8 carti despre regii si reginele Romaniei, pentru copii

In copilăria mea l-am urât pe regele Mihai. Nu mai știu cum, de ce și de când, dar acesta era sentimentul pe care-l aveam atunci când venea vorba despre rege. Dacă puneam întrebări, ori nu se știa, ori nu se vroia, ori mi se spunea că a fugit din țară cu un tren cu 7 vagoane încărcate cu avuția țării. Măcar știam de existența regelui Mihai, dar despre ceilalți trei, nici atât. Comuniștii reușiseră să șteargă din mentalul colectiv memoria regalității și să transmită mai departe clasei muncitoare ura pentru monarhia care a supt sângele poporului.

Misterul pe care l-am simțit că plana asupra acestui subiect m-a făcut ca după Revoluție să încerc să-l spulber citind cărți proaspăt scrise, iar apoi, la facultate, mi-am dat licența în familia regală.

Astăzi, ce norocoasă sunt că pot să-i citesc copilului meu cărți despre regii și reginele României, scrise pe înțelesul lui și frumos ilustrate. Astfel, el va afla că vreme de 80 de ani, din voința românilor, țara a avut în frunte patru regi, Carol I, Ferdinand I, Carol II și Mihai I în timpul cărora România și-a elaborat prima Constituție, și-a câștigat independența, s-a proclamat regat, s-a unit cu Basarabia, Bucovina și Transilvania. Evident, istoria nu este alcătuită doar din momente glorioase și trebuie cunoscută sub toate aspectele ei.

Aceste 8 cărți pentru copii despre regii și reginele Românie, nu sunt dintr-acelea care să-i plictisească cu date și evenimente istorice complicate. Părinții și copiii vor fi plăcut surprinși să cunoască copilăria regilor și reginelor noastre, momente amuzante, jocuri, pasiuni sau aventuri ale acestora. Dar probabil cel mai minunat este faptul că la sfârșitul fiecărei cărți copiii se vor alege cu lecții de viață, modele de urmat și cu principii valoroase.

1. Cunoaste-l pe… Carol I al Romaniei

Este o cărticică de 23 de pagini, apărută la Editura Gama și care face parte din colecția Români Celebri: Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Ion Creangă, Nicolae Grigorescu, Mihai Eminescu, Constantin Brâncuși și George Enescu.

Cunoaste-l pe Carol I carte pentru copii

Volumul este util pentru un copil care urmează să fie familiarizat prima oară cu povestea regelui Carol I. Istoria lungii sale domnii de 48 de ani este spusă copiilor pe scurt, într-un ton captivant, fără să abunde în detalii complicate sau obositoare. Ilustrații reușite și viu colorate însoțesc textul pe fiecare pagină, ajutând imaginația copilului să prindă contur.

2. Carol I – Adrian Cioroianu, Andrei Radu

Această carte editată la Curtea Veche cu sprijinul Familiei Regale a României face parte din colecția Regii și Reginele noastre. Cele 95 de pagini, vor fi citite pe nerăsuflate de copii, pentru că autorii Adrian Cioroianu și Andrei Radu au reușit să introducă suspansul și imprevizibilul și să transmită emoția românilor cu ocazia sosirii principelui Carol de Hohenzollern în România.

Carte pentru copii, regele Carol I, Romani celebri, Editura Gama

Copiii se vor simți părtași la aventura și peripețiile prin care trece tânărul prinț german în noua sa patrie și-i vor urmări reușitele, povestea sa de dragoste cu prințesa Elisabeta de Wied și tragedia prin care va trece cuplul princiar.  Il vor însoți pe Carol în faptele mărețe și glorioase precum votarea primei Constituții a României, participarea la Războiul de Independență, sau la aniversarea sa de 50 de ani și vor fi împreună gazdele familiei Țarului Nicolae II.

