Grand Place din Bruxelles-20 de lucruri de văzut și de știut

Timp de citire: 5 minute

Niciun turist care vine în Bruxelles nu are cum să rateze Grand Place, una dintre cele mai frumoase piețe istorice din lume. Poți rata Sablonul, sau catedrala, sau Atomium, dar nu ai voie să ratezi Grand Place-ul!

Unii rămân muți de uimire, iar eu îmi aduc aminte și acum reacția pe care am avut-o, pe măsură ce intrând dinspre o străduță lăturalnică în Grand Place, aceasta mi se dezvăluia din ce în ce mai grandioasă:  repetam intr-una un  wooow prelung și nu-mi mai puteam lua ochii de pe fațadele clădirilor. Mă învârteam în jurul axei mele încercând să fotografiez cu ochii minții, să sorb vizual cu încântare tot ceea ce vedeam. De atunci au trecut ani de când locuiesc în Bruxelles și totuși, de fiecare dată când intru în Grand Place, am un puternic sentiment de bucurie că sunt acolo și deși cunosc în mici detalii clădirile, nu-mi pot lua ochii de la ele.

E o atmosferă și o energie aparte în Grand Place și în cele ce urmează vă voi spune lucruri care vă vor ajuta să descifrați și să înțelegiți mai bine cea mai frumoasă piață din Bruxelles. Așa că, ce este de văzut și de știut despre Grand Place? Iată 20 dintre ele:

1. Care este cea mai veche clădire din Grand Place?

L’Hôtel de Ville, construita in stilul gotic pe la 1400, este cea mai veche clădire din Grand Place

L'Hôtel de Ville (Primaria) Bruxelles
L’Hôtel de Ville (Primaria) Bruxelles-ului
2. Legenda sinuciderii arhitectului L’Hôtel de Ville.

Privită din față, se observă cu ochiul liber că partea stanga e mai lungă decât partea dreaptă. Legenda spune că, văzând această asimetrie, arhitectul s-ar fi sinucis. Greu de crezut că un arhitect, fie el și din Evul Mediu, să fi greșit atât de grav. De fapt, L’Hôtel de Ville a fost construită în trei etape: în 1402, latura stângă, în 1444 latura dreaptă și apoi mai târziu, turnul.

3. L’Hôtel de Ville, cea mai înaltă clădire a Bruxelles-ului.

Grand Place, centrul economic, era/este situată într-o vale a orașului. Catedrala Saints Michel et Gudule (puterea religioasă) și Palatul Coudenberg (puterea princiară) erau situate pe coline. Se convenise ca niciuna dintre cele trei puteri să-și arate supremația prin înălțimea turnurilor. Toate trebuiau să aibă aceiași înălțime. Și totuși, breslele au recurs la un vicleșug. Turnul avea 91 metri și aducea L’Hôtel de Ville la aceiași înălțime cu celelalte două puteri, dar au pus în vârful acestuia statuia de 5 metri a Sfântului Arhanghel Mihail (patronul orașului). Și uite așa, puterea economică a Bruxelles-ului și-a arătat supremația.

L'Hôtel de Ville (Primaria) Bruxelles
L’Hôtel de Ville (Primaria) Bruxelles
4. Broodhuis/Maison du Roi

Sunt denumirile în  flamandă și în franceză ale unei celebre clădiri situată fix in fața Primariei (L’Hôtel de Ville). Broodhuis (casa pâinii) se numea inițial, deoarece clădirea aparținea suveranului care o închiriase breslei brutarilor. Peste ani și ani, Carol Quintul a dat poruncă să fie renovată în așa fel încât să fie sediul tribunalului și birouri pentru cei aflați în serviciul său. De atunci, denumirea s-a schimbat în Maison du Roi (Casa Regelui). Astăzi, în clădire se află Muzeul Bruxelles-ului, pe care vă recomand să-l vizitați.

Maison du Roi, Bruxelles
Maison du Roi
5. Cui au aparținut clădirile din Grand Place?

Grandioasele clădiri din Grand-Place erau sediile breslelor. Fiecare avea pe fațadă detalii legate de specificul meseriei.

6. Grand Place a fost bombardată de regele Ludovic al IV-lea?

Da, în 1695 Bruxelles-ul a fost bombardat de către regele Franței, Ludovic al IV-lea. Am scris mai multe despre tragicul eveniment în Bruxelles sau pasarea phoenix. Atunci, toate clădirile din Grand Place, din lemn fiind, au ars. In doar cinci ani, breslele s-au străduit să reconstruiască totul și mai grandios. Fiecare clădire își arată cu mândrie pe fațadă anul terminării construcției.

