Muzeul automobilelor de epoca- AutoWorld din Bruxelles

Muzeul automobilelor de epocă-AutoWorld din Bruxelles este în Top 5 cele mai mari muzee de automobile din Europa, majoritatea mașinilor provenind din colecția Mahy care numără peste 1000 de vehicule, una dintre cele mai importante din lume.

Muzeul automobilelor Autoworld, Bruxelles

Asta am citit într-un articol cu ceva timp în urmă și atunci mi-am zis că este nedrept din partea mea că am ezitat atâția ani să vizitez acest muzeu. Și uite așa, de mână cu un băiețel de 3 ani și jumătate dornic de a vedea mașini și un museum pass la purtător (costă 50 euro, dar ai acces la toate muzeele din Belgia, de câte ori vrei, timp de un an de zile) am trecut pragul AutoWorld….și WOW! Am rămas extrem de plăcut impresionată și am zis că trebuie neapărat să scriu despre el. Să vă spun și de ce…

Despre clădirea în care se află
Autoworld-Bruxelles-muzeu de masini de epoca

A fost construită în 1880 la porunca lui Leopold II (regele marelor proiecte) pentru a celebra cei 50 de ani de independență a Belgiei. Pavilionul sudic din sticlă și oțel face parte din grandiosul complex cunoscut astăzi sub numele de Cinquantenaire, menit atunci să găzduiască marea Expoziție Națională care să arate puterea economică a Belgiei. Dimensiunile sale erau fenomenale pentru vremurile acelea…48 metri înălțime.

Aflați mai multe despre Cinquantenaire, Leopold II și epoca sa, citind Ce a construit Leopold II al Belgiei cu banii din Congo?.

Parcul Cinquantenaire era un loc vivant unde erau organizate târguri comerciale, expoziții și competiții sportive. În pavilionul nordic (astăzi, Muzeul Aviației), vreme de mai bine de 30 de ani a avut loc principalul Salon Auto și de Ciclism. Ce se găsea în aripa care găzduiește astăzi Autoworld? Mundaneum, un fel de precursor al internetului, sau file sharing!

Fondat de doi belgieni, Paul Otlet și Henri la Fontaine (laureat al Premiului Nobel pentru Pace), Mundaneum vroia să reunească și să clasifice toate cunoștințele de până atunci conform Clasificării Decimale Universale. Mundaneum era un centru internațional de documentare, având colecții de mii de cărți, documente, afișe, cărți poștale, fișe bibliografice, ceea ce a condus la denumirea locației ca Palatul Mondial. Astăzi, Mundaneum își are sediul în Mons unde un muzeu și-a deschis porțile pentru a-l vizita.

In 1986, Autoworld a fost inaugurat în prezența prințului Albert (viitorul rege Albert II), a miniștrilor de Comunicații, respectiv a Lucrărilor Publice și a proprietarului întregii colecții de automobile de epocă, Ghislain Mahy.

Colecția lui Ghislain Mahy și începuturile Autoworld.

Belgianul Ghislain Mahy, a fost un dealer pasionat de mașini, de tehnologia, modelele și istoria lor. El a văzut încă din perioada interbelică, perspectivele unei bune afaceri din recondiționarea rablelor cărora le-a dat o nouă viață. Prima mașină din colecția sa a fost un Ford seria T (prima mașină din lume fabricată în serie, cu preț accesibil maselor), apoi an de an, colecția sa s-a mărit la aproape 1000 de mașini

Atelierul lui Ghislain Mahy, Autoworld, Bruxelles
Atelierul lui Ghislain Mahy si prima lui masina achiziționată, Ford seria T

Din toate colțurile lumii, cu vapori, sau cu benzină, unele chiar electrice, altele cu pedale, altele de curse, motociclete, biciclete sau trăsuri, mașinile lui Mahy erau mai mult decât o colecție privată. Devenise un bun al patrimoniului național. 

Mărcile erau de mare prestigiu Benz Karpatensieger,  Fiat, Wanderer, Fondu, Rolls Royce, Buick și câteva mașini fabricate în Belgia: Minerva, Germain, FN, Imperia. 

Da, da, mărci belgiene. La începuturile automobilismului, mai exact înainte de Primul Război Mondial, în Belgia existau aproape 200 de fabricanți de mașini. De altfel, primul automobil înregistrat din România a fost un Panhard cu motor de 15CP, fabricat în Belgia și înmatriculat în 1900 cu numărul 1-B. Aparținea lui Bazil Assan, primul român care a făcut ocolul Pământului în 1899 și care a explorat zonele polare.

Revenind la mașinile lui Mahy, toate trebuiau recondiționate și împreună cu cei doi fii ai săi a reușit în decursul vieții sale să refacă în jur de 250. Cam tot atâtea sunt expuse la Autoworld, restul colecției fiind adăpostită astăzi într-o fostă fabrică de textile din Leuze-en-Hainaut. Dar prețioasele mașini n-au fost lăsate de izbeliște. După moartea bătrânului Mahy, restaurarea lor a continuat, deși anevoios (5 mașini pe an), iar în 2000 s-a inaugurat Mahymobiles, un muzeu care în cei 6000 m2 (6 săli) expune peste 300 de autovehicule. 

