Istoria este frumoasă! Și nu o spun eu pentru că sunt profesoară de istorie, ci pentru că așa mi s-a părut de mic copil. M-au fascinat povestirile bunicilor participanți în război, sau cele legate de colectivizare, cum au rezistat ei să nu-și dea pământul moștenit din străbuni și uite așa, atunci când am ținut prima oară în mână un manual de istorie, deja aveam o curiozitate uriașă să aflu și alte lucruri care s-au petrecut în trecut. A contribuit și dragostea pentru istorie pe care o avea tatăl meu cu care stăteam de vorbă pe teme istorice și care mereu îmi punea întrebări iscoditoare și umoristice. Acum, părinte fiind și eu, realizez cât de important este să știi, să poți și să ai răbdare să insufli copilului dragoste pentru cunoaștere.
De cațiva ani trăiesc în diaspora și mai toți părinții cu care am vorbit mi-au spus că trăiesc cu regretul că ai lor copii își cunosc prea puțin identitatea românească și că e foarte greu să le-o explice și să le-o insufle. Este normal. Acești copii trăiesc într-o altă cultură pe care o absorb devenind cetățeni ai țării în care locuiesc. Ei simt că sunt diferiți dar nu înțeleg prea bine de ce și încearcă să găsească răspunsuri bombardându-i pe părinți cu întrebări. Identitatea românească o vor dobândi mai mult sau mai puțin, în funcție de interesul și efortul depus de părinți pentru a-i ajuta. Și nu e deloc ușor, pentru că acești copii trebuie să învețe în plus față de școală, limba, istoria, cultura și geografia țării părinților și a bunicilor lor.
Am încercat o vreme, sub formă de voluntariat, să-i ajut pe copiii români de la Școala Românească-Europa Nova din Bruxelles să cunoască istoria și civilizația românească, mi-am dat seama cât de puține lucruri știu ei despre România și m-am bucurat enorm să-i văd cât de mult le place să li se povestească despre ea.
Așa mi-a venit ideea de a realiza o listă cu cărți istorice pentru copiii de 7-14 ani, pe care să le-o recomand și care să le vină în ajutor atât lor cât și părinților lor.

Am răscolit site-urile cu cărți și nu mică mi-a fost mirarea să constat că oferta nu este prea generoasă. Apoi am hotărât să fac două liste: una cu cărți recente (pe care o voi desfășura în continuare) și o alta cu cărțile vechi pe care părinții le știu din copilăria lor (în articolul următor).
Mi-am comandat și eu cărțile și le-am citit înainte de a vi le recomanda. Am avut de ales între a comanda de pe elefant.ro sau libris.ro și i-am ales pe ultimii. Am constatat cu tristețe că elefantul nu mai e ce-a fost cândva…Libris oferă mai multe modalități de plată (vreo 7), pe mine avantajându-mă ordinul de plată. Incă un plus pentru Libris este faptul că la aproape toate cărțile aveam posibilitatea de a le răsfoi, ceea ce la elefant, nu.
Se pot comanda din străinătate cărți?
Da! Am aflat de curând cu mare bucurie că atât libris cât și elefant pot trimite comenzile și în diaspora, bineînțeles, contra cost.
Dar vorba lungă, sărăcia omului, așa că să-i dau drumul listei de cărți istorice pentru copiii de 7-14 ani:
- Cunoaște-l pe…Mircea cel Bătrân, Editura Gama. Există și Cunoaște-l pe…Ștefan cel Mare, dar momentan lipsește din stoc. Intr-un limbaj facil, potrivit copiilor, cartea, în cele 23 de pagini, prezintă aspecte din viața și domnia lui Mircea cel Bătrân, precum: De ce a fost numit bătrân când de fapt era târăr?, Mircea, bunicul lui Vlad Țepeș, Cum era Țara Românească în timpul lui Mircea?, Cine erau dregătorii?, Cum se luptau oștenii?, Bătălia de la Rovine, Cruciada de la Nicopole, Sultanul (Baiazid) ținut în cușcă, Mircea, cel mai viteaz principe. Ilustrații reușite sunt prezente pe toate paginile și-i ajută pe copii să intre în lumea povestirii.
- Cunoaște-l pe…Mihai Viteazul Din aceeași colecție, cartea le spune copiilor povestea unuia dintre cei mai cunoscuți voievozi români. Spicuiesc din cuprins: Un voievod dintr-o străveche viță nobilă, Negustor și învățat, Drumul spre domnie a durat 5 ani, Averea și coroana, În Liga Sfântă, împotriva turcilor, Primele cuceriri: cetățile de la Dunăre, Mihai supusul lui Sigismund, Turcii pierd prima bătălie cu Mihai, Intre douăimperii lacome, Intrarea triumfală în Alba Iulia, Unire doar o jumătate de an, Mihai și căpitanii lui, Puterea unui vis.
