5 carti pentru copii si tineri, de Neagu Djuvara

Neagu Djuvara nu cred ca mai are nevoie de o prezentare laborioasă. In longeviva și aventuroasa sa viață (101 ani) a avut timp să experimenteze cu succes diverse domenii precum istorie, drept, diplomație, și jurnalism. După un lung exil, întors în țară după Revoluție, s-a dedicat primei sale iubiri, istoria, în care avea o licență la Sorbona din 1937. A început să scrie cu nesaț despre istoria românilor pe care a prezentat-o într-un stil onest,
limpede, leger deși nesuperficial, ajungând astfel foarte ușor și rapid la publicul larg care descoperea o altfel de istorie a românilor decât cea pe care o știau de la școală.

Pe Neagu Djuvara l-am cunoscut de două ori în carne și oase. Prima dată, la terminarea facultății de istorie, chiar la cursul festiv, profesorii ne-au făcut o grozavă surpriză introducându-l în amfiteatru pe nimeni altul decât Neagu Djuvara. Nu știu alți colegi cum s-au simțit atunci, în primăvara lui 2002, dar pentru mine a fost emoționant să-l văd pe celebrul istoric, urându-ne succes în viitoarea noastră misiune, aceea de dascăli.

Peste 10 ani, iată-mă la Librăria Kretzulescu din Calea Victoriei 45, unde avea loc lansarea memoriilor lui Neagu Djuvara, Amintiri din pribegie, în anul în care acesta aniversa 95 de ani de viață. In ciuda vârstei foarte avansate, părea extrem de vivace și a avut răbdarea să ofere tuturor celor prezenți câte un autograf pe cartea sa de memorii. Poate sunt subiectivă, poate așa mi s-a părut, dar atunci când mi-a venit mie rândul a ridicat privirea către mine și a zăbovit un pic îndelung. I-am spus cum mă numesc și că sunt profesoară de istorie, m-a privit cu duioșie, mi-a strâns mâna și mi-a urat „curaj!”. Nu știam atunci că peste doar o lună de zile voi pleca și eu în pribegie într-o țară în care cuvântul curaj este folosit la ordinea zilei și că va trebui să mă folosesc mult de calitățile acestui cuvânt pentru a răzbate.

Poate nu este nimic special, dar sunt amintirile mele legate de un om tare drag sufletului meu, ale cărui cărți și emisiuni tv le-am sorbit cu nesaț.

Se împlinește un an de când Neagu Djuvara ne privește de sus, sper cu îngăduință, dar cel mai probabil cu îngrijorare.

Pentru că de când am un fiu, mă pregătesc să-l introduc de la distanță (și nu numai) în cultura și istoria poporului român, am selectat cinci cărți scrise de istoricul, filosoful, jurnalistul și diplomatul Neagu Djuvara pentru copii și tineri. Promit să scriu un articol și despre cărțile istorice dedicate nouă, celor mari, însă până atunci, copiii au prioritate :), căci ei sunt viitorul.

1.Cum s-a născut poporul român – Neagu Djuvara

„Dragii mei, începem astăzi o poveste minunată! Când zic minunată, vreau să spun că seamănă cu minunile de care ne vorbeşte Sfânta Scriptură: nu înţelege uşor mintea noastră cum de s-a întâmplat aşa ceva. Şi acea poveste e „Cum s-a născut poporul român?”. Ce neamuri au fost din vechime pe acest pământ care e azi al nostru, ce fel de oameni erau, cu ce se îndeletniceau. Cum au venit alte popoare, pe rând, cum s-au războit sau cum s-au amestecat unii cu alţii şi cum, în cele din urmă, după vreo mie de ani de mari mişcări şi mari frământări, a ieşit un popor întreg de sute de mii, apoi de milioane de oameni vorbind toţi aceeaşi limbă şi având aceleaşi datini şi obiceiuri”.

Cum s-a nascut poporul roman, Neagu Djuvara

Așa li s-a adresat copiilor, Neagu Djuvara, la începutul cărții. Micuții vor fi încântați să afle răspunsuri la aceste întrebări și să-și cunoască astfel trecutul. Imaginile au fost creionate atât de frumos de Simona Bucan și Radu Oltean care redau scene vii din bătălii, din viața dacilor, a romanilor sau de la curtea bizantină, etc. Varianta e-book o găsiți aici.