Firul narativ curge în mod natural, lejer, iar eu am apreciat mult faptul că anumite trăsături de caracter mai dure, trăiri, decizii, au fost explicate copiilor, ușurându-le astfel înțelegerea personajului și a epocii în care a trăit el. Vor fi ajutați și de ilustrațiile semnate de Alexandra Mâzgăreanu, prezente pe fiecare pagină a cărții.

Carol I, primul si cel mai mare rege al romanilor

La final, copiii vor închide cartea și vor fi înțeles și conștientizat că parcursul celei mai lungi domnii din istoria României a fost pavat cu multe dificultăți, evenimente foarte greu de gestionat, momente de glorie și mândrie națională precum câștigarea Independenței statului, proclamarea României Regat, marea Expoziție Națională de la București, dar și cu unele mai triste precum Răscoala de la 1907 și decizia Consiliului de Coroană contrară opiniei Regelui Carol I vis-a-vis de poziția țării în contextul izbucnirii Primului Război Mondial. Sunt sigură că și copiii vor simți că Regele Carol I a fost primul și cel mai mare rege al românilor.

3. Poveștile unei Regine – Carmen Sylva

Nu este o carte despre Regina Elisabeta, soția Regelui Carol I, ci una scrisă de însăși prima suverană a românilor. Cultivată, romantică și visătoare, Elisabeta s-a dedicat artelor, actelor de mecenat, încurajând și sprijinind multe talente literare și artistice ale țării precum Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu sau George Enescu.

Carmen Sylva, povestile unei regine
sursa Libris.ro

Trecând prin tragedia pierderii unicului ei copil, Maria, o fetiță de numai trei ani, Elisabeta s-a refugiat în scris, alegându-si pseudonimul de Carmen Sylva (Cântecul pădurii, în latină). A scris poezii și proză în mai multe limbi, franceză, germană, engleză și chiar în română, multe dintre ele fiind editate și în prezent și pe care le puteți găsi aici.
Despre cartea Povestile unei regine nu pot să vă spun propriile impresii pentru că încă nu am citit-o, dar mi-a atras atenția în mod deosebit și am pus-o pe lista celor dedicate fiului meu. Las mai degrabă descrierea editurii Curtea Veche să aducă mai multe detalii:

Volumul Povestile unei regine reuneste cateva dintre scrierile literare ale lui Carmen Sylva, care, in ciuda trecerii timpului, isi pastreaza pana astazi prospetimea lor literara. Amestecand feeria cu realismul, povestile contureaza personaje si descrie situatii care, impreuna, creeaza un tablou naiv, prelucrat insa cu mǎiestrie si originalitate, dand in cele din urma impresia transmiterii unei naratiuni de traditie orala.

Reluand texte din editii princeps, volumul Povestile unei regine este un gest recuperator, care ii inapoiaza culturii romane visele, nostalgiile si imaginatia unei regine.

4. Maria a Romaniei – Adrian Cioroianu, Mihaela Simina

Cartea face parte din colecția Regii și Reginele noastre de la Curtea Veche, de fapt, următorul volum apărut după cel dedicat regelui Carol I, frumos ilustrat de Mihai Alexandru Mihail.

Adresându-se celor mici, cartea îi poartă pe aceștia prin viața reginei descriindu-le copilăria fericită a micuței prințese la curtea reginei Victoria a Marii Britanii, apoi întâlnirea cu prințul ei, Ferdinand, moștenitorul coroanei României și nunta lor princiară.

Carte pentru copii, regina Maria

Copiii o vor însoți pe regină la balurile date în cinstea sa, sau în plimbările acesteia cu mult iubiții ei cai sau cu trăsura  și prin palatele și castelele pe care le-a construit și le-a decorat după propriul gust. Vor afla care erau obiceiurile și tabieturile culinare ale reginei, cum reușea să impresioneze prin eleganță și bun gust și care erau pasiunile acesteia.

