Dacă cerul e zgârcit cu norii și generos cu soarele, Bruxelles-ul poate să ofere panorame surprinzătoare, în care poți „citi” istoria arhitecturii orașului. Dacă ești în trecere, sau dacă trăiești în Bruxelles, încearcă să privești Bruxelles-ul de sus. Iată câteva zone de unde poți s-o faci:
- Arcada Cinquantenaire (despre care am scris mai multe în Ce a construit Leopold II cu banii din Congo?) oferă o vedere asupra cartierului european și asupra Parcului Cinquantenaire. Ajungeți sus dacă intrați în Musée Royal de l’Armée et d’Histoire Militaire.
Vedere spre cartierul european
- MIM (Muzeul Instrumentelor Muzicale) aflat în clădirea Old England oferă o panoramă superbă asupra centrului orașului. Construită în anul 1899 în stilul Art Nouveau, clădirea iese în evidență prin spectaculoasa și ingenioasa îmbinare a sticlei și a oțelului. Muzeul are vreo 6000 de instrumente muzicale adunate din toate colțurile lumii, chiar și din Romania, dar ca să ajungeți să admirați de sus Bruxelles-ul, nu este nevoie să vizitați muzeul. Puteți urca treptele sau puteți lua liftul până la etajul 10 (da, din exterior, n-ai zice c-ar fi 10 etaje) unde se află restaurantul și cafeneau muzeului. Odată ajunși aici, veți vedea turnul Hotel de Ville având în vârf statuia aurită a Sfântului Mihail, iar dacă vremea e frumoasă, puteți scruta orizontul până la Atomium și Basilique Nationale. Adresa: Rue Montagne de la Cour 2, 1000 Bruxelles
Cladirea Old England sau MIM
Vedere din interiorul muzeului
Vedere din restaurantul MIM
Vedere din restaurantul MIM
- Mont des Arts. După ce ați ieșit de la MIM, coborâți spre Mont des Arts, unde vi se deschide o perspectivă ca-ntr-o carte poștală: fântâni arteziene, o grandioasă grădină geometrică având de-o parte și de alta Biblioteca Regală a Belgiei și Palais des Congrès. În zare se vede statuia semeață a regelui Albert I, vechi clădiri de la sfârșitul secolului XVIII și turnul Hotel de Ville. Nu este turist care să nu-și facă aici poze.
Mont des Arts
- Place Poelaert, numită așa după numele arhitectului Joseph Poelaert, cel care a conceput planul colosalului Palat al Justiției. De pe esplanadă, se oferă privitorilor, cea mai generoasă panoramă asupra Bruxelles-ului. Dacă cerul este senin, se poate vedea în partea dreaptă până la Atomium. Există explicații la fața locului despre clădirile cele mai importante care se zăresc, iar o lunetă stă la dispoziția celor care vor să vadă mai în detaliu. In stânga, un ascensor de sticlă vă coboară în zona Rue Haute.
- Atomium. Construit pentru Expo 58 pe care Belgia o găzduia, acest gigantic monument, cu o înălțime de 102 metri și 9 bule metalice, reprezintă o moleculă de fier și atomii săi, mărită de 165 de miliarde de ori. Deși se plănuia să fie demolată după terminarea expoziției, uriașul succes de care s-a bucurat, i-a asigurat titlul de simbol al Bruxelles-ului. El poate fi vizitat, iar din bulele sale puteți vedea panorama a tot ceea ce se află împrejurul său, inclusiv Mini-Europe.

Vedere spre Mini-Europe
Se poate urca în turnul Hotel de Ville din Bruxelles?
Din păcate, nu! Există un tur ghidat pentru a vizita clădirea, dar dacă vreți să admirați Grand Place din turnul primăriei, chiar pe site-ul oficial ni se spune că À noter : la tour et le balcon ne sont pas accessibles pour des questions de sécurité (turnul și balconul nu sunt accesibile din motive de securitate). Totuși, balconul poate fi vizitat cel puțin o dată la doi ani în timpul evenimentului covorul de flori.
Dacă mai știți și alte zone care oferă priveliști încântătoare asupra Bruxelles-ului, spuneți-le într-un comentariu. Chiar sunt curioasă!
S-ar putea să vă mai placă și:
3 muzee ale berii (cu degustare) din Bruxelles
Grand Place din Bruxelles-20 de lucruri de văzut și de știut
Pingback: Serele Regale din Laeken, Bruxelles-un veritabil palat de sticla – AveHistoria