Ce vedem la Autoworld?

Mașinile colecției Mahy ne spun povestea automobilismului, de la Belle Epoque, mai exact, 1894, până în zilele noastre. Toate par a fi într-o stare de perfectă funcționare, sclipesc și te transpun în vremurile de altă dată și zău că dacă nu ar fi fost cordoanele discrete și panourile care interziceau să le atingi, mai-mai că aș fi urcat într-una. Recunosc, nu sunt o admiratoare de mașini, nu întorc capul după ele pe stradă și nici nu râvnesc la vreo marcă de lux, dar aici, în acest muzeu, am înțeles (cred) ce simt pasionații. Să vezi la un loc, de la deceniu la deceniu, întreaga evoluție a inventicii, tehnicii și design-ului de automobile…este impresionant.

Muzeul este mai mult decât un simplu muzeu și veți înțelege de ce spun asta din cele 11 zone ale sale:

 • Belgium at Autoworld încearcă să arate prin mărcile prezentate, cum la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX, micuța țară era una dintre cele mai avangardiste la capitolul automobilism.
Autoworld-muzeul masinilor de epoca, Bruxelles
 • Sport & competition-un contrast față de restul muzeului pentru că este dedicată mașinilor de curse.
 • Design story- dedicată evoluției modelelor caroseriei
 • Workshops-atelierul reconstituit al lui Mahy și un atelier modern, funcțional, folosit la workshopuri
 • Job on wheels-are ca scop familiarizarea tinerilor și mai ales elevilor din școlile tehnice cu diferitele fațete ale sectorului de automobile într-o manieră interactivă și ludică.
 • Collection Thiry-Mahy a restaurat mașini, dar Marcel Thiry a recondiționat motociclete, așa că, merită un loc în Autoworld.
 • Public services-prezintă câteva mașini de pompieri, de poliție,de jandarmerie, ambulanțe și chiar dricuri.
 • Pierre D’Ieteren-o colecție inedită de trăsuri și calești care a aparținut Musées royaux d’Art et d’Histoire, cea mai impozantă fiind caleașca împăratului Franței, Napoleon III din timpul ceremoniei căsătoriei sale cu Eugénie de Montijo.
Autoworld-muzeul masinilor de epoca, Bruxelles, zona Pierre D’Ieteren
 • Cartoon Zone
 • Media Room-o zonă în care vizitatorii pot urmări un film cu istoricul clădirii, a colecției și a muzeului Autoworld. 
 • Zone USA-mașini americane din anii 50-70

Din loc în loc, panouri ne ajută să înțelegem cronologic evoluția tehnicii automobilistice din care am spicuit:

 • 1895-prima mașină cu pneuri de cauciuc
 • 1897-aprindere electrică
 • 1909-frână la toate cele 4 roți
 • 1914-caroserie în întregime din oțel (înainte se folosea intens…lemnul)
 • 1920-frâna hidraulică
 • 1924-filtru de ulei înlocuibil
 • 1929-securit safety glass
 • 1940-aer condiționat
 • 1949-discuri de frână moderne
 • 1949-centuri de siguranță (opțional)
Informații practice

Adresa: Parc du Cinquantenaire 11, 1000 Bruxelles

Prețuri bilete: 11 euro/adult (1 euro reducere dacă cumpărați online), 4 euro/copil 6-11 ani, gratuit copii sub 6 ani. Mai multe variante de bilete găsiți aici

Nu uitați varianta museum pass despre care am scris mai sus.

Autoworld-muzeul masinilor de epoca, Bruxelles

Autoworld este un muzeu minunat, pe care-l recomand cu drag tuturor și în care, cu siguranță, voi mai reveni cu băiețelul meu. El a fost foarte încântat de toate mașinile de pe vremuri (cum spunea el), i-a plăcut spațiul de la Sport and Competition unde a putut intra într-o mașină de curse, apoi colțul dedicat micilor desenatori unde și-a expus desenul făcut la fața locului și magazinul cu muuulte mașini și mașinuțe care mai de care mai frumoase și…mai scumpe. 

Dacă l-ați vizitat deja, sau urmează să-l vizitați, tare mi-ar plăcea să reveniți și să scrieți la sfârșitul articolului un comentariu…de bine sau de rău, deși tare greu aș crede că vor fi multe din cele din urmă. 

Citiți și:

  6 comentarii la „Muzeul automobilelor de epoca- AutoWorld din Bruxelles

  1. Superbă colecție! O adevărată istorie… vie a evoluției automobilului. Spațiul expozițional este, de asemenea, magnific!
   Iar alegerea ta, precum și modul în care ai expus conținutul – îmbinând fericit imaginea cu textul – sunt demne de aprecierea și de lauda noastră.
   Pentru toate acestea meriți… sincere FELICITĂRI!

   Apreciat de 1 persoană

  Lasa un comentariu

  Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.