Istoria povestita copiilor, de Simona Antonescu


istoria povestita copiilor simona antonescu

Aventură, istorie, folclor, mister, iată ce caracterizează pe scurt seria Istoria povestita copiilor, de Simona Antonescu editată la Nemira. Dacă știți un copil care să fie atras de cel puțin o etichetă din cele de mai sus, atunci i-ați face o mare bucurie oferindu-i o astfel de carte.

Dar cum cu patru flori nu se face primăvară, haideți să vă spun mai multe despre carte.

Cartea nu este doar una, ci face parte dintr-o serie de 10 volume care-și propune să-i familiarizeze pe copii cu istoria românilor într-o manieră foarte atractivă și în trend cu tendințele literare actuale pentru copii. Adică, ce vreau să spun? Noi, părinții sau bunicii, sau mă rog, adulții poate de +30, am copilărit cu acele Povestiri istorice ale lui Dumitru Almaș, foarte drăguțe, de altfel. Astăzi, sub imperiul lui Harry Potter, copiii sunt atrași în plus și de mister, fantezie, aventură.
Răspunzând dorințelor lor, autoarea de romane istorice, Simona Antonescu, reușește să-i țină pe copii cu sufletul la gură, atunci când aceștia citesc despre aventurile lui Călin și ale Ilincăi, doi frați gemeni care călătoresc în timp, în încercarea lor de repara Manuscrisul cu toate numele de gemeni ai familiei, din care tot ei, făcuseră să dispară orice înscris. Manuscrisul este ascuns în cufărul din pod, care este și poarta către călătorii în alte vremuri, prin care cei doi frați călătoresc fără teamă, reușind să se întoarcă de fiecare dată cu bine și cu numele unor perechi de gemeni.

In călătoriile lor ei întâlnesc alți copii care-i ajută să înțeleagă epoca în care au ajuns și cu care se împrietenesc. Și uite așa și micul cititor ajunge să se împrietenească cu istoria, pentru că el află tot de la un copil ce a simțit și cum a trăit în vremea lui Decebal, sau a lui Menumorut, Litovoi, sau Mircea cel Bătrân. Cel puțin, acestea sunt volumele apărute până în prezent. Iată ce conține seria integrală:

  1. Decebal şi un solomonar misterios – anul 105
  2. Nobilul Aeticus şi o călătorie în jurul lumii – anul 470
  3. Menumorut şi minele de aur de la Roşia Montană – anul 914
  4. Litovoi şi Şcoala Solomonarilor din Crângul Pământului – anul 1270
  5. Mircea cel Bătrân şi şcoala scutierilor – anul 1395
  6. Regina Maria și Marea Unire – anul 1918
  7. Mihai I, Regele-copil și pecețile de mărgean – anul 1927
  8. Vlad Țepeș și Ordinul Dragonilor – anul 1455
  9. Iancu de Hunedoara și legenda fântânii din castel – 1455
  10. Ștefan cel Mare și secretul bunicului Zosim – 1535

Eu le-am citit pe primele patru, dar între timp a mai apărut și volumul al 5-lea dedicat lui Mircea cel Bătrân. Tot ceea ce am lecturat până acum m-a surprins extrem de plăcut, pentru că autoarea reușește să intre în sufletul personajelor sale și fără a avea deloc un iz profesoral, prezintă istoria într-o manieră discretă, ca-ntr-un film. 

istoria povestita copiilor simona antonescu

In primul volum, Decebal și un solomonar misterios, copiii ajung în Dacia anului 105 fix în momentul în care trupele romane trec Dunărea pe podul construit de Apolodor din Damasc, iar apoi ghidați de Oroles, un copil cu care se împrietenesc, ajung în Sarmizegetusa unde-l vor cunoaște chiar pe Decebal și unde vor afla despre credințele și obiceiurile dacilor.

In al doilea volum, Nobilul Aeticus și o călătorie în jurul lumii, Călin și Ilinca călătoresc înapoi în timp, până în anul 470, în cetatea Histria. In acele vremuri, cei doi gemeni vor fi martorii înfiripării unei noi credințe, cea creștină, privită și primită cu reticență de cei care credeau din generație în generație în zeul Zalmoxis.

Al treilea volum, Menumorut si minele de aur de la Roșia Montană, este plin de suspans și emoții. Frații cred că au nimerit greșit atunci când s-au trezit într-o mină unde au întâlnit doi copii care lucrau în galeriile înguste și întunecate de la Roșia Montană pentru a scoate aurul. Erau în anul 914, atunci când voievodul Menumorut opunea rezistență ungurilor, recent veniți în zonă și dornici de noi cuceriri.

In a patra călătorie a gemenilor, ajung în anul 1290 chiar la curtea voievodului Litovoi, în mijlocul unui raid al tătarilor. Dacă vor scăpa cu bine, vă las să descoperiți citind Litovoi și Scoala Solomonarilor.

La sfârșitul fiecărui volum găsim informații foarte practice și interesante care întregesc tabloul epocii și fac legătură cu prezentul. Astfel, copiii pot afla rețeta desertului lui Oroles (volumul 1), sau pe cea a florilor de salcâm în aluat (volumul 4) din vremea voievodului Litovoi, sau jocuri precum arșice, pe care-l jucau copiii din vremea lui Gelu, Glad sau Menumorut, sau jocul de-a puia-gaia din vremea lui Litovoi, sau sunt îndemnați să viziteze cetăți antice și medievale precum Histria, Cetatea Sighișorei, Râșnov, Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Poenari din Argeș, Cetatea Deva, Cetatea Neamț, sau Castelul Corvinilor din Hunedoara.

