Longues-sur-Mer este un mic sat cocoțat pe faleza înaltă de la malul Canalului Mânecii, situat în mijlocul celebrelor 5 plaje ale Debarcării în Normandia din vara lui 1944. Un sat tipic francez cu case construite din piatră și cu peisaje tipic normande din care nu lipsesc pajiștile cu flori și văcuțele care rumegă tacticos iarba grasă. Pentru că nu pare să fi fost niciodată un sat prea bogat, și-a păstrat din autenticitate și din aerul de altă dată.

Plaja din Longues-sur-Mer

Plaja din Longues-sur-Mer
Trecutul zbuciumat
Longues-sur-Mer a fost mereu un sat liniștit în care timpul se scurgea implacabil, anotimp după anotimp. În vara lui 1940, vestea capitulării Franței în fața Germaniei a căzut ca un trăsnet. Apoi, la începutul anului 1944, germanii au construit pe faleza din sat patru cazemate care adăposteau patru tunuri de 150mm calibru, capabile să țintească până la 20 km depărtare. Scopul tunurilor era de a apăra de la distanță sistemul de fortificații creat pe plajele Omaha și Gold (numite așa, ulterior, de către Aliați).

Buncar cu tun german de 155 mm
In dimineața de 6 iunie 1944, iadul a coborât în sat. Până seara, aviația britanică și cea americană au bombardat buncărele germane pe care le-au redus la tăcere la lăsarea întunericului. Localnicii au vrut să uite că au fost ocupați de germani timp de patru ani, așa că au abandonat tunurile germane care au rămas aproape intacte și astăzi, mărturisesc despre trecut. Pe nicio plajă nu s-au mai păstrat astfel de vestigii, așa că, în prezent, satul este vizitat de turiștii interesați să le vadă. Astfel, dacă faceți un tur al plajelor Debarcării în Normandia, nu ratați Bateria Germană din Longues-sur-Mer.
Cazare în Longues-sur-Mer
Noi ne-am cazat aici pentru că vroiam o locație la malul mării child friendly. Așa am găsit La Ferme de Longues, o pensiune special creată pentru familiile cu copii mici. Intr-o fostă fermă, o familie cu 4 copii a creat trei pensiuni care răspund tuturor cerințelor părinților și piticilor. Noi am închiriat pensiunea 2 (gite 2) care 4 camere dintre care una pentru bebeluș, dotată cu pătuț, masă de înfășat, cădiță de spălat și încă un pat de-o persoană.
M-a uimit grija pentru detalii: jucării și cărți pentru baie, suport de toaletă pentru copiii care învață să meargă să-și facă nevoile precum cei mari, filme DVD pentru copii, un dulap plin cu jocuri (unele de societate) pentru copii mari și mici, cărți de povești în camera copiilor și muuulte, multe jucării frumoase în trei din cele patru camere, toate în stare de funcționare, curate și cu baterii la purtător. In bucătărie, pe lângă toate dotările necesare, există tacâmuri și castronele pentru copii. A, să nu uit de scaun pentru bebeluș și un scaun-suport pentru un copil mai mare care vrea să stea pe scaun precum părinții lui. Proprietarii au pus la dispoziție chiar și două cărucioare, în bună stare.
In exterior, au creat o sală de joacă pentru zilele friguroase sau ploioase cu tot felul de jucării, tobogane care să-i distreze pe cei mici. In curte, ii așteaptă pe mititei alte și alte jucării, leagăne, mașinuțe, tractoare, excavatoare cu care se și pot plimba, un coș de basket, poartă de fotbal, un hamac și locuri de relaxare pentru părinți. Se poate ieși din curte într-o pajiște minunată, cu flori, de unde se văd în zare casele și biserica satului. Tot aici, cei mici se pot juca cu câteva căprițe, oițe și un cal frumos, îngrijit ca pentru curse. Avusesem de ales între această cazare și o alta un pic mai departe, Les Graves, care avea ieșire la mare direct din grădină, dar care nu avea atâtea dotări pentru distracția copiilor. Nouă ne-a plăcut mult La Ferme de Longues și de aceea o recomand cu căldură!
Dacă vreți să știți ce-am vizitat în excursia noastră, citiți In Normandia cu copilul(ii)
Cu ce ne aprovizionăm din Longues-sur-Mer? Produse de terroir.
Nu, nu e vorba de produse de teroare! Francezii folosesc termenul „terroir” pentru a desemna produsele specifice unei zone. Terroir vine din latinescul terrarotium=pământ și se referă la acele caracteristici de climă, sol, tradiții care au influențat produsul respectiv. Inițial termenul făcea referire doar la vinuri, ulterior extinzându-se tuturor produselor specifice zonelor.