- Cunoaște-l pe…Alexandru Ioan Cuza Cum să nu-l cunoască copiii pe făuritorul Unirii Mici, pe acest domnitor rămas în istorie pentru dreptatea și bunele sale intenții? Copiii vor afla despre copilăria bunului domnitor, despre cât de mult i-a plăcut să studieze la școală, despre Elena Doamna-minunata principesă, Alexandru Ioan Cuza-revoluționarul de la 1848, ce se întâmplă când doi se ceartă…? Cuza, un domnitor cât doi, Ocaua mică, Prețul victoriei, Ziua sacrificiului, Exilul, Dorul mistuitor de țară, În sfârșit, dar prea târziu, acasă…
- Cunoaște-l pe…Carol I al României Ultima carte din această colecție este dedicată prințului german Carol de Hohenzollern, cel care va deveni primul rege al României. Deși în copilăria multora dintre noi nu am avut șansa să știm mai multe despre regii României, fiind un subiect interzis, astăzi copiii noștri au, din fericire, această posibilitate. Iată câteva titluri din cuprins: Prințul din Pădurea Neagră, Alegerea românilor, Venirea pe ascuns în România, Prima Constituție, Familia domnitoare, Carmen Sylva, Războiul de Independență, Coroana de oțel, Castelul Peleș, Rigoare și precizie, Cucerirea Cadrilaterului, Totul pentru țară, nimic pentru mine.
Toate cele patru cărți fac parte dintr-o colecție, Pachet Români Celebri: Istoria, care conține cinci volume, dar pentru că cel cu Ștefan lipsește, se pot achiziționa separat.
- 24 de jocuri de societate (board games) cu temă istorică, pentru copii
- Arta pe înțelesul copiilor, Cartea Albă și Cartea Galbenă
- Simpatizantul, de Viet Thanh Nguyen
- Luluța și Petrișor sau povestea cuiburilor părăsite, de Nicoleta Beraru
- 8 carti despre regii si reginele Romaniei, pentru copii
- Pachet Români Celebri: Cultura, Editura Gama. Sunt cinci volume în care sunt prezentate pe înțelesul copiilor personalități marcante ale culturii române, în stilul celor prezentate mai sus, Cunoaște-l pe: George Enescu, Nicolae Grigorescu, Constantin Brâncuși, Ion Creangă, Mihai Eminescu. Se pot cumpăra și separat.
- Mica enciclopedie a Romaniei pentru copii , Silviu Negut, Marius-Cristian Neacsu, Grupul Editorial Art. Este o carte foarte utilă pentru copii, dar aș îndrăzni să spun, și pentru adulți, în care sunt prezentate realități românești geografice, istorice, economice, culturale, sportive, gastronomice, etc. Prin urmare, nu este o enciclopedie istorică, ci una generală, iar autorii au realizat-o gândindu-se să-i încânte pe copii și pe adolescenți și să-i ajute să găsească răspunsuri la întrebările lor despre România.
- Carol I, Primul și cel mai mare rege al românilor– Adrian Cioroianu, Andrei Radu, Editura Curtea Veche. Spre deosebire de cealaltă carte prezentată mai sus despre regele Carol I, aceasta are aproape 100 de pagini și prezintă mai în detaliu lunga domnie de 48 de ani a acestuia. Cartea se citește ușor, fiind însoțită de ilustrații de poveste.
Autorii au încheiat cartea spunând că:
Regii și Reginele noastre au împlinit destinul României, într-o epocă de mare cumpănă pentru țară și pentru întreaga lume. Să ne cunoaștem, așadar, istoria–vom înțelege mai bine cine suntem.
- Maria a Romaniei – Regina care a iubit viața și patria, Adrian Cioroianu, Mihaela Simina, Editura Curtea Veche. Face parte din aceași colecție „Regii și Reginele noastre”, precum și cartea de mai sus și spune povestea celei mai cunoscute și iubite regine ale României. Copiii vor citi despre copilăria Mariei și cum îi plăcea ei să se joace, apoi despre cum l-a întâlnit pe prințul Ferdinand, moștenitorul tronului României, despre nunta lor și despre cum, englezoaică fiind a învățat să devină româncă și să-și iubească țara care o adoptase și față de care avea mari responsabilități. Vor fi poate surprinși să afle cum în vreme de război, Maria, îmbrăcată în haine de soră medicală, își petrecea ziua încercând să-i ajute pe răniți cu o vorbă bună, o mângâiere, o rugăciune, ajutând cadrele medicale, așa că nu-i de mirare că soldații au numit-o „mama răniților”. Copiii vor afla și despre momentele de glorie ale reginei Maria și ale României implicit: încoronarea sa și a regelui Ferdinand la Alba-Iulia ca regi ai României Mari. Dacă aș fi fost copil, mi-ar fi plăcut să citesc această carte…

9. Mihai I al României, Adrian Cioroianu, Mihaela Simina, Editura Curtea Veche. Copiii vor afla mai multe despre ultimul rege al României, despre copilăria acestuia, năzbâtiile lui, dar și despre cum a fost pentru un copil să fie rege la vârsta de 6 ani. Sunt spuse și relațiile tensionate cu tatăl său, regele Carol II, dar și cum a fost pentru un copil și apoi adolescent să trăiască fără mama sa alături. Din nou rege, în cel mai greu moment pentru țară, al Doilea Război Mondial, apoi exilul departe de țară. Viața de familie și pasiunile regelui sunt prezentate într-un stil foarte familial. Copiii vor afla cu tristețe cum i s-a interzis regelui în mai multe rânduri să revină în țara în care s-a născut, dar vor rămâne cu mândria în suflet că Mihai I a fost un rege cu onoare, loialitate și credință.

