Ce este mai frumos pentru copii decât să învețe prin joc? Și da, istoria se poate învăța și prin jocurile de societate pe care le recomand cu căldură pentru că: stimulează logica, creativitatea, gândirea strategică, gândirea critică, capacitatea de atenție și concentrarea, răbdarea, respectarea regulilor și multe altele.
Cea mai eficientă educaţie pentru un copil constă în joaca lui cu lucruri frumoase.
Platon
In perioada de carantină am simțit nevoia să caut pentru băiețelul meu jocuri istorice (printre altele). După cum știți, eu trăiesc în Belgia, dar cu inima sunt tot acasă și am fost curioasă să văd ce jocuri istorice sunt pe piața românească. Inițial am început să caut jocuri pe care le știam în lumea francofonă, dar n-am găsit mai nimic. Apoi, încet, încet, după câteva ore bune de căutari, am reușit să adun jocuri de pe mai multe site-uri și să fac o lista destul de lungă cu board games-uri cu temă istorică.
Nu, nu le știu/jucat/cumpărat pe toate, dar am scris în dreptul fiecăruia descrierea producătorului care, sinceră să fiu, mi se pare de cele mai multe ori seacă și impersonală. Review-urile lipsesc de pe site-uri, așa că, ar fi util dacă ați scrie într-un coment impresiile voastre.
Am constatat cu bucurie și nostalgie că vechiul joc românesc, Dacii și romanii pe care-l știu din copilărie, încă este pe piață. De asemenea, am fost plăcut surprinsă să găsesc și alte jocuri create în România.
Mi s-au părut interesante și seriile de cultură generală Brainbox și Genius din care am selectat doar pe cele cu temă istorică.
Dar, vorba lungă, sărăcia omului, așa că las lista să vă convingă.
1. Stone Age Junior
Jocul anului 2016! Eşti curios cum au trăit oamenii în primele comunităţi? Acum ai posibilitatea să vezi viaţa strămoşilor. Călătoreşte în trecutul îndepărtat cu Jonon şi Jada, cu cei doi copii ai paleoliticului şi descoperă trecutul! Jocul e o variantă pentru copii a titlului deja consacrat în comunitatea fanilor Board Games: Stone Age. Copiii vor trebui să recreeze viaţa preistorică colectând materiale şi construindu-şi propriul sat paleolitic. Vârsta+5 ani
2. Stone Age
Viața era grea la începuturile istoriei umanității. Strămoșii noștri munceau din greu, însă prin ingeniozitate au invatat cum sa își facă viața mai ușoară. In timp, au construit unelte pentru a strange resurse și a dezvolta civilizația umană.
In Stone Age ai rolul unui om din aceasta perioada de mult apusa. Incepand cu unelte arhaice, strangi lemne, pietre și aur pentru a obține niveluri mai înalte de cunoaștere și pentru a construi structuri robuste. Deoarece resursele sunt limitate, trebuie sa concurezi pentru spațiile limitate de pe tabla care le produce, în timp ce strangi de mancare pentru tribul tău aflat in continua crestere. Prin sarguinta si intuiție poți sa-ti cauti calea în primele zile ale istoriei și sa construiesti fundațiile civilizației umane.
Stone Age este un joc antrenant și accesibil în care jucătorii plasează în fiecare runda piese pe tabla de joc pentru a executa acțiuni și aduna resurse. Exista un număr limitat de spații, așa ca trebuie sa stabilesti care e cea mai buna actiune pe care sa o intreprinzi in fiecare runda. Ține doar de tine sa-ti dezvolti tribul prin strangerea de resurse, construirea de noi clădiri și progresul culturii în timp ce pastrezi suficientă mâncare pentru a-ti hrani oamenii. Găsește balanta potrivită pentru a crea cea mai avansată civilizație si a-ti conduce poporul către o viata mai buna! Vârsta+10 ani
3.Imhotep
Jucătorii iau rolurile lui Nefertiti și Akhenaten , unul dintre cele mai faimoase cupluri regale din Egipt. Pionii respectivi trebuie să fie dispuși tactic pentru a descărca cele mai valoroase dale din cele șase bărci. Treptat, fiecare jucător trebuie să-și construiască propriile sale monumente pentru a câștiga cât mai multe puncte. Abilitati dezvoltate: gândire strategică.
