Palatul Dogilor-Puterea si grandoarea Serenissimei I

In Piata San Marco,  pe latura estica, de 1100 de ani (697-1797), Palatul Dogilor scruteaza orizontul lagunei. In acest palat, au trait si guvernat aproape 120 de dogi. Nu va limitati doar la a-l privi de afara. Aspectul auster poate insela asteptarile. Intrati si veti simti si intelege cu adevarat puterea si grandoarea Serenissimei!
In acest articol veti afla:

Fiecare stie ca razboiul v-a facut valorosi si abili pe mare, aveti capitani de razboi capabili de a purta lupta cu orice fel de armata, oricat de mare ar fi ea, aveti echipaje pentru a arma o suta de galere, aveti oameni experimentati in ambasade si in conducerea oraselor, aveti doctori in diverse stiinte si, in special, numerosi legisti, atat de valorosi incat strainii vin multime pentru a se supune judecatii lor.

Astfel le vorbea dogele Tomaso Mocenigo venetienilor, si nu exagera deloc.

Spuselor dogelui le mai putem adauga pozitia geografica strategica care i-a asigurat adapost, comertul-bogatie, moastele Sfantului Apostol Marcu-prestigiu, toate acestea, facand din Venetia cea mai puternica dintre republicile maritime (Genova, Pisa, Amalfi). In vreme ce mai toata Italia isi pierduse independenta, Serenissima si-a pastrat-o, ba chiar a reusit sa se extinda dincolo de laguna.

Platul Dogilor, Venetia

Platul Dogilor

Toate acestea n-ar fi fost posibile fara o excelenta organizare politica. Satui de rivalitatile pentru putere dintre familiile aristocrate, venetienii au creat inca din secolul VII un sistem politic care sa impuna legea si ordinea si care sa fie cat se poate de imun la tentativele de coruptie. Asa a aparut dogele (in dialect venetian inseamna duce), seful republicii. Puterea sa era limitata de nobilii si orasenii bogati, membri ai Marelui Consiliu. Procesul alegerii dogelui era unul foarte complicat, tocmai pentru a impiedica infiltrarea corupatorilor, sau ca puterea sa nu cada in mainile unei singure dinastii. Functia sa era pe viata, dar nu ereditara. Nu i se permitea sa vorbeasca fara martori strainilor, fiecare scrisoare, chiar si cele personale catre sotia sa trebuia sa treaca prin mainile unor cenzori. Ca daruri, nu avea voie sa primeasca decat flori, apa de trandafiri, ierburi aromatice sau balsam. I se permitea in schimb sa locuiasca in Palat.

Exteriorul Palatului Dogilor

Platul Dogilor, VenetiaPalatul Dogilor/Palazzo Ducale, asa cum il vedem noi astazi, a fost construit in perioada 1309-1424, in stilul occidental al vremii, goticul, dar si in stilul cel mai folosit in Italia, clasicul. Atipic pentru acele timpuri in care regii Europei traiau ferecati in castele fortificate, palatul dogelui arata increderea, incurajata bineinteles de pozitia inexpugnabila a Venetiei, aparata de laguna.

Exteriorul, deosebit de elegant, construit din piatra alba de calcar de Istria cu insertii de marmura trandafirie de Verona, aminteste de legaturile foarte stranse dintre Venetia si Orient. Pentru a accentua si mai mult bogatia republicii, ornamentele gotice erau aurite. Primele doua etaje erau formate din arcade deschise care formau logia, iar ferestrele celui de-al treilea etaj aveau arcade frante (ogive), asezate pe coloane cu capiteluri sculptate.

Curtea interioara, desi cu elemente gotice, este dominata de clasic. In acest stil,  Marele Consiliu a hotarat pe la 1485 sa fie  construita aici o scara monumentala care sa fie un cadru demn pentru ceremonia incoronarii dogelui dar si pentru primirea demnitarilor straini. Asa a aparut Scara Titanilor, in capul careia se afla statuile lui Neptun si Marte, zeii marilor si a rezboiului.

Platul Dogilor, cutia postala

Platul Dogilor, cutia postala

Atat de preocupati erau venetienii de a impiedica faptele de coruptie incat, din loc in loc, in exteriorul palatului, erau un fel de “cutii postale” in care oricine putea introduce plangeri, acuzatii, denunturi ale unor fapte reprobabile facute de cei din inalta societate sau chiar de catre doge. Si functiona. Se spune ca venetienii erau cunoscuti in Europa printre cei care respectau legea cu devotament.

Bazilica San Marco-capela privata a dogelui?
Palatul Dogelui si Bazilica San Marco

Se poate observa ca Bazilica San Marco este lipita de Palatul Dogelui

Da. Langa Palatul Dogilor a fost construita Bazilica San Marco, ceea ce a fost interpretat ca aceasta din urma era de fapt capela privata a dogelui. Este cert o influenta bizantina, la Constantinopol, patriarhul fiind subordonat imparatului.

Puntea Suspinelor si temnita

Temnita era si ea anexata Palatului. Un adevarat labirint de celule, coridoare si scari, de unde insa, legenda spune ca insusi Casanova ar fi reusit sa evadeze strecurandu-se pe acoperis. Celebrul Ponte dei Sospiri (Puntea Suspinelor), construit in still baroc face legatura cu inchisoarea. Numele romantic vine de la presupusele suspine ale prizonierilor care treceau pe pod spre celulele inchisorii, aruncand o ultima privire spre libertate pe micile ferestre ale acestuia.