Normandia, fiind o regiune preponderent agricolă, se mândrește cu brâzeturile ei de terroir, cu untul d’Isigny, cidrul și celebrul brandy Calvados. Am vrus să degustăm din toate, să ne aprovizionăm direct de la sursă și iată ce-am găsit la fața locului:
Brânzeturile normande sunt foarte bogate în grăsimi (40% grăsime) datorită laptelul gras al văcuțelor. De fapt, Normandia este considerată una dintre regiunile care asigură o mare cantitate de lapte, Franței. In unele caricaturi, Normandia este ilustrată ca o vacă, la ugerul căreia se hrănește Parisul. Brânzeturile Camembert, le Livarot și Pont-l’Évêque alb sau portocaliu-maroniu. Am găsit la magazinul din sat toate cele trei tipuri și le-am cumpărat.
Camembertul era una dintre branzeturile mele preferate de când am venit pe tărâmuri francofone, dar pe celelalte două, încă nu le degustasem. Pont-l’Évêque este asemănătoare cu Camambert, cremoasă la interior, însă mirosul este mai intens. Pentru cei neobișnuiți cu brânzeturile puturoase franțuzești, s-ar putea să nu fie chiar pe plac. Eu am mâncat-o cu placere, nu și soțul meu…Le Livarot….am gustat-o și nu mi-a mai trebuit…mirosul a fost greu de suportat, iar gustul, și el foarte intens (o aromă de drojdie de bere). Am înțeles de ce Camembert este atât de popular: nu are un gust și un miros foarte pregnant, fiind ușor de tolerat, ba chiar foarte plăcută, dacă mă întrebați.
La crèmerie d’émilie este o fermă pe care am descoperit-o în apropiere de Omaha Beach. Cele 50 de vaci care pasc iarba uitându-se în zare la marea albastră, asigură familiei care deține ferma, lapte pentru vânzare sub formă brută sau sub formă de iaurt, smântână și unt. La magazinul fermei am găsit și cidru, suc de mere, dulcețuri, miere de albine și diverse legume crescute în grădina fermei. Cele mai multe produse sunt bio!
Cidrul
Livezile de meri fac parte din peisajul bucolic normand. Și nu e de mirare, dacă știm că merele sunt cele mai consumate fructe de către francezi, cu 20 kg pe cap de locuitor/an. Mulți fermieri normanzi produc cidrul, o băutură alcoolică precum vinul (mai slabă), doar că fructul nu este strugurele ci mărul. Pentru că în Longues-sur-Mer era o fermă care vindea cidru, ne-am dus s-o vizităm. Ferme de Félicité avea totul organizat pentru a primi clienți: indicatoare de orientare încă de la stradă, locuri de parcare și un magazin unde am degustat câteva tipuri de cidru și unde erau expuse spre vânzare toate produsele din mere ale fermei: suc de mere, oțet de mere, gemuri, dulcețuri, Calvados, brandy-ul cel mai renumit al Franței după Cognac și pommeau (un amestec de must de mere nefermentat și Calvados).
La câțiva kilometri de Longues-sur-Mer, în Port-en-Bessin, al treilea port normand, de la piața de pește vă puteți aproviziona din belșug, la prețuri foarte bune, cu tot felul de crustacee, moluște și pești de toate soiurile, dar mai ales cu scoici Saint-Jacques, specialitatea portului.
Sper să vă fie de folos și dacă ajungeți în zonă, degustare plăcută!
Notă! Articolul nu este unul publicitar, doar am vrut să împărtășesc din experiențele noastre de la fața locului.
Dacă vreți să aflați mai multe despre Normandia, citiți, vă rog și:
In Normandia cu copilul(ii)
Normandia, istorie si pitoresc
Rouen, pe urmele vikingilor, Ioanei d’Arc si alte povestiri
Muntele Saint-Michel-minunea dintre ape a Occidentului I
Muntele Saint-Michel-minunea dintre ape a Occidentului II
Ghiduri turistice în limba română:
Ghiduri turistice pentru francofoni:
Guide du Routard Normandie 2018/19 Format Kindle
Normandie, Le Routard
Sur la route des régions de France , Lonely Planet
Nos 1200 coups de coeur en France
Pingback: In Normandia cu copilul(ii) – AveHistoria
Pingback: Debarcarea in Normandia pe intelesul tuturor – AveHistoria
Pingback: Normandia, istorie si pitoresc – AveHistoria
Pingback: Ce sa vizitezi pe plajele Debarcarii din Normandia – AveHistoria