10 filme pe care sa le vezi inainte de a pleca in calatorie

Nu știu alții cum sunt, dar mie îmi plac filmele inspirate din caz real, istorice, biografice, de pe urma cărora rămân cu ceva, știu că chiar așa s-a întâmplat, sau aflu detalii neștiute până atunci despre oameni, evenimente sau locuri. Altfel…mi se pare pierdere de timp… Și ar mai fi un gen de filme la care mă uit: cele filmate în locurile pe unde am fost sau pe care vreau să le văd. Este singurul gen la care mai închid un ochi când vine vorba de criteriile de mai sus, sau de calitate. Imi place să recunosc în filme locuri pe unde am fost, sau să le văd din perspectiva regizorilor.
Așa că, în cele ce urmează vă voi spune ce filme am văzut înainte sau după ce m-am întors din călătoriile despre care am tot scris până acum pe blog. Nu e vorba despre un top, filmele fiind puse într-o ordine aleatorie.

  1. “In Bruge” (2008)
    Dacă vreți să mergeți în Bruges (poate de Sfântul Valentin), că de’ este un oraș romantic, de poveste despre care am scris aici este interesant să vedeți filmul  “In Bruge” care îi are în distribuție pe Collin Farrell, Brendan Gleeson și Ralph Fiennes. Eu l-am văzut într-o seară de ianuarie și am zis că neapărat să trec Bruge-ul pe lista de călătorii. Nu mi-aș fi putut închipui atunci că n-o să treacă anul și voi ajunge să-l vizitez. Filmul a fost turnat…în Bruges, bineînțeles. Bun, n-o să povestesc acum filmul, se ocupă cei de pe IMDB de asta și de toate detaliile pe care le doriți. Eu vreau doar să-l pun pe afiș ca pe un film ale căror scene s-au filmat pe străzile Bruges-ului și care surprind feeria și atmosfera de basm a orașului. Genul e pe alocuri comedie, pe alocuri dramă și a reușit să aibă o nominalizare la Oscar și o notă bunicică de 7,9 pe IMDB.
Bruges, house on the chanel, "In Bruges"-movie

Una din scenele filmului „In Bruges” s-a filmat in aceasta casa

Ca să întelegeți și să simțiți cu adevărat Veneția, vă recomand 3 filme:

  1. Casanova (2015) cu un scor de 7,4 pe IMDB. Despre celebrul personaj am scris în Exces și decadență.
  2. Dangerous beauty (e drept, mai vechiuț, din 1998) cu un scor de 7,3 pe IMDB este un film dedicat celei mai cunoscute curtezane din Europa, venețianca Veronica Franco. Și despre ea am scris în Exces și decadență
    Ambele filme surprind fastul și decadența Veneției și atmosfera din perioada Carnavalului. Decorurile și costumele sunt impresionante și redau realitatea epocii în cele mai mici detalii.
  3. Neguțătorul din Veneția (The merchant of Venice), un film realizat în 2004 după celebra piesă cu același titlu al lui William Shakespeare. Dacă voi spune că în distribuție se află Al Pacino, Jeremy Irons și Joseph Fiennes, sper că v-am convins că filmul este unul valoros și de neratat. Eu l-am văzut de două ori.
    Vă recomand de asemenea să citiți și articolele pe care le-am scris despre Veneția înainte de a pleca spre ea. Acum, gata, sunteți bine pregătit de marea întâlnire cu Serenissima.

Multă lume vizitează Normandia pentru peisajele bucolice care i-au inspirat pe impresioniști, pentru plajele largi, pentru un tur istoric pe plajele unde s-au dat luptele din „Ziua Z”, etc. Dacă treceți prin Rouen (despre care am scris în Rouen, pe urmele vikingilor, Ioanei d’Arc si alte povestiri) nu aveți cum să nu vă poate pașii până la locul unde Ioana d’Arc a fost arsă pe rug. Așa că, pentru asta vă recomand să vedeți:

  1. The Messenger. The story of Joan dArc, în regia lui Luc Besson, avându-i în distribuție pe Milla Jojovich, John MalKovich, etc.

6. Saving Privat Ryan, un film de 8,6 pe IMDB, cu 5 premii Oscar câștigate printre care pentru cel mai bun regizor-Steven Spielberg și pentru cel mai bun actor într-un rol principal-Tom Hanks, este deci un film care trebuie neapărat văzut înainte de a vedea cu proprii ochi D-Day Beaches. Mi-aduc aminte că m-a șocat realismul filmului care îmi dădea impresia că sunt și eu părtașă la lupte și că-mi șuieră gloanțele mitralierelor germane pe lângă urechi. A rămas unul dintre filmele cele mai memorabile din câte am văzut.

