Brâncuși la Bruxelles (Europalia)

Dacă rostești numele olteanului nostru, Constantin Brâncuși ai parte să auzi cele mai elogiase cuvinte despre el: unul dintre cei mai mari artiști ai secolului XX, sau cel mai mare sculptor al secolului XX, sau pionierul modernismului. A făcut studii de artă la București, Munchen și Paris unde a trăit, creat și iubit până la sfârșitul vieții.

Marele Auguste Rodin l-a remarcat și l-a luat sub aripa sa sub care Brâncuși nu a rezistat prea mult. La umbra marilor stejari nu crește nimic, a spus și a plecat să-și urmeze singur chemarea de mare artist. A vrut să se detașeze de toate influențele și să creeze o artă aparte. A adoptat tehnici de sculptură noi, a încercat să rafineze și să simplifice formele din ce în ce mai mult până a ajuns la esența pură.

S-a bucurat de un mare succes încă din timpul vieții mai ales în Franța și Statele Unite ale Americii unde a expus operele sale în cele mai mari saloane de artă. 

S-a aflat într-un cerc de prieteni foarte selecți, toți mari artiști pictori, sculptori sau fotografi precum Amedeo Modigliani, Man Ray, Fernand Leger, Marcel Duchamp, sau Isamu Noguchi.

Ce este Europalia?

Unul dintre cele mai mari festivaluri internaționale de artă care se organizează încă din 1969, o dată la doi ani, în Bruxelles. La fiecare ediție, timp de patru luni este invitată o țară care încearcă să-și ilustreze cultura sa prin expoziții, concerte, cinema, teatru, literatură, etc.

Anul acesta, Europalia aniversează 50 de ani, iar ca țară invitată este România. Festivalul a început deja pe 2 octombrie și se încheie pe 02.02.2020, timp în care vom avea șansa să simțim cultura românească, de aici din Bruxelles. Consultați programul aici.

Expoziția dedicată lui Brâncuși. Sublimation of form

Europalia și-a deschis porțile în mare stil, cu expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși, la BOZAR.

Ați ratat vernisajul de miercuri seara? Nicio problemă! Mai aveți timp să vizitați expoziția până pe 12.01.2020, dar sub nicio formă n-o ratați! In ghidul festivalului se precizează că: is the artist’s first-ever solo exhibition in Belgium and the most important retrospective in Europe for the last 25 years.

Este o expoziție grandioasă care se întinde pe o suprafață de 1500 metri pătrați, numără 25 de sculpturi ale lui Brancuși și alte 250 de exponate (fotografii, documente, obiecte) adunate din toate colțurile lumii, din mari muzee sau colecții private. In numeroasele săli, vizitatorul poate urmări parcursul cronologic al lui Brâncuși, poate admira fotografii făcute de însuși Brâncuși (selfie-uri), filme făcute marelui artist, telegrame, scrisori, articole de ziare, dar mai ales capodoperele sale: Leda, Sărutul, Rugăciune, Cumințenia Pământului, Domnișoara Pogany, Peștele, Muza adormită, Măiastra și altele.

  • Rugaciune, Brancusi
  • Sarutul si Cumintenia Pamantului, Brancusi, Europalia
  • Leda, Brancusi
  • Domnisoara Pogany, Brancusi
  • Muza adormita, Brancusi
  • Maiastra, Brancusi

Veți ajunge să-i înțelegeți trăirile, evoluția artistică, tehnicile adoptate de-a lungul timpului, crezul, viața, opera.

Eu am ales să văd expoziția dimineața, gândindu-mă că n-o să fie prea aglomerat…și totuși aveam impresia că este zi de sărbătoare. Mi se pare că interesul publicului este uriaș și pe bună dreptate. Cu o asemenea expoziție nu te întâlnești de două ori în viață.

Această expoziție mi-a deschis apetitul de a afla și mai multe despre Brâncuși, am căutat cărți și am găsit unele chiar foarte interesante:
Brancusi si Duchamp. Povestea unei prietenii. Corespondenta

Brancusi si Marthe sau povestea de iubire dintre Tantan si Tonton. Corespondenta

Brancusi, amintiri si exegeze – Petre Pandrea

Brancusi. Pravila de la Craiova – Petre Pandrea

Brancusi sau cum a invatat testoasa sa zboare – Moni Stanila

Brancusi, amicii si inamicii – Petre Pandrea

Brancusi impotriva Statelor Unite – Eric Vigner, George Banu

Unde? Adresa:

Rue Ravensteinstraat 23, 1000 Brussels

Programul:

Luni-închis

Marți-duminică-10-18

Joi-10-21

Există posibilitatea unor tururi ghidate.

Bilete puteți comanda de aici sau de la oficiul din Rue Ravensteinstraat 16, 1000 Brussels

Preț întreg: 17 euro

+65 ani: 15.50 euro

12-25 ani: 8 euro

Museum pass: gratuit

Vă recomand museum pass care vă oferă șansa să puteți vizita 165 de muzee și 244 de expoziții din toată Belgia, de nenumărate ori, timp de un an de zile pentru prețul de 50 euro. Eu deja mi-am scos de mult banii și l-a cât de mult mi-a plăcut expoziția, sigur voi mai reveni…tot gratuit.

Nu știu dacă toate aceste opere brâncușiene s-au mai aflat vreodată împreună…poate doar în atelierul artistului. Acum, când aceste măiastre surate se află toate în același loc, cred că și tatăl lor ar fi mândru și mulțumit de creația sa. 

De neratat!

Vă aștept cu impresii de la expoziție și alte titluri de carte dedicate lui Constantin Brâncuși!

Un comentariu la „Brâncuși la Bruxelles (Europalia)

  1. Pingback: Dacia Felix-Trecutul glorios al României (Europalia) – AveHistoria

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.