Puntea Suspinelor, Venetia

Puntea Suspinelor, noaptea

Interiorul Palatului Dogilor

Palatul Dogelui nu servea doar drept resedinta a acestuia, aici fiind sediul “guvernului” si birourile administrative. Somptuozitatea si stralucirea salilor palatului, operele de arta create de cei mai mari artisti, pretioasele materiale, toate subliniaza bogatia si gloria venetiana. Chiar daca Palatul a trecut prin 3 incendii devastatoare, nimic nu a impiedicat restaurarea acestuia in forme si mai splendide.

Oaspetii de onoare erau condusi la etaj pe Scala d’Oro, numita asa datorita stucaturilor clasice cu foita de aur de 24 de carate, proiectate de insusi Sansovino, despre care voi mai vorbi intr-un alt articol.

Sala celor 4 usi era o antecamera catre cele mai importante sali ale palatului. Decorurile au fost proiectate de Andrea Palladio si executate de Antonio da Ponte, iar picturile de Jacopo Tintoretto.

Sala Senatului este covarsitor de ornamentata. Senatorii (alesi dintre cele mai bogate familii venetiene) discutau cu dogele chestiuni de politica externa, comert, etc. Decorurile au fost create de acelasi Andrea Palladio. Tavanul, excesiv ornamentat i-a fost incredintat lui Tintoretto care a lasat posteritatii una dintre cele mai valoroase picturi ale sale numita Triumful Venetiei unde sunt ilustrate personaje mitologice care ofera Venetiei darurile marii. Timpul era masurat cu doua mari orologii, unul cu cadran cu 24 de ore, celalalt cu semne zodiacale.

Urmeaza apoi Sala Consiliului celor 10, Sala Scutului unde globuri uriase pamantesti si harti infatiseaza lumea asa cum era cunoscuta in 1762, Sala armelor, Apartamentele Dogelui impodobite cu monumentale seminee de marmura, picturi valoroase, stucaturi, plafoane de lemn, unele chiar poleite, etc.

Dar toate aceste sali par sa paleasca pe langa Sala Inaltului/Marelui Consiliu. Avand 53 m lungime si 25 latime, se spune ca este cea mai mare sala din Europa nesustinuta de niciun stalp/coloana. Aici, dogele prezida sedintele Marelui Consiliu care numara uneori si 2000 de membri. Aici era inima guvernarii venetiene, locul unde avea se desfasura complexul proces de alegere a dogelui. Sala a fost decorata de cei mai renumiti artisti ai vremii ca de pilda Carpaccio, Bellini, Titian, iar dupa incendiul din 1580 de catre Veronesse, Jacopo si Domenico Tintoretto, ultimii doi realizand probabil cea mai mare pictura in ulei din lume, numita Paradisul, care include 800 de personaje. Peretii sunt decorati cu scene glorioase din istoria Venetiei, iar tavanul cu virtutile si eroismul venetienilor, in mijloc fiind personificata Republica. In partea de sus, intre pereti si tavan, sunt redate portretele a 76 de dogi (pictate de tatal si fiul Tintoretto). Doar unul lipseste. Dogele Marin Faliero. In locul portretului sau e pictata o cortina neagra. Motivul? In 1355 a indraznit sa se proclame rege fiind acuzat de coup d’ état. Nu numai ca a fost declarat tradator al Republicii, decapitat, dar si condamnat la damnatio memorie.

Vreme de 1100 de ani (697-1797), in acest palat au trait si guvernat aproape 120 de dogi, aici a fost gustata gloria dar si declinul, deznadejdea sau dezastrul, aici s-au luat decizii istorice pentru Venetia, Europa si Orient. In articolul viitor le voi trece in revista pe cele mai importante.

Cat costa un bilet la Palatul Dogilor?

Va recomand cu caldura sa vizitati Palatul Dogilor! Nu va lasati descurajati de pretul biletului de 20 euro. In el sunt de fapt trei muzee: Palatul Dogilor, Museo Correr, Museo Archeologico Nazionale si Salile Monumentale ale Bibliotecii Nationale Marciana.  Venetia este frumoasa la exterior, dar sa intri si s-o cunosti in intimitatea ei, merita toti banii!

Linkuri utile:

Va mai recomand sa cititi si urmatoarele articole despre Venetia:

Thank you

7 comentarii la „Palatul Dogilor-Puterea si grandoarea Serenissimei I

  1. Pingback: Frumoasa si talentata Venetie (II) – AveHistoria

  2. Pingback: Venetia-comertul inainte de toate – AveHistoria

  3. Pingback: Florenta – locul Renasterii omului. Cum a fost totul posibil? – AveHistoria

  4. Pingback: Frumoasa si talentata Venetie (I) – AveHistoria

  5. Pingback: Venetia – Cum a inceput totul – AveHistoria

  6. Pingback: Carnevale di Venezia-Exces si decadenta – AveHistoria

  7. Pingback: Catedralele gotice-bijuterii arhitecturale ale Evului Mediu – AveHistoria

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.