2. Mircea cel Mare si luptele sale cu turcii

Copiii vor fi captivați de povestea marelui voievod redată într-un stil cald de Neagu Djuvara și de ilustrațiile incredibil de frumoase semnate de același Radu Oltean. Iată ce vor afla micii cititori în cuprinsul cărții:

 • Cine a fost Mircea și de ce i s-a spus cel Bătrân?
 • Din ce familie se trage Mircea și cum ajunge Domn? Un arbore genealogic îi vor provoca pe copii să urmărească alianțele pe care familia Basarabilor le-au făcut cu alte familii nobiliare europene.
 • Ce se întâmpla în Europa la începutul domniei lui Mircea? Copiii vor reuși să înțeleagă vremurile în care a trăit Mircea cel Bătrân cunoscându-i vecinii (Țaratului Bulgar, cel de la Vidin al sârbilor, Regatul Ungariei, Regatul Polon și Voievodatul Moldovei) și pe cele mai influente puteri (Imperiul Romano-German, Franța, Veneția și Genova), dar și evenimentele care au influențat epoca respectivă (Războiul de 100 de ani, condamnarea reformatorului Jan Hus).
 • Cum arăta Țara Românească în vremea lui Mircea cel Bătrân? Aici, autorul a reușit să zugrăvească un tablou al societății Țării Românești așa cum era în timpul vieții lui Mircea cel Bătrân. Copiii vor afla despre cum era ales Domnul, despre rolul boierilor la cârma țării, despre viața într-un oraș din acele timpuri sau al unui sat cu ai lui moșneni (țăranii liberi) și rumâni (țăranii legați de glie), oastea țării și multe altele.
 • Turcii ajung vecini cu românii la Dunăre. Curioșii cititori vor afla cum de a fost posibil ca Europa creștină să fie atât de amenințată de pericolul otoman:  „A fost ca un blestem, ca o năpastă căzută asupra nefericitelor popoare (n.b. creștine) că fruntaşii, conducătorii lor, n-au vrut să vadă marea primejdie decât când ea se afla la marginea propriei ţări.  Iar atunci era prea târziu şi erau mai totdeauna singuri, căci până să-i ajungă pericolul fuseseră mânaţi orbeşte numai de meschine interese...”
 • Marea bătălie de la Rovine împotriva sultanului Baiazid-Fulgerul. Incleștarea celor două oștiri, desfășurarea bătăliei, îi vor ține cu sufletul la gură pe cititori.
 • La Nicopole împărați și regi s-adună/Să dea piept cu uraganul ridicat de semilună
 • Baiazid-Fulgerul este învins de Timur-Lenk, iar Mircea ajunge făcător de sultani.
 • Părăsit de toți craii creștinătății, Mircea se vede silit să închine țara sultanului Mehmet I.

Nu voi divulga tot ce se află în carte, dar cu siguranță copiii o vor iubi pentru că este locul în care vor afla cu sinceritate momentele de glorie, dar și de cumpană ale lui Mircea cel Bătrân. Poate vor fi la final triști să afle că după o domnie de 32 de ani, de lupte grele pentru a-i ține departe turcii de țara sa, a sfârșit prin a o închina păgânilor, dar următoarea carte din listă, îi va captiva poate și mai mult.

3. De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul

In această carte, Neagu Djuvara a vrut să le explice copiilor, dar și celor mai mari (de ce nu?) originea istorică a celui mai cunoscut voievod român, Vlad Țepeș, cunoscut în întreaga lume cu numele de Dracula, viața sa tumultoasă și miturile care s-au țesut în jurul său. Cartea prezintă un interes internațional și de aceea a fost tradusă și în limba engleză.

De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul

Cam ce vor afla copiii în această carte?

