Dacia Felix-Trecutul glorios al României (Europalia)

Civilizația geto-dacilor continuă să fascineze și să atragă atenția publicului interesat de a cunoaște alte culturi mai mult sau mai puțin îndepărtate. De aceea, în cadrul festivalului Europalia, al doilea eveniment ca importanță după expoziția dedicată lui Constantin Brâncuși este consacrat Daciei Felix-Trecutul glorios al României

Pentru reușita expoziției, au colaborat muzeografi ai Musee Gallo-Romain din Tongres, Belgia precum și muzeografi ai Muzeului Național de Istorie a României din București care și-au propus să prezinte pentru prima oară în Belgia cultura geto-dacilor, dar și a popoarelor care au trecut prin spațiul carpato-danubiano-pontic și care au influențat civilizația acestora: greci, sciți, celți, romani.

Dacia Felix Europalia
Debutul expoziției

Expoziția este una grandioasă și unică pentru că oferă șansa vizitatorilor de a admira obiecte excepționale adunate din peste douăzeci de muzee din România, dar mai ales, pe cele din sala Trezoreriei Muzeului Național de Istorie a României din București, unele exponate fiind aduse de la muzee din Bulgaria: coiful dacic de la Coțofenești, Rhytonul getic, brățările dacice, casca celtică cu pasăre, etc.

  • Sica dacilor Dacia Felix
  • Dacia Felix-Europalia
  • Dacia Felix-Europalia
  • Coiful de la Coțofănești, Dacia Felix-Europalia
  • Rhyton-Dacia Felix-Europalia
  • Brățările dacice Dacia Felix-Europalia

Muzeografii de la Musee Gallo-Romain, pentru a integra expoziția în specificul muzeului lor, au creat o scenografie interesantă, care începe din anul 106 d.Hr, atunci când Imperiul Roman cucerește Dacia, o transformă în provincie romană și o supune romanizării. Apoi, pentru a înțelege mai bine evenimentul, sunt prezentați pe rând romanii, dacii, geții, grecii, sciții și celții. 

Expoziția este o adevărată călătorie în timp, vizitatorii fiind ajutați în acest sens de filmele special turnate pentru acest eveniment în România, în locuri reprezentative, de hărțile foarte ilustrative și explicațiile scrise și audio clare și concise

Ce este Europalia?

Unul dintre cele mai mari festivaluri internaționale de artă care se organizează încă din 1969, o dată la doi ani, în Bruxelles. La fiecare ediție, timp de patru luni este invitată o țară care încearcă să-și ilustreze cultura sa prin expoziții, concerte, cinema, teatru, literatură, etc.

Anul acesta, Europalia aniversează 50 de ani, iar ca țară invitată este România. Festivalul a început deja pe 2 octombrie și se încheie pe 02.02.2020, timp în care vom avea șansa să simțim cultura românească, de aici din Bruxelles. Consultați programul aici.

Despre Musee Gallo-Romain

Acest muzeu nu este unul oarecare. In 2012 a câștigat premiul European Museum of the Year, cea mai înaltă distincție dată muzeelor europene. In competiție au dreptul să participe în fiecare an doar acele muzee care au trecut prin procese ample de renovare, care au venit cu metode de expunere inovative și de o mare calitate. Juriul a apreciat că:

The museum does not shy away from the task of dealing with the uncertainty, and the presentations guide the audience through the issues but do not assert firm conclusions. The exhibitions are authoritative but not authoritarian. They provoke thought and provide the visitor with the information needed to take a view. ” 

Este potrivită expoziția pentru copii?

Cu siguranță! In dreptul celor mai multor exponate este prezentă o iconiță specială pentru copii care-i invită să apropie audio-ghidul și să asculte povestea exponatelor. Cel care le vorbește este un băiețel care li se adresează precum unor prieteni.

In fiecare sală copiii au posibilitatea de a se amuza pe un touchscreen colorând, sau compunând un puzzle din imaginile exponatelor.

