Primăvara în Belgia. 5 cele mai frumoase grădini și locuri în floare.


In fiecare primăvară, sute de mii de turiști pleacă în căutarea splendorilor ei, a culorilor și miresmelor florilor, în locuri devenite celebre, precum Keukenhof din Olanda. Aici, statisticile spun că numai anul trecut au ajuns cam 1,4 milioane de iubitori de lalele. Dar nu despre Keukenhof vreau să vă vorbesc aici, ci despre cinci cele mai frumoase grădini, sere, sau pepiniere din Belgia, la o aruncătură de băț de Olanda. Iubitorii de flori și nu numai, vor exclama că raiul se află și aici, pe pământ belgian.


1. Serele Regale din Bruxelles
Gradina de iarna, Serele regale, Laeken

…reprezintă cea mai mare construcție din sticlă ce datează din secolul XIX. Au fost create pentru a adăposti colecția de plante rare exotice și tropicale a regelui Leopold II al Belgiei. O explozie de culori și de miresme îmbătătoare bucura simțurile. În fiecare primăvară, pentru 2-3 săptămâni, ele sunt deschise publicului pentru a fi admirate. O ocazie de neratat!Mai multe despre celebrele sere am scris aici.

Perioada de vizitare 19 aprilie-10 mai 2019.

2. Floralia, Castel Groot Bijgaarden
Floralia, Groot Bijgaarden, Belgia

In fiecare primăvară, Castelul Groot Bijgaarden (în vestul Bruxelles-ului) își deschide porțile pentru a-i fi admirați cei 14 metri pătrați de grădini în care horticultorii castelului au creat un mini-Keukenhof. Din peste 1 milion de bulbi plantați, înfloresc 400 de specii de lalele care mai de care mai colorate și mai deosebite. Cadrul este ca rupt dintr-o poveste. Ca să ajungi la castel trebuie să treci peste un pod de piatră care se sprijină pe cinci arcade printre care un pârâu trece susurând.

Floralia, Groot Bijgaarden, Belgia

Odată trecut de poartă, castelul, ce-și are originile în secolul XII, se înfățișează semeț vizitatorilor dornici să-l admire. Și nu ai cum să nu-l admiri pentru că privindu-l simți că timpul a stat în loc secole de-a rândul. Construit în stil renascentist flamand, a aparținut unei singure familii până în ziua de astăzi, Bijgaarden cea care l-a restaurat, conservat și pus la dispoziția celor care doresc și-și permit să organizeze evenimente unice în viața lor.

Floralia, Groot Bijgaarden, Belgia

Alături de castel este un donjon ce datează din 1347 înalt de 30 metri care poate fi vizitat.

Perioada de vizitare 6 aprilie-5 mai 2019.

  3. Hallerbos
  hallerbos
  sursa andredistel.com

  Știați că zambilele pot crește în pădure? Mai exact, în cea numită Hallerbos, la 25 km de Bruxelles, acolo unde pe la mijlocul lunii aprilie, un covor violet de zambile sălbatice cuprinde cea mai mare parte a pădurii. Este un spectacol oferit de natură, cum rar poate fi văzut, așa că vă invit să aflați mai multe detalii pe site-ul dedicat special acestuia. Aici puteți vedea și filmulețe făcute în fiecare săptămână cu evoluția florescenței, dacă aveți cumva dubii asupra timpului propice pentru vizită.

  Hallerbos
  sursa landschapvzw.be

  In caz că ați vrea să știți cui aparține pădurea, este interesant de aflat cine i-au fost proprietarii de-a lungul timpului. In documente, Hallerbos apare încă din secolul VII ca proprietate a Bisericii, a lorzilor Bruxelles-ului, apoi ai ducilor de Burgundia. In secolul al XVII-lea, 2/3 intră în posesia celei mai bogate familii olandeze, ducii de Arenberg, pentru ca într-un final aceștia să devină singurii proprietari ai pădurii din Halle care măsura pe atunci 1125 ha. Pentru că familia Arenberg a luptat în Primul Război Mondial alături de Germania (care mutilase pădurea în timpul ocupației), statul belgian a confiscat Hallerbos de la aceasta, pe care o administrează și astăzi, în total 542 ha.

  4. Arboretum Kalmthout

  …este o grădină botanică absolut încântătoare care datează de mai bine de un secol și jumătate. Situată în provincia Antwerpen este deținătoarea unor colecții botanice dintre cele mai apreciate din lume, în special cea de hamamelis. Și asta datorită unui cuplu de horticultori pasionați Robert et Jelena De Belder, care au adus în această pepinieră semințe, plante noi și arbori din toate colțurile lumii.

  arboretum kalmthout, belgia

  Acum primăvara, grădina este un adevărat rai, iar pe site-ul acesteia puteți găsi un calendar detaliat pe fiecare lună a anului și florile pe care le găsiți înflorite atunci. Eu am vizitat-o în luna aprilie atunci când erau cireșii înfloriți, dar sunt sigură că merită să fie vizitată în orice anotimp.

  Arboretum Kalmthout
  Arboretum Kalmthout
  5. Grădina Botanică din Meise

  …este una dintre cele mai mari din lume, având o colecție de 18.000 de plante și un ierbar de peste 4 milioane de plante. In aceste zile, grădina botanică oferă vizitatorilor o splendoare florală, de la zglobii ghiocei, la numeroase specii de magnolii, bujori, camelii, rhododendroni și multe alte plante și arbori gata să anunțe triumfători că primăvara a venit.

  Magnolii in Gradina botanica din Meise, Belgia
  sursa gerritandthecity.com

  Situată pe un domeniul de 92 ha, grădina oferă vizitatorilor posibilitatea de a alege între plimbări în voie, pe cont propriu sau ghidate.  Dar această grădină botanică nu s-a născut în Meise, ci în Bruxelles, acum vreo 200 de ani. Colecțiile de plante deveniseră din ce în ce mai bogate, iar grădina neîncăpătoare, așa că în 1939 s-a mutat pe domeniul castelului Bouchout din Meise care datează încă din Evul Mediu.  Serele construite de arhitectul Alphons Balat (preferatul regelui Leopold II), cel care a proiectat și serele regale din Leaken au fost transportate și reasamblate la fața locului. Până de curând, grădina botanică a aparținut statului federal belgian, dar din 2014 a trecut în posesia comunității flamande.

  Sera Balat, gradina botanica, Meise, Belgia
  Sera Balat
  sursa brusselsmuseums.be

  Sunt sigură că odată făcută o primă vizită aici, vă veți dori să reveniți, așa că, nu uitați să vă inspirați răsfoind calendarul lunar al plantelor grădinii botanice (pe site-ul grădinii), pentru că în fiecare anotimp natura este spectaculoasă.

  Acum gata, să lăsăm cititul și să mergem afară să întâmpinăm primăvara, fie în cele cinci locuri despre care v-am povestit, sau în altele, fiecare unde vă veți afla. Chiar, mi-ar plăcea să-mi povestiți de primăvara voastră. Unde ați găsit-o și cum vi s-a arătat?

  5 comentarii la „Primăvara în Belgia. 5 cele mai frumoase grădini și locuri în floare.

  Lasa un comentariu

  Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.