4. Faraonul Ramses
Jocul faraonului bogat si imprastiat Ramses. Porneste in cautarea comorilor! Foarte bogat, însă din păcate și incredibil de imprastiat, faraonul a strans bogatii mari si mici, pe care le-a ascuns sub piramidele sale. Singura problema este ca nu isi poate aminti unde le-a pus pe toate! Ce noroc! Voi sunteți aici pentru a-l ajuta sa iti recupereze toate comorile pierdute. Vârsta7-99 ani.
5. 7 Wonders – Ediție în limba română
Condu unul din cele șapte mari orașe ale lumii antice! Exploatează resursele naturale din ținuturile tale, participa la marșul etern al progresului, dezvolta-ti relațiile comerciale si afirma-ti puterea militară! Lasă-ți amprenta asupra istoriei construind o minune arhitecturală ce va transcende epocile ce vor veni!
7 Wonders este un joc de cărți de strategie care se întinde pe durata a 3 epoci. Fiecare jucător trebuie sa dezvolte una dintre cele 7 minuni. Vârsta +10 ani.
- 10 carti pentru copii, de cultura si istorie romaneasca
- 24 de jocuri de societate (board games) cu temă istorică, pentru copii
- 5 carti pentru copii si tineri, de Neagu Djuvara
- 8 carti despre regii si reginele Romaniei, pentru copii
- Arta pe înțelesul copiilor, Cartea Albă și Cartea Galbenă
6. Vikingii

Pregateste-te pentru sezonul explorării! Vikings on Board este un joc de strategie potrivit pentru toata familia în care va trebui sa îți folosești monedele viking pentru a decide ce acțiuni vei lua la bordul navei tale în așa fel incat sa fie cat mai benefice pentru clanul tău. Navele sunt compuse din diferite parti care își vor schimba poziția de la nava la nava în funcție de acțiunile tale. Vârsta +8 ani.
7. Alhambra

Participati la o cursa palpitanta care are loc in Peninsula Iberica! Concurenții sunt acum cei mai buni maeștri de construcție al căror scop principal este crearea unei lumi fabuloase din Alhambra! Construieste cel mai frumos oras pentru a castiga competitia! Un palat, o cetate și un oraș mic, toate într-un loc. Alhambra este alcatuita din cele mai frumoase gradini, pavilioane, camere și turnuri din lume.
Constructorii cei mai proeminenti din întreaga Europa și din Arabia doresc să-și demonstreze abilitățile în construirea clădirii Alhambra. Angajați cele mai talente echipe de constructori pentru a va construi Alhambra. Căutați sculptori din nord și gradinari din sud, care doresc toți un salariu echitabil și insista sa fie plătiți cu moneda lor nativă. Cu ajutorul lor, pot fi construite turnuri, gradini, pavilioane si mezaninuri, si de asemenea conacele și camerele regale. Concurează împotriva adversarilor tai pentru a construi cel mai mare si mai impresionant Alhambra. Vârsta 8 ani+
8. Orongo
Cine poate construi primul statuile de piatra in Orongo? Jucătorii fac parte dintr-o poveste entuziasmanta care are loc pe misterioasa Insula Pastelui, departe de civilizație, în mijlocul Pacificului nemilos. In timpul jocului vei plasa jertfe pe spațiile ceremoniale din Orongo și, cu ajutorul lor, vei ridica o statuie gigant care va fi recunoscută de toata lumea. Vârsta +10
9. Tumult Royal
Tensiunea se simte în toata tara! Nobilii ridica statuie după statuie în timp ce supușii lor mor de foame. De data aceasta însă, taranii s-au saturat. Au aparut zvonuri despre o revolta! Chemarile la răscoala se aud peste tot și regatul intra într-o stare de anarhie. Jos regele! Pedepsiti-i pe cei cu sange albastru! In Tumult Royal intrați în rolul nobililor.
