Belgia este țara cu cea mai mare varietate de bere produsă din lume. În 2015, experții au reușit să numere 1600 de beri diferite. Asta nu o face să fie lider printre cei mai mari băutori de bere. Belgienii au o cultură pentru bere, fapt recunoscut și de UNESCO care a inclus-o pe lista sa în 2016. Păi și cum să nu fie o cultură a berii, dacă belgienii se pricep la o face de mai bine de 1000 de ani.

Pe atunci, în Evul Mediu, mănăstirile au început să producă berea, obținând astfel o sursă de venit. Oamenii preferau uneori berea, apei care era de multe ori insalubră și purtătoare de molime.
In timp, ei au învățat să producă berea prin mai multe metode: fermentație spontană, fermentație (la temperatură) ridicată și fermentație joasă.
In funcție de asta au apărut diverse tipuri de bere precum lambic, berea trapistă (din 11 beri trapiste din lume, 6 sunt produse în Belgia), berile pils, berile tripel, dubbel, amber (ambrée), beri cu fructe (cireșe în special) sau chiar cu ierburi aromatice (puțin degustate de belgieni, făcute mai ales pentru turiști). Belgienii folosesc foarte des berea la gătit, ceea ce am învățat și eu de când trăiesc printre ei, mai ales că sosurile, fripturile capătă o savoare delicioasă.

La o asemenea tradiție a berii, nu se putea să nu existe muzee unde să fie expusă, explicată și apreciată. Am vizitat și eu trei dintre ele și iată impresiile.
1. La Maison des Brasseurs
Situat în Grand Place la numărul 10, este cel mai turistic muzeu al berii din Bruxelles. Aici este sediul Federației Berarilor din Belgia, iar în fosta pivniță este amenajat un micuț dar simpatic muzeu al berii. Clădirea a fost construită în perioada 1695-1698, după bombardarea Bruxelles-ului de către Ludovic XIV, fiind una dintre cele mai frumoase din Grand Place.

Dacă vreți să aflați mai multe despre Grand Place și clădirile sale vă recomand să citiți:
Grand Place din Bruxelles-20 de lucruri de văzut și de știut
În partea superioară, clădirea este susținută de patru coloane corintice pe care se încolăcesc ornamental plante de hamei și de orz, esențiale în procesul de fabricare a berii. Sus, pe soclu este statuia lui Charles de Lorraine (unul dintre guvernatorii Țărilor de Jos căruia bruxellezii îi datorează multe din construcțiile de astăzi), iar mai jos, blazonul acestuia.
Muzeul are trei încăperi:
–cea din mijloc unde sunt prezentate unelte, căzi, bene, butoaie, folosite în trecut la producerea berii artizanale, dar și halbe, sau statuete reprezentându-i pe călugării trapiști, cei care produc una dintre cele mai apreciate beri belgiene.




–cea din stânga arată utilajele de înaltă tehnologie ale prezentului (filtrare, răcire, îmbuteliere) și panouri în care sunt explicate fazele producerii berii. Tot aici, vizitatorii pot urmări un scurt film despre tradiția și cultura berii în Belgia.

–cea din dreapta este cea mai apreciată de vizitatori pentru că aici, într-o ambianță tradițională, ei pot degusta un pahar de bere, plăcere care intră în prețul biletului de intrare.
Informații utile despre Muzeul Berii din Grand Place:
Prețul este de 5 euro (inclusă degustarea unui pahar de bere), sau de 4 euro pentru grupuri de cel puțin 10 persoane.
Programul: deschis zilnic între orele 10-17, dar în sezonul rece, în perioada 1 decembrie-31 martie este deschis doar în weekend începând cu ora 12.
2. Braseria Cantillon
În limba română, cuvântul braserie este folosit cel mai adesea cu sensul de local în care se servesc preparate culinare, specialități de patiserie și de cofetărie, băuturi alcoolice (fine) și răcoritoare, cafea. În Belgia, cuvântul braserie este folosit cu sensul de berărie. Mai există și principiul de micro-brasserie, adică o braserie care produce ea însăși berea pe care o vinde. Este și cazul braseriei Cantillon, una dintre cele mai de succes din Bruxelles, considerată un miracol de supraviețuire, o adevărată instituție pentru cunoscători. Să vedeți și de ce…
Braseria Cantillon este deținută de familia…Cantillon încă din anul 1900 și de atunci, timp de patru generații, în ciuda tuturor greutăților, a rezistat să producă artizanal, lambic. Ce este lambicul? Un soi de bere care este produsă prin fermentație spontană, spre deosebire de berea pils care folosește fermentație joasă, sau de berile blonde tari belgiene sau trapiste care folosesc fermentație înaltă. Astfel, lambicul, nu are nevoie de drojdie pentru că mustul este pus în căzi și expus la aer. Bacteriile sunt în pereții din respectiva încăpere și o eventuală mutare a locației ar însemna distrugerea întregii afaceri. Gustul lambicului este diferit de cel al unei beri obisnuite, având puțin acid, un aspect neclar și mai puțină spumă. Prin combinarea de lambic tânăr cu lambic vechi rezultă tipul de bere gueuze.
Au fost vremuri în care, în Belgia se spune că erau mai multe micro-braserii decât biserici, numai în Bruxelles fiind mai multe de-o sută. Odată cu apariția marilor fabrici de bere, acești mici producători au dispărut, iar în anii ’80, mai exista o singură braserie în tot Bruxelles-ul: Cantillon.