Însă, în această călătorie, copiii nu o vor vedea pe regină doar în momentele de liniște și fericire, ci și în cele dramatice din timpul Marelui Război, atunci când aceasta s-a pus trup și suflet în slujba țării, sau în momente personale tragice, atunci când și-a pierdut ultimul copil de nici 4 ani, sau în momente de glorie precum încoronarea sa și a regelui Ferdinand ca suverani ai României Mari. Cartea le oferă micilor cititori lecții de viață pilduitoare, o imagine a unei regine care era foarte aproape de poporul ei pe care s-a străduit să-l înțeleagă și pe care l-a iubit cu patimă până la ultima ei suflare.

Sper ca fetițele care vor citi cartea o vor lua drept model demn de urmat, al unei femei inteligente, energice și puternice care s-a impus într-o lume politică conservatoare dominată de bărbați și care și-a câștigat respectul întregii țări pentru determinarea și devotamentul cu care a slujit-o până la final.  

5. Regina Maria si Marea Unire, de Simona Antonescu, Alexia Udriste (ilustrator)

…face parte din seria Istoria povestita copiilor, de Simona Antonescu editată la  Nemira, fiind al 6-lea volum din cele 10 promise. Am scris aici mai multe despre această serie de romane istorice pentru cei mici care-și propune să-i familiarizeze pe copii cu istoria românilor într-o manieră foarte atractivă și în trend cu tendințele literare actuale pentru copii.

Dintre toate cărțile pe care le recomand în acest articol, aceasta nu poate fi citită decât dimpreună cu celelalte volume apărute anterior pentru că autoarea a țesut în jurul unor personaje istorice o poveste fantastică în care Călin și Ilinca, doi frați gemeni călătoresc în timp, în încercarea lor de repara Manuscrisul cu toate numele de gemeni ai familiei, din care tot ei, făcuseră să dispară din greșeală orice înscris. Manuscrisul este ascuns în cufărul din pod, care este și poarta către călătorii în alte vremuri, prin care cei doi frați călătoresc fără teamă, reușind să se întoarcă de fiecare dată cu bine.

istoria povestita copiilor, regina Maria
sursa Libris.ro

In călătoriile lor ei întâlnesc alți copii care-i ajută să înțeleagă epoca în care au ajuns și cu care se împrietenesc. Și uite așa și micul cititor ajunge să se împrietenească cu istoria, pentru că el află tot de la un copil ce a simțit și cum a trăit în vremea lui Decebal, sau a lui Menumorut, Litovoi,  Mircea cel Bătrân și a…Reginei Maria.

Ei o întâlnesc pe regină și pe fiica ei Ileana de 9 ani la Iași, prin anul 1918, pentru că întreaga Curte Regală, Parlamentul și Guvernul României se retrăseseră în Moldova din calea armatei germane. Prin intermediul gemenilor, copiii o vor cunoaște pe regina Maria într-un spital militar, îngrijindu-i și alinându-i pe răniți cot la cot cu personalul medical, apoi vor merge împreună la Palatul regal din Iași și pe Campul lui Horea, acolo unde se va înfăptui Unirea Transilvaniei cu România.

6. Mihai I al Romaniei – Adrian Cioroianu, Mihaela Simina

La fel ca în precedentele volume dedicate regelui Carol I și reginei Maria, editate la Curtea veche, și în acesta, autorii le povestesc copiilor în cuvinte simple, viața ultimului rege al României, Mihai I. Și nu cred că a fost o treabă prea ușoară, pentru că destinul acestuia a fost unul foarte complicat, controversat, plin de pericole, răsturnări de situație și de cele mai multe ori potrivnic lui și țării.

Mihai I al Romaniei, un rege cu onoare, loialitate si credinta

Copiii îl vor cunoaște pe micul prinț Mihai în câteva întâmplări amuzante, apoi îl vor vedea rege la doar șase ani și elev în școala special creată pentru el. Copilăria i-a fost afectată de divorțul părinților și de relația rece dintre aceștia, dar nu acestea vor fi cele mai grele momente din viața sa. În vremuri tulburi de război, el a știut să-i facă față mareșalului Antonescu, nu și comuniștilor care într-un context politic defavorabil l-au silit să abdice și să plece într-un lung și chinuitor exil.