Rundă după runda colectați taxe de la supușii vostri pentru a va construi statui de-a lungul și de-a latul țării, asigurandu-va astfel rangul. In cazul în care lăsați destule bunuri pentru oameni după taxare, totul va fi bine și puteți continua sa construiți monumente pentru propria vanitate. Dacă luați însă prea multe, cel mai lacom va fi pedepsit! Cine va construi cele mai multe statui și va castiga jocul? Tineti minte: cei lacomi vor conduce dar cel mai lacom va pierde! Vârsta +10 ani
10. Dominion
Asemenea strămoşilor tăi, eşti conducătorul unui regat paşnic. Însă spre deosebire de părinţii tăi, tu ai aspiraţii mai mari! Vrei un regat mai mare şi mai plăcut. Peste tot în jurul regatului există feude şi alodii, teritorii mici, aflate în pragul anarhiei, controlate de domnitori neînsemnaţi. Tu vei fi cel care va aduce civilizaţia în aceste regiuni, unindu-le sub steagul tău.
Dar există o problemă! Se pare că mai mulţi regi au aceeaşi intenţie, aşadar trebuie să încerci să cucereşti cât mai multe teritorii şi să le aperi de adversarii tăi. Pentru aceasta, vei avea nevoie de partizani, vei construi clădiri, îţi vei renova castelul şi îţi vei umple trezoreria.
În Dominion, la începutul jocului, fiecare jucător primeşte un număr mic de cărţi. În mijlocul mesei se află câteva cărţi pe care jucătorii le pot cumpăra, dacă şi le permit. Jucătorii îşi construiesc o strategie proprie prin cărţile pe care le cumpără şi prin modul în care folosesc aceste cărţi.
Dominion conţine aproape 500 de cărţi, ceea ce permite un joc extrem de variat. Abilități dezvoltate: gândire strategică. Vârsta minimă 13 ani.
11. Carcassonne
Pătratele individuale dezvăluie un fascinant peisaj medieval. Inventivitatea şi perspicacitatea jucătorilor este pusă la încercare atunci când supuşii trebuie plasaţi în zone strategice. Carcassone nu este numai numele unui vestit oraş din sudul Franţei, ci şi reprezentarea unei imense şi unice fortificaţii din centrul unui peisaj complex.
În acest cadru jucătorii construiesc cu ajutorul pătratelor o întreagă reţea de oraşe, străzi, pajişti şi mănăstiri. Mai mult decât atât, fiecare jucător are la dispoziţie 7 supuşi care pot fi plasaţi ca tâlhari sau cavaleri, ţărani sau călugări, în aşa fel încât să aducă cât mai multe puncte. Un cavaler orăşean aduce evident mai multe puncte decât unul de la ţară, dar să nu uităm că şi construcţia unui oraş durează mult, iar cavalerul nu valorează nimic până la terminarea construcţiei. Păcat doar că avem prea puţini supuşi ca să-i plasăm peste tot…
Jocul are și extensii precum 1 Hanuri si catedrale, 2 Negustori și constructori, 3 Prințesa, 4 Turnul, 5 Abatia si primarul, 6 Contele regele si vasalii, 8 Poduri cetăți și bazaruri, 10 In arenă.
Carcassonne Junior este unul dintre jocurile preferate ale băiețelului meu și-l recomand copiilor cu vârsta minimă de 4 ani.
12. Călătoriile lui Marco Polo
Locul 1 la „Deutscher Spielepreis” în 2015, jocul te transformă într-unul din camarazii lui Marco Polo. Vei începe aventura la Veneţia şi va trebui să planifici cu atenţie mare rutele călătoriei voastre. Care din traseele posibile va oferi cele mai mari beneficii şi cele mai puţine riscuri? Mergem direct spre Beijing sau alegem varianta mai scumpă însă mai sigură prin Sumatra? Atenţie însă: nu doar deciziile iniţiale sunt complicate, ci şi călătoriile în sine ascund pericole, multe dintre ele venind chiar de la ceilalţi jucători. Vârsta +10 ani.
13. Torres
Construieste cele mai impresionante castele din regat! Bătrânul rege caută un succesor demn de tronul său înainte de a se retrage. Pentru a stabili care dintre fiii săi este cel mai potrivit pentru a îl urma la tron, regele organizează un concurs: cel care va reuși să construiască cele mai mari și mai înalte castele în decursul a 3 ani va deveni noul rege. La finalul fiecărui an regele va evalua progresul fiilor săi, iar la sfârșitul celui de-al 3-lea an își va anunța decizia. Vârsta +9 ani.
