La multi ani, Belgie draga!

La multi ani, Belgie dragă! Bonne Fête Nationale, la Belgique! Gelukkige Nationale Feestdag, België!

21 iulie 1831. Regele Leopold I depunea juramantul in fata multimii adunate in Place Royal din Bruxelles. Devenea primul rege al Belgiei. 60 de ani mai tarziu, fiul sau, regele Leopold II a stabilit ca aceasta zi sa fie ziua nationala a tuturor belgienilor.
Tot azi, belgienii sărbătoresc și 75 de ani de la eliberarea țării de sub ocupația germană.

Poate tocmai de aceea, sub imboldul dublei sărbători, vecinii mei din cartier și-au scos încă de joi drapelul de la naftalină și l-au arborat mândri la ferestre.

Petrecerea, masa și dansul au început încă de aseară cu un concert al Orchestrei Naționale la Bozar, pentru cei cu urechi fine, iar pentru restul…un mare bal național la Marolles.

Ziua începe solemn cu familia regală care asistă la slujba de duminică de la catedrala Saints Michel et Gudule.

Cei mai puțin pioși sunt așteptați să participe la festivități încă de la orele 10 ale dimineții în Place Poelaert unde într-un village polițienesc, cei mici (și mari sau periculoși) vor fi impresionați cu tot felul de demonstrații.

În Parc de Bruxelles au loc tot felul de activități care mai de care mai diverse: vizită la Palatul Națiunii (Parlamentul Federal), expoziție de vehicule militare americane din Al Doilea Război Mondial, reconstituirea unei tabere militare belgiene tot din a doua conflagrație mondială, prezentări de uniforme militare belgiene, carusel pentru copii, animații muzicale, sportive și câte și mai câte…

De fapt toată zona dintre Palatul de Justiție și Palatul Regal este într-o frenezie, punctul culminant fiind tradiționala parada militară. Păi cum să lipsească…
Incepe cam pe la 15.30 și are ca traseu Rue de la Loi, Rue Royale, Place des Palais și Rue Ducale. Și dacă este tradiție înseamnă că se știe: soldați, tancuri, poliție, servicii civile și avioanele vâj-vâj pe deasupra capului. Cine are răbdare să stea până la sfârșit să se aștepte de final cam după ora 17.

Apoi urmează micii și berea…a nu, asta este la noi. Belgienii preferă cartofii prăjiți (cu maioneză) și midiile (moules) și bineînțeles berea lor. Toată lumea este invitată la masă, dar nu așa, lângă palat, acolo unde s-a încheiat parada militară, ci la Resto National în Place du Jeu de Balle (Marolles). Acolo se va mânca, se va cânta și dansa pe ritmuri de acordeon și de fanfară.

Cine o să mai poată, fuga-fuga în Place Royal unde la ora 23 începe focul de artificii care încheie zgomotos și grandios Ziua Națională a Belgiei.

Cam asta în mare mi-a atras atenția din programul de astăzi. Mai multe găsiți aici. Asta, așa, dacă v-a trecut frica de atentate…glumesc (sau nu)…
Distracție plăcută!

4 comentarii la „La multi ani, Belgie draga!

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.