Recomandare de lectură pentru cei mici: Cum s-a născut poporul român, de Neagu Djuvara

Sub șarmul României

Muzeografii nu s-au limitat doar la expoziție. Pentru a simți și mai bine cultura spațiului românesc, aceștia au pregătit ateliere creative pentru copii: confecționare de măști în vacanța de carnaval și decorare de ouă în vacanța de Paști

Pentru amatorii de gastronomie organizatorii promit că pe data de 29 februarie și 1 martie evenimentul România culinară va fi pe gustul tuturor.

Sunteți dornici de a vedea filme românești…la centrul cultural din Tongres vor rula în primăvară.

Experiența mea a fost una foarte plăcută. La fel ca în cazul expoziției dedicate lui Brâncuși, și aceasta mi-a depășit așteptările. Expoziția am apreciat-o impresionantă prin valoare, dimensiune, modul de prezentare și emoționantă prin faptul că țara mea este sub lumina reflectoarelor într-o manieră atât de plăcută și interesantă. 

Dacia Felix-Europalia

Expoziția era plină de vizitatori belgieni, întâmplarea făcând să întâlnesc doar o singură familie de români. 

Cred că această expoziție este o șansă extraordinară, unică în viață de a vedea cele mai valoroase obiecte de tezaur și de patrimoniu național antic, în Belgia. Găsesc că este greu de văzut așa ceva inclusiv în România. Eu am fost de multe ori la Muzeul Național de Istorie din București unde am admirat o parte dintre exponate, dar recunosc că nu am văzut niciodată o expoziție în care să fie concentrate tot ceea ce are România mai de preț la nivel de istorie antică. 

Din Bruxelles până în Tongres am făcut cam o oră cu mașina, dar de cum am intrat în oraș am văzut afișe uriașe ale expoziției Dacia Felix care invitau la muzeu. Atunci când am cerut bilet pentru expoziție nu ne-am putut abține să nu glumim cu angajata muzeului pe seama faptului că venim din Dacia, iar ea ne-a asigurat că este o expoziție de excepție.

Când?

Expoziția Dacia Felix-Trecutul glorios al României se desfășoară în perioada 19.10.2019-26.04.2020. 

Unde?

Expoziția Dacia Felix-Trecutul glorios al României  este organizată în incinta Musee Gallo-Romain situat în centrul celui mai vechi oraș belgian, Tongres, întemeiat de romani. Adresa: Kielenstraat 15, 3700 Tongres.

Bilete de intrare

Prețul unui bilet pentru adult este de 10 euro, copii cu vârste între 4-18 ani-1 euro. Gratuități: pentru deținătorii unui musseum pass și pentru copiii mai mici de 4 ani. Mai multe variante de bilete găsiți aici.

Program și acces

-de marți până vineri: 9h-17h

-sâmbătă și duminică: 10h-18h

-luni închis

Despre cum puteți ajunge la muzeu și despre parcări, aici.

Surprizăăă!

Ați vizitat expoziția Dacia Felix? Aveți dreptul să intrați gratuit la expoziția Rădăcini-Civilizațiile Dunării de Jos (Rasines-Les civilisations du Bas-Danube) care se va desfășura în perioada 8.11.2019-26.04.2020 în cadrul muzeului Le Grand Curtius din Liege. Deci, un bilet, două expoziții!


Belgienii și românii din diaspora pot vedea prin această expoziție trecutul glorios al României și pot spera că viitorul fostei Dacii Felix va fi mai demn de acest trecut. Vorba poetului… La trecutu-ți maremare viitor!

Recomandări:

Zalmoxis. Realitate și mit în religia geto-dacilor, de Ioan Marius Grec

Dacopatia și alte rătăciri românești, de Dan Alexe

Cele mai frumoase Istorii, Herodot

Formarea poporului roman si a limbii romane, Constantin C. Petolescu

Istoria romanilor din Dacia Traiana, A.D. Xenopol

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.