Micii cititori se vor mira să afle că regele României a dus o viață absolut normală, dar cu multe greutăți peste care a trecut cu multă muncă, modestie și onestitate. După ce vor închide cartea, copiii vor realiza că Mihai I al României a fost un rege cu onoare, loialitate și credință și sunt sigură că vor încerca să afle din ce în ce mai multe despre el de la cei care au avut șansa să-i fie contemporani. Această carte este doar începutul!

7. Elena a României – Adrian Cioroianu, Alexandru Groza

Din aceeași colecție Regii și Reginele noastre de la Curtea veche, cartea le face cunoștință copiilor cu mama regelui Mihai I, Elena, principesă a Greciei și Danemarcei, a cărei viață frământată este mai puțin cunoscută.

Elena a Romaniei

Pentru că încă nu am citit-o, las cuvintele editurii să spună mai multe:

„Amintirea frumoșilor ani ai copilăriei ii va fi mângâiere mai târziu, în momentele grele: ulițele străvechii Atene, străjuite de măslini și portocali sălbatici, după-amiezile tihnite pe malul marii, serile de vară în care ea și frățiorii săi erau îmbăiați în butoaie de lemn, năzbâtiile pe care le puneau la cale, exasperându-i pe cei mari, toate și-au pus pecetea pe spiritul celei care avea sa fie mama Regelui Mihai I al României. Nimic nu prevestea drama și zbuciumul de mai târziu.”

8. Margareta a României. O principesa în serviciul Țării regăsite – Adrian Cioroianu

Ultimul volum al colecției Regii și Reginele noastre de la Editura Curtea Veche îi este rezervat primei fiice a regelui Mihai, principesa Margareta, custodele Coroanei. Acesta este probabil și cel mai original pentru că eroina cărții le este contemporană copiilor și ea este cea care a povestit direct autorului viața sa.

Născându-se în exilul tatălui său, ea a fost martora frământărilor și eforturilor părinților ei de a oferi familiei numeroase o viață normală și decentă. In ciuda tuturor greutăților, principesa relatează momente fericite petrecute la bunici, în vacanțe, dar și dileme copilărești, adolescentine și apoi studențești. Aventura și emoția revenirii în țară, dezamăgirile și piedicile întâmpinate împreună cu părinții săi, întâlnirea cu Radu, viitorul său soț, toate sunt spuse într-o notă captivantă. De fapt, acest volum, ne sugerează editorii,  este destinat micilor cititori precum și tuturor adulților care au inimă de copil.

Să-i ajutăm pe copii să cunoască adevărul! Avem cu ce.

5 comentarii la „8 carti despre regii si reginele Romaniei, pentru copii

  1. Aura, îmi poți spune te rog care din aceste cărți ar fi mai potrivită pentru 5-6 ani? As vrea să iau și eu una-doua, dar toate mi se par interesante, aș alege ceva mai simplut pentru inceput.

    Apreciază

    • Prima dintre ele, Cunoaste-l pe Carol I al Romaniei, este cea mai scurta (23 pagini), ilustratii dragute si un limbaj destul de facil.
      Si celelalte sunt potrivite (mai ales primele capitole unde sunt descrise copilariile regilor si reginelor), dar sunt mai lungi…au pana in 100 de pagini. Daca as fi in locul tau si ar trebui sa aleg doua, cred ca acestea ar fi prima despre regele Carol (pentru initiere), apoi Maria a Romaniei de la editura Curtea Veche. Sunt sigura ca o sa-i placa stilul si va vrea sa aiba intreaga colectie. Spor la citit!

      Apreciază

  2. Pingback: Cea mai frumoasă librărie pentru copii și alte descoperiri din Oradea – În Căsuța Oliviei

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.