Se împlinesc 101 ani de la încheierea Primului Război Mondial, o conflagrație care a secerat viețile a 20 de milioane de oameni, a marcat profund psihicul participanților pe front și a schimbat iremediabil mentalitățile tuturor. Lumea n-a mai fost nicicând la fel după Marele Război!
Chiar dacă a trecut un secol de atunci, interesul pentru acest eveniment istoric nu s-a diminuat deloc și de aceea, am realizat o listă cu 10 filme a căror acține se petrece în Primul Război Mondial și pe care eu le-am văzut.
Lista nu este un top, filmele fiind aranjate în ordine descrescătoare a scorului dat de IMDB. Am adăugat la final încă o listă a filmelor cu același subiect, dar pe care nu le-am vizionat, motiv pentru care nu am cum să-mi spun părerea asupra lor, dar mi-ar plăcea să aflu de la voi impresii, în cazul în care le-ați văzut deja.
Iată lista:
1. Joyeux Noel (2005), scor IMDB 7.8
Acest film emoționant, filmat în România și Scoția, spune povestea reală, mai puțin știută, a evenimentului cunoscut drept armistițiul de Crăciun. In dimineața zilei de 25 decembrie 1914, în zona orașului belgian Ypres s-a petrecut cun fapt greu de imaginat și anticipat. Soldații germani, francezi și britanici lasă din mâini armele, ies din tranșee și fraternizează, arătându-și unii altora fotografii cu familiile lăsate acasă sau cu iubitele, cântă colinde, își oferă cadouri, fac o poză de grup și chiar joacă un meci de fotbal împreună. Ce se întâmplă atunci când superiorii află de insubordonarea de pe front, veți afla urmărind filmul până la final.
Realizatorii filmului au consultat istorici militari pentru a reda întocmai desfășurarea evenimentelor, uniforme, dotări militare, etc. și au dorit pentru o mai mare autenticitate ca în fiecare tabără să se vorbească limba sa (germană, franceză, engleză).
In film joacă mari actori ai cinematografiei franceze, engleze și germane precum: Diane Kruger, Guillaume Canet, Dany Boon, Daniel Brühl, Benno Fürmann, Gary Lewis, etc.
Un asemenea film a fost apreciat și nominalizat în 2006 la mai multe categorii la Premiile Cesar, BAFTA Awards, Golden Globe și Oscar.
2. Un long dimanche de fiançailles (a very long engagement) (2004), scor IMDB 7,7
Filmul este o adaptare după romanul cu același nume scris de Sébastien Japrisot care spune povestea de dragoste dintre doi tineri, Mathilde și Manech întreruptă brutal de un război nedorit de ei.
Cartea a fost tradusă în limba română O logodnă foarte lungă și o găsiți și în format ebook.
Deși nu m-a prins prea tare în mrejele lui (chestie de gusturi), filmul este despre dragoste, speranță și căutări neobosite a unui miracol în vremuri de război. Avându-i în rolurile principale pe Audrey Tautou și Gaspard Ulliel, a very long engagement (coproducție franco-americană) a fost bine primit de public fiind nominalizat la două premii Oscar, Golden Globe, BAFTA, etc. Il apreciez un film foarte comercial, făcut să placă publicului nu prin prisma redării unor scene istorice, ci mai mult al unei povești siropoase de dragoste, războiul fiind în plan secund.
3. Testament of youth (2014), scor IMDB 7,3
Este un film inspirat din cartea autobiografică a Verei Brittain, o adolescentă dintr-o familie bogată care se pregătea să studieze la Oxford, când, izbucnirea Primului Război Mondial îi va schimba definitiv viața. Participantă activă la război, îngrijindu-i pe răniți, a cunoscut ororile acestuia, dar mai ales durerea sfâșietoare a pierderii tuturor personajelor masculine din viața ei. I-au trebuit 17 ani să scrie cartea Testament of youth, în care a vrut să spună povestea ei și a celor patru bărbați din viața ei, dar la final, a ieșit un veritabil best seller, chiar și acum după mai bine de la 80 de ani de la lansare.
Rolul Verei Brattain îl joacă Alicia Vekander, care este cunoscută pentru emoțiile pe care reușește să le transmită cu o forță nebănuită. Mi-a plăcut filmul pentru felul în care a transpus cartea, pentru calitatea imaginii și a decorurilor (deși uneori îmi păreau clar făcute în studio), pentru interpretarea rolurilor de către actori, pentru dramatismul și suspansul susținut și într-un final, pentru romantismul (de bun gust) aproape nelipsit și de cele mai multe ori necesar într-un film de război.