7. Pasarea Phoenix din Grand-Place.

Una dintre primele clădiri construite după bombardament are sus, pe acoperiș sculptura aurită a acestei păsări mitice, cu aripile întinse pentru a zbura. Grand Place renăștea din propria-i cenușă!

8. Ce semnificație au lebăda, vulpea, coșul cu fructe, etc. de la fațadele clădirilor?

In vremuri în care străzile nu erau numerotate, aceste, să le spunem logo-uri, ajutau la identificarea caselor. Dacă vroiai să trimiți o scrisoare, trebuia să specifici pe plic logo-ul destinatarului. Le puteți observa deasupra ușilor principale.

9. Maison des Boulangers (Casa Brutarilor)

La nr. 1 a fost cândva Maison des Boulangers (Casa Brutarilor), dar nu ai ghici deloc asta pentru că nu are simboluri specifice acestei bresle. Este atipică celorlalte case din Grand Place, având în partea de sus șase statui ale unor zeități antice. Original ar fi și turnul-lanternă octogonal de pe acoperiș având statuia poleită cu aur a Gloriei. Astăzi, în clădire se află un restaurant celebru, Le Roi d’Espagne.

Maison des Boulangers (Casa Brutarilor), Grand Place, Bruxelles
Maison des Boulangers (Casa Brutarilor)
10. Maison du Cornet

In clădirea de la nr. 6, Maison du Cornet, s-a aflat sediul breslei vaporenilor. N-ai cum să nu remarci forma de vapor al cladirii, în partea de sus și statuile mateloților care scrutează orizontul de pe catarg.

Grand Place, Bruxelles
Maison du Cornet
11. Statuia care aduce noroc

Mulți turiști se îngrămădesc să atingă, să mângâie statuia de bronz a unui nobil erou, pe numele lui Everard ‘t Serclaes mort în urma rănilor, în Grand Place. Legenda spune că dacă  atingi statuia, ea îți va aduce noroc. Nu știu câți cred asta, unii am văzut că o fac din amuzament, iar alții se vede că sunt transfigurați la atingerea statuii. Insă nu știu câți știu că, celebra statuie este de fapt o replică din plastic a originalei care este depusă la adăpost de atingerile oamenilor. Ciocăniți statuia! Sunetul vă va convinge că e din plastic.

12. Casa Lebedei

In casa cu logo-ul lebăda (nr. 9), a fost cândva sediul breslei măcelarilor, dar ulterior a fost transformată în cafenea unde Karl Marx, aflat în exil în Bruxelles, organiza aici adunări ale Partidului Muncitoresc German. Tot aici a scris și celebrul Manifestul Comunist.

Grand Place, Bruxelles, Casa lebedei
Casa lebedei
13. Maison des Brasseurs (Casa Berarilor)

Aflată la nr. 10, este și astăzi sediul Confederației Berarilor din Belgia, iar la subsol este amenajat un micuț muzeul al berii unde în prețul de 5 euro intră la final și un pahar de bere drept degustare. Despre acest muzeu și despre celebra bere belgiană am scris in 3 muzee ale berii (cu degustare) din Bruxelles

14. Maison des Ducs de Brabant este o singură casă?

Nu! De fapt, sunt șapte case într-una singură. Numărați ușile! Imaginați-vă că așa ar fi trebuit să arate tot Grand Place-ul, pentru că după bombardamentul din 1695, guvernatorul Maximilien-Emmanuel a avut ideea unei piețe unitare. Breslele nu prea au fost de acord și bine au făcut!

Grand Place, Bruxelles
Casa Ducilor de Brabant (dreapta)
15. Pedepsele capitale din Grand Place.