Pentru Florenta, zona Toscanei, San Gimignano, mi-ar fi plăcut să văd filmul, așa, într-o marți seara:

  1. Tea with Mussollini cu Maggie Smith, Judi Dench, Cher, etc, regizat de Franco Zeffirelli. Nu l-am găsit, așa că rămâne la capitolul deziderat. Dacă l-ați văzut, spuneți în rubrica coment dacă merită să i se aloce timp.

 

Dacă ajungeți în preajma Aachen-ului, nu-l evitați! Vizitați-i domul despre care am scris în Catedrala din Aachen si Carol cel Mare (Charlemagne)Ar fi indicat ca înainte să vedeți filmul dedicat lui Charlemagne căruia îi datorează cea mai mare glorioasă parte din istorie.

  1. Charlemagne, un film istoric de 7,1 pe IMDB. L-am văzut pe TVR1 în adolescența mea. Mi s-a părut cam plictisitor la început, însă pe parcurs mi-a plăcut și l-am ținut minte. Dacă vă place genul, iată o idee.

Ultimele doua filme le dedic Barcelonei despre care am scris în Barcelona, o cultură aparte și 5 motive de ură împotriva Madridului

  1. L’auberge espagniole, este un film francez super! Are un scor de 7,3 pe IMDB și acțiunea se învârte în jurul unui student Erasmus care închiriază un apartament în Barcelona unde mai are încă 6 colegi veniți din toate colțurile Europei. Filmul este în principal o comedie și s-a bucurat de un succes nebun la public. Și ce fac producătorii în astfel de cazuri? Fac continuarea. Așa că, Les Poupées russes  și Casse-tête chinois  îi reunesc pe foștii studenți Erasmus și îi urmăresc printre meandrele vieții. Nu stiu dacă v-am convins, că de’, în România nu prea au priză filmele franțuzești, dar măcar dați-i o șansă. N-o să regretați!Promit!
Esplanada, Park Guell, Barcelona

Vedere asupra Barcelonei de pe Esplanada

10. Vicky Cristina Barcelona în regia lui Woody Allen, cu Javier Bartem, Scarlett Johansson, Rebecca Hall și Penelope Cruz care a și câștigat Oscarul pentru cea mai bună prestație într-un rol secundar feminin. Filmul face parte din seria de trei ale lui Woody Allen filmate în orașe romantice și extrem de turistice: Midnight in Paris (pentru care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu) și To Rome with love.

In toate trei, Woody Allen a surprins imagini luminoase, pline de culoare, care bucură ochiul, iar scenariile alternează între comedie și dramă.

Sper să vă placă măcar unul dintre filmele pe care vi le-am recomandat și aștept să îmi spuneți în rubrica comentarii dacă mai știți și alte filme! Abia aștept!

 

4 comentarii la „10 filme pe care sa le vezi inainte de a pleca in calatorie

  1. Si mie imi plac filmele care spun o poveste despre un loc, regiune, filme care iti fac pofta de vacanta.
    Am vazut récent « Paris can wait » un film cu Diane Lane; filmul este o invitatie la o calatorie culinara prin Franta. Tot la capitolul « découverte culinaire » si culturala a Frantei recomand Julie & Julia, The hundered foot journey, Bienvenue chez les ch’tis.
    Apoi « A good year » este un film dupa cartea cu acelasi nume scrisa de Peter Mayle (un indragostit de Provence); filmul te ajuta sa descoperi Provence.
    Mentionez ca filmele nu au nici o legatura cu istoria.

    Apreciat de 2 persoane

    • Multumesc, Roxana pentru recomandari. Le pun pe lista si abia astept sa le vad.
      Julie&ulia l-am vazut, ca si pe BIenvenue chez les ch’tis…cred ca de vreo 3-4 ori.
      Filmele nu trebuie neaparat sa aiba legatura cu istoria. Cele propuse de mine sunt cam jumi-juma…

      Apreciază

  2. Chiar m-au bucurat aceste recomandări de filme, căutăm ceva de urmărit acum in vacanță. Pe lista filmelor atașate unor „locații” aș adăuga Before Sunrise și Before Sunset, filmate in Viena și Paris. Mie mi-au plăcut mult ambele, „mai în tinerețe” 🙂 Recomand și continuarea Before Midnight, care dacă îmi amintesc bine e filmata pe undeva prin Grecia.

    Apreciază

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.