4. All quiet on the western front (1979), scor IMDB, 7,1
Aceasta este ecranizarea celebrului roman cu același nume al lui Erich Maria Remarque (a cărui viață ar merita și ea un film). Cartea, apărută la 10 ani după terminarea Primului Război Mondial, s-a bucurat de un succes neașteptat, fiind vândută în 1,5 milioane de exemplare doar în primul an. Succesul i s-a datorat mesajului pacifist, neacuzator, al absurdității războiului și a traumelor lăsate în sufletele celor care i-au supraviețuit.
Autorul, însuși, a descris romanul astfel: “This book is to be neither an accusation nor a confession, and least of all an adventure, for death is not an adventure to those who stand face to face with it. It will try simply to tell of a generation of men who, even though they may have escaped shells, were destroyed by the war.”
Romanul, Pe frontul de vest nimic nou tradus și în limba română, îl găsiți pe libris.ro, în două variante la editura Polirom, una necartonată și alta brosată.
La un an de zile după apariția cărții s-a turnat un film, dar nu despre ecranizarea din anul 1930 vreau să scriu, ci despre cea din 1979, care este una de excepție. Acest film este unul dintre cele mai bune filme de război pe care le-am văzut. Bineînțeles, este părerea mea care poate fi una subiectivă.
Filmul dă viață cărții lui Remarque al cărui personaj principal, Paul Baumer, un tânăr german este impulsionat de sentimente patriotice să se înroleze voluntar în război, împreună cu toți colegii săi de clasă. Ajunși pe front, i-au contact cu realitatea cruntă a războiului care le spulberă iluziile, le macină speranțele și le seceră viețile.
Actorii Richard Thomas (Paul Baumer), Ernest Borgnine (Kat), Ian Holm (Himmelstoss) au jucat la superlativ, scenele de război sunt bine realizate și pline de suspans fără a fi extrem de sângeroase, iar coloana sonoră, foarte ilustrativă. Nu-i de mirare ca a câștigat un Golden Globe pentru cel mai bun film, dar mă miră că nu a câștigat și Oscarul.
Dacă aș fi conceput această listă de filme ca un top 10, acest film ar fi fost de departe în fruntea clasamentului. Il găsiți integral pe youtube.
5. The water diviner (2014), scor IMDB 7,1
Un australian, tată a trei fii declarați oficial căzuți în Bătălia de la Gallipoli, pleacă în Turcia pentru a vedea cu ochii lui locul în care au pierit aceștia. Este un film care jonglează cu emoțiile, duritatea războiului privită din perspectivele ambelor tabere, speranța supraviețuirii unuia dintre fii și înfiriparea unei povești romantice cu o frumoasă turcoaică. Russell Crowe a regizat filmul și a jucat și în rolul principal, cel al tatălui, cu mare succes aș zice. Dacă vă tentează să-l vedeți, îl găsiți pe Netflix sau în format DVD aici.
6. The lost battalion (2001), scor IMDB 7,1
Film american care face cunoscută povestea unui batalion de 500 de soldați americani, trimis într-o misiune sinucigașă pentru a sparge linia germană din pădurea Argonne din Franța. nimeni nu se aștepta să și reușească, dar rămân prinși în mijlocul zonei germane, izolați, fără provizii de hrană și muniție. După cinci zile de asediu german, doar 200 de soldați reușesc să se întoască la bază.
Filmul este dramatic, cu scene de război veridice, sângeroase și brute, reușind să surprindă emoții inerente de teamă, deznădejde, dar și de curaj nebun. Nu lipsesc și mesajele propagandistice gen americanii sunt invincibili, americanii nu se predau niciodata, americanii sunt cei mai viteji.
Găsiți filmul în întregime pe youtube, aici.
7. Ecaterina Teodoroiu, (1978), scor IMDB 7,0
Acest film românesc prezintă viața tinerei eroine din Primul Război Mondial. Regizat de Dinu Cocea, filmul îi are în rolurile principale pe Stela Furcovici (Ecaterina Teodoroiu), Mihai Mereuță, Ion Caramitru (maior dr. Liviu Mureșan care se luptă cu salvarea tinerilor soldați din ghearele tifosului exantematic), Florina Cercel, Amza Pellea, Ilarion Ciobanu, etc. Turnată în perioada comunistă, pelicula a forjat cu emfază pe patriotismul și dragostea de familie și de neam ale Ecaterinei și pe lupta ei împotriva dușmanului.
Ecaterina din film este una feminină și delicată, spre deosebire de cea reală care era destul de masculinizată și cu multiple calități de luptătoare. Bineînțeles, nici vorbă în film despre recunoașterea meritelor ei de către familia regală, a decorațiilor primite și a relației foarte speciale cu regina Maria și regele Ferdinand.
Cred că filmul i-a făcut mai mult rău decât bine imaginii Ecaterinei Teodoroiu, pentru că a folosit-o pentru a servi propagandei de naționalizare a comunismului care trebuia să promoveze insistent personaje din familii cu origini sănătoase, curajoase și patriotice. După 89, aceste personaje au fost aruncate la pubela istoriei și, din păcate, nemeritat și Ecaterina Teodoroiu.