10. Personalitati care au marcat cultura romanilor, Editura Aquila. Așa cum se deduce din titlu, cartea le va spune copiilor povestea celor mai reprezentative personalități din domeniul artei, literaturii, cinematografiei, muzicii, ș.a., în total, 89 de nume care merită să fie cunscute din generație în generație: de la cronicari medievali (Grigore Ureche, Miron Costin ș.a), Gheorghe Șincai, Gheorghe Lazăr, Vasile Alecsandri, Ciprian Porumbescu, M. Eminescu, I.L. Caragiale, G. Coșbuc, N. Grigorescu, Dimitrie Gusti, C. Brâncuși Lucia Sturdza Bulandra, Lucian blaga, Maria Tănase, Nicolae Steindhardt, la actori, oameni de televiziune, regizori și scriitori ai zilelor noastre-Toma Caragiu, Tudor Vornicu, Liviu Ciulei, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Zamfir, Mircea Cărtărescu, etc.
Mi-ar fi plăcut să vă recomand cel puțin o carte despre daci sau Dacia…însă, din păcate n-am găsit. In schimb, am dat peste DVD-ul filmului Columna.
Apoi am mai descoperit aici filme românești ca de pildă Vlad Țepeș, Neamul Soimăreștilor, Frații Jderi, Iancu Jianu, Tudor, Intoarcerea lui Vodă Lăpușneanu, etc.
Bonus!
Cred că le-ar fi de folos copiilor și:
Harta fizica a Romaniei + Harta administrativa a Romaniei 1:3.200.000 (pliata)
Puzzle 1000 Romania cu imagini ale celor mai frumoase obiective turistice din România: Castelul Peleș (două variante), Castelul Bran, Mănăstirea Sucevița, Mănăstirea Voroneț și orașul Sighișoara. Pentru că puzzle-ul conține 1000 de piese este recomandat copiilor de peste 14 ani și chiar adulților.
Dacă mai cunoașteți și alte cărți istorice, recente, pentru vârsta de 7-14+ ani, ar fi de mare folos tuturor să le faceți cunoscute în rubrica comentarii.
Voi reveni cu un articol despre cărțile de povestiri istorice, cu care noi, cei de +30 ani, am copilărit.
Pentru a vă fi mai ușor, las aici lista cărților:
Cunoaște-l pe…Mircea cel Bătrân
Cunoaște-l pe…Alexandru Ioan Cuza
Cunoaște-l pe…Carol I al României
Pachet Români Celebri: Cultura
Mica enciclopedie a Romaniei pentru copii
Carol I, Primul și cel mai mare rege al românilor
Maria a Romaniei – Regina care a iubit viața și patria
Personalitati care au marcat cultura romanilor
Să vă fie de folos și lectură plăcută!
Later edit
Intre timp, am mai descoperit încă două cărți potrivite copiilor cu vârsta 7-14+ și anume, Istoria lui Razvan, de Horia Corches de la Editura Arthur și seria Istoria povestită copiilor, de Simona Antonescu de la Editura Nemira.
Spuneam mai sus că nu am găsit nimic despre Dacia…uitasem de cartea lui Neagu Djuvara, Cum s-a născut poporul român…Apoi am scris articolul 5 carti pentru copii și tineri, de Neagu Djuvara.
Fantastica idee!!!
Cum spuneai, bune si pentru adulti. Sa le citim/studiem/vizionam alaturi de copii ca sa ne improspatam memoria.
Felicitari inca o data pentru ce faci pentru noi toti! Mai ales pentru cei departe de casa!
Loredana
ApreciazăApreciază
Multumesc mult pentru comentariul tau, Loredana! Ma bucur ca gasesti acest articol folositor.
Lectura placuta!
ApreciazăApreciază
Mulțumesc pentru recomandări! O să le comand și eu, mi se par foarte interesante. 😊
ApreciazăApreciază
Pingback: Istoria lui Razvan, de Horia Corches-o carte minunata pentru copii – AveHistoria
Pingback: Istoria povestita copiilor, de Simona Antonescu – AveHistoria
Foarte interesant și demnă de toată lauda inițiativa. Cred că lista este bună și copiilor din țară dacă părinții ar înțelege că istoria neamului trebuie cunoscută de generația tânără. Din păcate se pierde chiar din manuale cu voia autorilor și autorităților.
Numai bine să-ți fie acolo unde ești !
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru comentariul tau, Elvira! Intr-adevar, Confucius spunea ca trebuie ” sa studiezi trecutul pentru a intelege viitorul”. Tuturor copiilor le-ar folosi aceasta lista, indiferent unde s-ar afla ei si nu numai lor, dar chiar si parintilor acestora. Uneori, trecerea timpului face sa se stearga din memorie lucruri invatate demult.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pingback: 5 carti pentru copii si tineri, de Neagu Djuvara – AveHistoria