In 1568, aici au fost decapitati doi dintre cei mai de seama nobili flamanzi, contii d’Egmont si de Hornes care opusesera rezistență regimului de teroare spaniol despre care am scris în Bruxelles-ul sub teroare spaniola. In acele vremuri, sute de oameni au fost arși pe rug la ordinul Inchiziției. Până prin anii ’50 ai secolului trecut, deși nu se mai organizau execuții în Grand Place, aici avea loc o scenă tare bizară pentru noi, cei de azi. Mai exact, în fața l’Hotel de Ville, doi polițiști stăteau lângă o ghilotină simbolică și citeau numele celui condamnat la moarte, a cărui execuție avea loc probabil în închisoare. Belgia a abolit pedeapsa cu moartea pe 1 august 1996…

16. Festivalul Ommegang

In fiecare an, în primele zile ale lunii iulie, în Grand Place este organizat un grandios spectacol numit Ommegang. Acesta se dorește a fi o reconstituire a ceremoniei fastuoase din anul 1549 organizată de oficialitățile Bruxelles-ului în cinstea lui Carol Quintul care însoțit de curtea sa și-a prezentat în Grand Place, fiul Filip, drept moștenitorul tronului celor 17 Provincii. Mai multe am scris în Bruxelles-ul lui Carol Quintul.

17. Kilometrul 0

In curtea interioară a Hotel de Ville, pe caldarâm se poate observa și astăzi, o stea uriașă care marca kilometrul zero al orașului.

18. Covorul de flori

Incepând cu 1971, din doi în doi ani, în mijlocul lunii august, de Sf. Marie, în Grand Place, peste 100 de voluntari asamblează un covor uriaș din begonii. De ce begonii? Pentru că Belgia este cel mai mare producător de bulbi de begonii din lume (80% din producția mondială). De la balconul Hotel de Ville, covorul poate fi admirat în toată splendoarea lui. Anul acesta, 2018, covorul de begonii va fi etalat în perioada 16-19 august. Mai multe detalii in Covorul de flori din Bruxelles 2018. In acele zile, n-ai cum să nu afirmi că Grand Place este cea mai frumoasă piață din lume!

Covorul cu flori, Bruxelles
Covorul cu flori
Covorul cu flori, Bruxelles
19. Piață și parcare

Până în 1950, tot ceea ce produceau fermierii din comunele din jur (Saint-Gilles, Schaerbeek) era vândut în Grand-Place, cea mai mare piață a Bruxelles-ului. Oficialitățile au desființat piața și în locul ei a existat până prin anii 70, o parcare de toată frumusețea. Deși greu de crezut astăzi, când toată zona Grand Place cu străduțele din jur este pietonală, pe aici treceau chiar și autobuzele orașului.

20. Grand Place pe lista UNESCO?
Grand Place, Bruxelles, UNESCO

In 1998, UNESCO i-a recunoscut valoarea, înscriind Grand Place pe lista patrimoniului universal.

Link-uri utile:

Top 10 Bruxelles, Brges, Antwerpen și Gent, ghid turistic

Alte ghiduri turistice despre Bruxelles

Ghiduri despre Bruxelles pentru francofoni

Covorul de flori site-ul oficial

Bilete online Ommegang

Muzeul berii din Grand Place, 10 

Grand Place webcam

Sigur vă vor fi de folos și celelalte articole despre Bruxelles:

Bruxelles-ul medieval

Bruxelles-ul lui Carol Quintul

Bruxelles-ul sub teroare spaniola

Bruxelles sau pasarea phoenix

3 muzee ale berii (cu degustare) din Bruxelles

Thank you

19 comentarii la „Grand Place din Bruxelles-20 de lucruri de văzut și de știut

 1. Pingback: Ce a construit Leopold II al Belgiei cu banii din Congo? – AveHistoria

 2. Pingback: Serele regale din Laeken, Bruxelles-un veritabil palat de sticla – AveHistoria

 3. Pingback: 3 muzee ale berii (cu degustare) din Bruxelles – AveHistoria

 4. Pingback: Bruxelles-ul medieval – AveHistoria

 5. Pingback: Bruxelles sau pasarea phoenix – AveHistoria

 6. Pingback: Bruxelles-ul lui Carol Quintul – AveHistoria

 7. Pingback: Bruxelles, ma belle – AveHistoria

 8. Pingback: Covorul de flori din Bruxelles 2018 – AveHistoria

 9. Pingback: Bruxelles-ul vazut de sus in 5 panorame – AveHistoria

 10. Pingback: Muzeul cacauei si al ciocolatei din Bruxelles – AveHistoria

 11. Pingback: Catedralele gotice-bijuterii arhitecturale ale Evului Mediu – AveHistoria

 12. Pingback: Palatul Regal din Bruxelles-un mini ghid – AveHistoria

 13. Pingback: Flowertime 2019-Grand Place, Bruxelles – AveHistoria

 14. Pingback: Hôtel de Ville/Stadhuis din Grand Place, Bruxelles-un mini ghid – AveHistoria

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.