Eu am ajuns la Cantillon într-o vizită organizată de un profesor de-al meu de franceză, întâmplător, prieten de-o viață al familiei Cantillon. Profesorul ne-a povestit cum în anii 80, familia Cantillon se zbătea în mari greutăți financiare, iar prietenii/cunoscuții le aduceau în ajutor sticle de șampanie pentru a îmbutelia berea lambic (ca toate băuturile cu fermentație spontană, e nevoie de sticle speciale, rezistente).
Anii au trecut și lumea a început să se întoarcă la produsele tradiționale și să aprecieze berea lambic și gueuze produsă de Cantillon. Încet-încet, braseria începe să cunoască succesul și este creat chiar un Musée Bruxelloise de la Gueuze.

Faptul că este singura braserie care produce artizanal lambic de la 1900 încoace, o face să fie de o mare valoare a patrimoniului belgian. Pentru asta este vizitată din toate colțurile lumii de pasionații de bere, în 2014 raportând 45.000 de vizitatori.
Informații utile:
–adresă: Rue Gheude 56 — 1070 Bruxelles (Anderlecht)
–program: deschis luni, marți, joi, vineri și sâmbătă între orele 10-17.
–prețul biletului este de 7 euro în care este inclus și un pahar de bere gueuze drept degustare.
3. Muzeul Berii din Schaerbeek
Pot spune că, acest muzeu mi-a plăcut cel mai mult dintre toate. Mă așteptam la un spațiu mult mai restrâns, ceva oarecum meschin, dar odată ajunsă acolo, totul a fost mult peste așteptări. Și pe acest muzeu al berii l-am văzut prin intermediul profesorului de franceză, (altul decât cel de la Cantillon) care a organizat pentru cursanți o vizită.
Ghidul, un flamand cu vorba tărăgănată, ne-a spus că muzeul a fost înființat în anii ’90, din pasiunea a 11 colecționari, cinci dintre ei fiind în acea seară cu noi pentru a ne primi și prezenta cu mândrie ce-au creat. Am aflat că membrul fondator (trecut în neființă) își pusese la bătaie întreaga sa colecție de 300 de sticle de bere belgiană, apoi, de-a lungul anilor s-au strâns în jur de 3000 de sticle, aproape fiecăreia corespunzându-i și-un pahar.

Ghidul ne-a explicat întregul proces de fabricare al berii în trecut și în prezent, diverse obiceiuri belgiene de degustare a berii și multe alte detalii foarte interesante. Muzeul expune obiecte, utilaje, materii prime folosite la fabricarea berii, pahare, obiecte publicitare, toate reflectând o pasiune uriașă, aproape un cult, pentru berea belgiană.





La finalul vizitei, într-o sală încăpătoare și luminoasă începe degustarea berilor Schaerbeekoise, produse de chiar membrii fondatori ai muzeului.
Profesorul nostru ne-a împărțit pe grupe și a organizat un concurs cu întrebări din prezentarea și poveștile spuse de ghid. Apoi, am degustat și noi berea, în sfârșit, unii de bucurie că s-au clasat primii la concurs, alții de amărăciune. Într-un final am ajuns toți să cântăm la unison melodii franțuzești de pahar. Berea Schaerbeekoise, de 9,5 grade, ne-a ajutat să ne dezlegăm limbile și să ne apropiem mai mult, indiferent de naționalitățile noastre.


Dacă vă plac berile Schaerbeekoise, puteți să și cumpărați, ceea ce am făcut și eu.
Prețul biletului:
-dacă reușiți să creați un grup de minim 10 persoane, veți plăti pe bilet 5€/persoană în care intră ghidaj plus degustare
-o vizită individuală, fără ghidaj, cu degustare, costă 3 euro.
Programul este destul de scurt: deschis miercurea și sâmbăta între orele 14-18.
Adresa: Musée Schaerbeekois de la Bière a.s.b.l., Avenue Louis Bertrand 33-35
Vă invit să vedeți măcar unul dintre cele trei muzee ale berii belgiene, iar la degustare, ridicați paharul și urați: „A votre santé!”, în franceză, sau „Gezondheid!„, în flamandă.
Dacă vreți să aflați mai multe despre Bruxelles puteți citi și:
Bruxelles-ul lui Carol Quintul
Bruxelles-ul sub teroare spaniola
Ce a construit Leopold II al Belgiei cu banii din Congo?
Serele Regale din Laeken, Bruxelles-un veritabil palat de sticla

Interesant. La urmă toarea vizită, am să le vizitez 😊.
ApreciazăApreciază
Mă bucur că v-au trezit interesul si dorinta de a revizita Bruxelles-ul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Acuma văd ce comentariu am scris: următoarea cu pauză și exces de vizită 😂. Cred că nu aveam ochelarii la mine (poate nici capul). 😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
😃Se poate intampla tuturor. Eu va citesc articolele si stiu cat de frumos si corect scrieti.
ApreciazăApreciază
Pingback: Bruxelles, ma belle – AveHistoria
Pingback: Grand Place din Bruxelles-20 de lucruri de văzut și de știut – AveHistoria
Pingback: Bruxelles-ul vazut de sus in 5 panorame – AveHistoria
Pingback: Muzeul cacauei si al ciocolatei din Bruxelles – AveHistoria