Jocuri de cultură generală
14. Brainbox – Istoria Lumii
Acest BrainBox este conceput pentru a fi jucat în familie. Va îmbunătăți spiritul de observație și capacitatea de memorare precum și cunoștințele despre evenimentele marcante din istoria lumii. Cartonașele prezintă evenimente sau persoane care au marcat lumea în care trăim, de la Epoca de Piatra, la Renaștere și pâna la Stația Spațială Internațională. BrainBox Istoria Lumii te ajută să înveți lucruri noi și să te distrezi alături de familie. Abilități dezvoltate:gândirea logică. Vârsta minimă 8 ani.
15. Brainbox – Invenții
Acest joc inventiv este conceput pentru ca membrii familiei să îl joace împreuna, pentru a-și îmbunătăți spiritul de observație și capacitatea de memorare a informațiilor despre invențiile care ne-au schimbat modul de viață. Conceput cu concursul celui mai faimos Muzeu de Științe din Londra, fiecare cartonaș prezintă o invenție, când a fost inventată și de cine și propria noastră notă acordată acesteia. Ce notă ai acorda telefonului, becului sau modestului pliculeț de ceai? Învață despre aceste invenții și despre multe altele cu ajutorul acestui joc distractiv de familie. Vârsta 8 ani+
16. Brainbox – Descoperă Romania
Va imbunatati spiritul de observație, capacitatea de memorare si cunoștințele despre istorie, geografie si multe alte informații interesante despre Romania.
17. Genius: Joc de cultura generala. Cine-i cine? Romani pe care ar trebui sa-i cunosti
Enciclopediile nu trebuie sa fie neapărat niște tomuri plictisitoare! Vrei sa afli mai multe despre romanii cu care ne mandrim? Imbogateste-ti cultura generala în cel mai antrenant chip cu putință și provoaca-ti prietenii la întrecere. Ai nevoie doar de sete de cunoaștere si simt de aventura ca devii GENIUS!
Printre românii pe care ar trebui să-i cunoști enumerăm: Burebista • Decebal • Mircea cel Batran •Vlad Tepes • Dimitrie Cantemir • Mihai Viteazul • Ștefan cel Mare • Constantin Brancoveanu • lancu de Hunedoara
18. Genius: Joc de cultura generala. Monumente pe care ar trebui sa le vezi
Enciclopediile nu trebuie sa fie neapărat niște tomuri plictisitoare!Vrei sa știi care sunt cele mai importante monumente din lume? Imbogateste-ti cultura generala în cel mai antrenant chip cu putință și provoaca-ti prietenii la întrecere.
Printre cele mai impresionante monumente enumerăm: Armata de teracota • Colosseum • Marele Zid Chinezesc • CN Tower • Burj Khalifa • Machu Picchu • Casa Poporului • Abatia Mont Saint-Michel • Stonehenge
19. Genius: Joc de cultura generala. Inventii fara de care n-ai putea trai
Enciclopediile nu trebuie sa fie neapărat niște tomuri plictisitoare! Vrei sa afli care sunt inventiile care au schimbat lumea?
Printre cele mai interesante invenții regasim: Acul de siguranță • Hamburgerul • Avionul • Bandajele cu leucoplast • Airbagul • Scrisul • Antibioticele • Aspirina • Bancomatul • Codul de bare • Bateria
20. Genius: Joc de cultura generala. Who’s who? Oameni care au schimbat lumea
Vrei sa știi cine au fost oamenii care au schimbat lumea?
Printre cei mai cunoscuți oameni care au schimbat lumea enumerăm: lulius Cezar • Cleopatra • Alexandru Macedon • Ginghis Han • Carol cel Mare • Ludovic al XIV-lea • Napoleon • Elisabeta I • loana D’Arc • George Washington • Thomas Jefferson etc.
Jocuri românești
21. Dacii si romanii
Așa cum vă spuneam mai sus, acesta este unul dintre jocurile copilăriei mele pe care-l jucam cu unul dintre verii mei în fiecare vară când mergeam la bunici. In afară de cutie care mi se pare mai frumoasă, a rămas neschimbat. Iată descrierea producătorului:
Joc de societate pentru 2 jucatori, reproiectat in baza vechiului joc Dacii si romanii. Pe o parte a tablei de joc se afla cetatea lui Decebal, iar pe partea opusă tabara lui Traian. Scopul jocului este capturarea a cat mai mulți soldați inamici si ocuparea cetății/taberei adversarului. Vârsta +9 ani.