Dacă vreți să aflați mai multe despre Ecaterina Teodoroiu citiți cartea Catalina, de Mihai Opris și Femeile romance ale Marelui Razboi. DVD-ul se găsește aici
8. Sarajevo, (2014) scor IMDB 6,8
Este un film germano-austriac care prezintă atentatul de la Sarajevo din 28 iunie 1914. Atunci, prințul moștenitor al Austro-Ungariei și soția acestuia au fost împușcați mortal de către un student sârbo-bosniac, în plină stradă. Acesta a fost pretextul care a dus la declanșarea Primului Război Mondial.
Filmul jonglează destul de echilibrat cu un pic de teorie a conspirației, cu fapte reale și speculații, încercând prin intermediul procurorului care se ocupă de caz, să dezlege ițele care au dus la complot. Se vorbește în germană și în sârbă, ceea ce conferă autenticitate, sporită de decoruri și costume, bine realizate.
Totuși, cei obișnuiți cu stilul american, ar putea simți o ușoară lentoare sau plictiseală, că deh…nu tu șiroaie de sânge, răni deschise, nu tu suspecți bătuți și torturați pentru a mărturisi crima…chestii care țin privitorul încremenit pe canapea și care-i dau fiori pe șira spinării. Una peste alta, este un film european bun, care merită să fie văzut de iubitorii de istorie. Il puteți vedea pe Netflix.
9. Passchendaele (2008), scor IMDB 6,5
Un film despre teribila bătălie de la Passchendaele de pe teritoriul Belgiei, cunoscută și sub denumirea de a treia bătălie de la Ypres, desfășurată în perioada iulie-noiembrie 1917. Atunci, acolo, războiul a secerat aproape 600.000 de vieți pentru un rezultat aproape nul…deplasarea frontului german pe doar 8 km. A treia bătălie de la Ypres s-a încheiat cu victoria trupelor canadiene asupra satului Passchendaele.
90 de ani mai târziu, canadienii ai turnat acest film foarte realist care îmbină drama și ororile războiului cu o poveste de dragoste dintre un sergent veteran și o soră medicală. S-au făcut eforturi mari pentru a crea scenele de război întocmai cu mărturiile supraviețuitorilor care au povestit că luptele s-au dat pe o ploaie continuă, totul în jur fiind doar noroi, sânge, urlete, cadeți paralizați de frică, copaci sfârtecați, cratere făcute de obuze, etc. Chiar dacă actorii nu sunt mari vedete canadiene, au reușit să facă rolurile foarte credibile, filmul fiind apreciat de critici și recompensat cu premii numeroase.
10. The Red Baron (2008), scor IMDB 6,4
Filmul acesta ne spune povestea celui mai temut și cunoscut pilot din timpul Primului Război Mondial, germanul Manfred von Richthofen, poreclit și Baronul Roșu datorită culorii roșii cu care era vopsit avionul acestuia. A fost considerat asul așilor având la activ mai mult de 80 de victorii aeriene, nefiind întrecut de niciun alt pilot până la sfârșitul războiului.
Filmul este o producție germană pe care eu am apreciat-o destul de slăbuță. Intâmplarea sau ironia face că l-am urmărit în avion fiind, în drum spre Bruxelles și-mi aduc aminte că m-am plictisit de moarte, dar mă rog…poate nu e chiar așa de rău până la urmă.
Acestea sunt filmele a căror acțiune se petrece în Primul Război Mondial pe care eu le-am văzut până acum. Mai sunt însă multe cu același subiect care așteaptă să fie vizionate. Acum, nu știu dacă merită chiar toate și de aceea, ar fi bine pentru toată lumea dacă ați scrie impresiile într-un comentariu despre următoarele filme:
- They Shall Not Grow Old (2018) 8,4!!!
- A Farewell to arms (varianta din 1966, cea din anii 50 nefiind prea bine primită de critici)
- The Ode to Joy (2006) 7,7
- War horse (2011) 7,2
- Behind the Lines (1997) 7,1
- Beneath hill 60 (2010) 7,1
- Admiral (2008) 6,8
- Flyboys (2006) 6,5
- A Russian Youth (2019) , 6,4
- Deathwatch (2002) 6,0
- Battle Ground (2013) 4,9 Netflix
Bineînțeles că recomand acolo unde există, o lectură a cărților înaintea vizionării filmelor. De cele mai multe ori, cartea bate filmul, de departe.
Sper să vă placă filmele, iar mesajele fiecărora să fie bine recepționate și învățate.
Vizionare plăcută și aștept impresiile voastre!
Foarte faină ideea. Mulțumesc. Salvez articolul la referințe cinematografice 🙂
ApreciazăApreciază
Super! Vizionare plăcută!
ApreciazăApreciază