Copiii vor afla (și de aici) despre obiceiuri din străbuni sau credințe din folclor, cum ar fi obiceiul caloienilor, credința în solomonari, pasărea măiastră, sau despre puterea florilor de polovragă.

Ilustrațiile sunt semnate de Alexia Udriște și sunt creionate în alb-negru, tocmai pentru a nu distrage prea mult.

istoria povestita copiilor simona antonescu

Se simțea nevoia de carti de aventuri istorice și iată că Simona Antonescu a umplut acest gol. Mi-ar fi plăcut seria dacă aș fi fost copil, dar recunosc cu mâna pe inimă că mi-a făcut o mare plăcere s-o citesc și acum, adult fiind, abia aștept apariția volumelor următoare, dar mai ales momentul în care îi voi prezenta pe Ilinca și Călin, fiului meu.

Iată ce spunea autoarea într-un interviu:

„Cred că undeva în inima fiecăruia dintre noi există un ochi pentru trecut. Dacă îl găseşti şi îl deschizi, atunci toate cele care au fost ţi se arată altfel, mai apropiat, mai familiar. Înţelegi miezul de adevăr al lucrurilor şi ajungi să simţi că realmente te înrudeşti cu cei despre care scrie prin cărţile de istorie.

Asta îmi propun să le transmit copiilor: aveţi în voi un ochi special, cu care vă puteţi vedea strămoşii. Va fi magic, ca un film de aventuri, cu mistere şi poveşti fabuloase. Trebuie doar să căutaţi în voi ochiul acesta şi apoi să priviţi filmele dintre paginile cărţilor.”

Așadar, dragi copii curioși, părinți și bunici, aveți ocazia și mijlocul cu care să călătoriți în timp. Nu le ratați!

Cărțile pot fi cumpărate de aici:

Decebal şi un solomonar misterios

Nobilul Aeticus si o calatorie in jurul lumii

Menumorut şi minele de aur de la Roşia Montană

Litovoi şi Şcoala Solomonarilor din Crângul Pământului

Mircea cel Bătrân și Scoala Scutierilor

Regina Maria și Marea Unire – anul 1918

Mihai I, Regele-copil și pecețile de mărgean – anul 1927

Dacă sunteți interesați și de alte cărți istorice pentru copii, mai puteți citi și:
Istoria lui Razvan, de Horia Corches-o carte minunata pentru copii

10 carti pentru copii, de cultura si istorie romaneasca

5 carti pentru copii si tineri, de Neagu Djuvara


5 comentarii la „Istoria povestita copiilor, de Simona Antonescu

  1. Pingback: Istoria lui Razvan, de Horia Corches-o carte minunata pentru copii – AveHistoria

  2. Pingback: 10 carti pentru copii, de cultura si istorie romaneasca – AveHistoria

  3. Pingback: 5 carti pentru copii si tineri, de Neagu Djuvara – AveHistoria

  4. Dacă autorii lasă să se înțeleagă că ceea ce scriu ei este ficțiune pură, atunci este bine. Dacă transmit cititorilor, mai ales celor care sunt la o vârstă la care spiritul critic nu este prea dezvoltat, că este vorba de personaje istorice reale, atunci mi se pare grav. O mistificare a istoriei. De exemplu, numitul Livotoi este pomenit de 2-3 ori în ”Diploma Cavalerilor Ioaniți” din 1247 și nu avem nici o certitudine că a existat un personaj real cu acest nume. La fel, Menumorut este pomenit doar de către Anonymus și este mai mult ca sigur că un personaj cu acest nume nu a existat niciodată. Sigur, dacă mergem pe linia istoriei triumfale și patriotice, atunci și Gelu a fost îngropat de calul său, conform poeziei lui George Coșbuc.

    Apreciat de 1 persoană

    • „Istoria povestită copiilor” este o serie de romane pentru copii care împletește ficțiunea cu noțiuni din istoria românilor. Intr-adevăr, știm despre existența lui Litovoi doar din documentul maghiar Diploma Cavalerilor Ioaniți, dar dacă nu mai este prezent în nicio altă sursă primară, asta nu înseamnă că este un personaj a cărui existență ar trebui pusă musai sub semnul întrebării. Despre Litovoi, în volumul dedicat acestuia, copiii vor afla că era vasal regelui Ungariei cu care intră în conflict, în urma căruia Litovoi moare, iar pământurile sale sunt date Cavalerilor Ioaniți. Tocmai datorită puținelor informații despre Litovoi, autoarea a pus mai mult accentul, în acest volum, pe ficțiune și mai puțin pe acțiunea și informația istorică. Cu ajutorul adulților din viața lor, cred că este bine ca cei mici să afle că există și acest gen literar și să învețe să facă diferența dintre adevăr și realitate.
      Sunt de acord cu dumneavoastră că istoria nu trebuie mistificată, învelită în prea mult staniol pentru a străluci, ci trebuie redată și povestită cu mai mult realism și dezvelită de triumfalisme.

      Apreciat de 1 persoană

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.