22. Comoara Dacilor
Este un joc de strategie captivant. Descoperă Dacia Romană! Ocupa cat mai multe orase si fortificatii prin strategii eficiente! Aduna colecții de jetoane pentru a stapani cat mai multe teritorii! Declară război, invinge-ti adversarii și extinde-ti dominația! Vârsta +7 ani.
23. Navigatori celebri
Un joc care iti testeaza cultura generala. Acesta este un joc de societate geografic cu exploratori celebri si intrebari tip quiz. Copiii sunt invitați la o expediție de-a lungul întregii planete in care vor urmări traseele a 12 navigatori celebri și vor descoperi detalii interesante despre viața acestora.
Acesta este un joc original creat după ideea lui I. Nicolau (creatorul legendarului joc „Animale din continente”). Vârsta+10 ani.
24. M30
30 de monumente din România este un joc educativ. Descoperă monumentele istorice pentru a obține cat mai multe județe ale României! Ocupă două regiuni pentru a câștiga! Vârsta +10 ani.
Ei, dragii mei, v-ar fi plăcut pe când erați mici să fi învățat istoria jucându-vă ? Și mie, doar că pe atunci nu știam decât de existența jocului Dacii și romanii. Ce șansă pentru copiii noștri, dar de ce nu, și pentru noi deoarece vestea bună este că cele mai multe dintre jocurile de mai sus pot fi jucate și de către adulți, până la vârsta de 99 de ani. Cel mai drăguț este faptul că jocurile acestea ne ajută să petrecem momente frumoase, pline de voioșie în familie (expresia timp de calitate nu-mi place), să ne cunoaștem mai bine unii pe alții și de ce nu, să mai scăpam de ultra tehnologia de care am devenit (prea) dependenți și care ne-a alienat unii de alții.
Dacă mai știți și alte board games-uri cu temă istorică, lăsați-le într-un comentariu. De asemenea, mi-ar plăcea să-mi spuneți impresiile despre unele jocuri, dacă le aveți, dacă vă plac, dacă le recomandați sau nu, care este preferatul copiilor voștri, cu care dintre ele ați petrecut cele mai frumoase momente în familie, dar cel mai interesant ar fi să ne spuneți cum au reușit copii voștri să cunoască mai multă istorie prin intermediul jocurilor de societate.
Un copil care nu se joacă, nu este un copil, dar omul care nu se joacă, a pierdut pentru totdeauna copilul care trăia în interiorul său şi de care îi va fi groaznic de dor.
Pablo Neruda
- 10 carti pentru copii, de cultura si istorie romaneasca
- 24 de jocuri de societate (board games) cu temă istorică, pentru copii
- 5 carti pentru copii si tineri, de Neagu Djuvara
- 8 carti despre regii si reginele Romaniei, pentru copii
- Arta pe înțelesul copiilor, Cartea Albă și Cartea Galbenă
- Istoria lui Razvan, de Horia Corches-o carte minunata pentru copii
- Istoria povestita copiilor, de Simona Antonescu
Wow, ce listă bogata! Nu ma gandisem până acum ca multe dintre jocuri au tentă istorică.
Dintre cele enumerate de tine, am acasat 7 Wonders, Dominion si Carcassonne. Ultimul e ok pentru copii chiar și în varianta dedicată adulților. Am încercat și 2 extensii, au avut succes (fetiță de aproape 7 ani).
7 wonders si dominion sunt puțin mai abstracte, cred ca recomandarea producătorului de 10+ e corectă.
Un alt joc pe care îl recomand, pentru copii mai mari, adulți sau colegi de birou, e Diplomacy. Te face say înțelegi ce avantaje sit dezavantaje au avut țările din Europa de-a lungul istoriei.
ApreciazăApreciază
Mulțumesc, Madi pentru impresiile tale. Mi.ai trezit curiozitatea despre Diplomacy. Îl pun pe listă, chiar pentru o idee de cadou.
ApreciazăApreciază