 • De unde vine porecla de Dracula sau Drăculea? O poveste de-a dreptul extraordinară care pornește de la Vlad Dracul, tatăl viitorului domn Vlad Țepeș.
 • Vlad Dracul e un mândru cavaler feudal, dar ca domnitor e și dornic să mențină pacea cu turcii și vom vedea cum intră în conflict cu Iancu de Hunedoara, marele căpitan din Transilvania și Ungaria.
 • In vara anului 1456, ajunge la domnie în Țara Românească al doilea fiu al lui Vlad Dracul, Vlad, căruia i s-a zis Țepeș, că pe mulți, pe prea mulți, cât a domnit, a pus de au fost trași în țeapă. Aici vom afla despre cumplita pedeapsă a trasului în țeapă (cel mai groaznic supliciu). A fost ea inventată de domnitorul român, cum se proceda?, erau reale pădurile de țepi? Cum a curățat Țepeș țara de hoți, tâlhari, cerșetori și trântori? A locuit Țepeș în Castelul Bran? Cum arăta curtea domnească de la Târgoviște? Cum a scăpat vodă de boierii care-i vroiau capul și cum s-a înconjurat de oameni fideli lui? Cum a plănuit Vlad atacul nocturn și cum a reușit sultanul să scape fără să fie ucis? La toate aceste întrebări, copiii vor găsi răspunsuri care să le satisfacă curiozitatea.
 • Ce i se întâmplă lui Vlad Țepeș când trece Carpații în Ardeal ca să-și unească mica oștire cu oastea lui Matei Corvin, craiul Ungariei?
 • A treia domnie a lui Vlad Țepeș și moartea lui
 • Ce nemaipomenite povești s-au mai scris despre Vlad Țepeș chiar de pe când trăia!
 • Romanul Dracula al lui Bram Stoker
De la Vlad Tepes la Dracula Vampirul, Neagu Djuvara

Aceasta a fost ultima carte din seria Istorie&Legendă apărute la Humanitas, scrisă de Neagu Djuvara. La finalul cărții, acesta scrie: Și acum vă părăsesc, dragii mei. Dar poate ne regăsim curând, în același veac, cu Ștefan cel Mare al Moldovei; și apoi, în alte veacuri următoare, poate și cu alte figuri și alte întâmplări din frământata istorie a României. Asta doar dacă vreți. Dacă nu mai vreți, n-am să mai scriu pentru voi, ci numai pentru mine singur. Dar mi-ar părea rău, că parcă am mai învățat și eu ceva de când stăm de vorbă împreună.

Nu știu ce s-o fi întâmplat de seria s-a oprit aici. Mă îndoiesc că cititorii nu au mai vrut o continuare, poate că încurcate sunt interesele editoriale…

4. O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri

Aceasta este cartea cu cel mai mare succes a lui Neagu Djuvara. A fost un mare bestseller în decursul anilor, fiind reeditată de multe ori (eu am acasă ediția a XII din 2010), vândută în zeci de mii de exemplare, tradusă în șase limbi printre care engleză și franceză. Acum nu se mai găsește nici în format solid (vedeți mai jos următoarea carte), nici e-book, ci doar varianta audiobook. Cele 10 lecții de istorie în 10 CD-uri sunt citite de însuși Neagu Djuvara.

O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri

De ce a avut cartea acest uriaș succes? Pentru că era pentru prima dată când un istoric se adresa publicului larg, fără ton profesoral, fără detalii încâlcite care au importanță doar pentru specialiști sau ultra-pasionați de istorie.

Autorul nu a vrut o carte care să țină loc de manual de istorie, ci una care să fie curățită de acel limbaj de lemn. A scris într-un stilul simplu, dar nu simplist și pueril, cu o cinste intelectuală, „așa cum o văd eu în acest sfârșit de veac și de mileniu”.

Cartea nu este una stufoasă, ci are doar 265 de pagini în care sunt povestite momentele-cheie din istoria noastră. Neagu Djuvara li se adresa tinerilor dornici de cunoaștere a unei istorii oneste, corecte, fără hiperbolizări și mistificări. Succesul a fost deplin! Să-i ascultăm vocea autorului povestindu-ne pe scurt istoria românilor, sau dacă doriți varianta solidă, vedeți cartea de mai jos.

5. O scurta istorie ilustrata a romanilor
o scurta istorie ilustrata a romanilor, neagu djuvara

Aceasta este de fapt versiunea cărții de mai sus, dar împănată cu imagini care să întregească tabloul istoric. Povestea este însoțită de fotografii ale unor obiecte scoate la iveală de arheologi, ceramică, bijuterii, arme, unele chiar inedite, necunoscute până atunci de marele public. Și această varintă a fost editată în limba engleză, apreciată de străinii dornici de a cunoaște istoria românilor.

Lectură plăcută!

S-ar putea să vă mai intereseze și:
Istoria povestită copiilor, de Simona Antonescu

Istoria lui Razvan, de Horia Corches-o carte minunata pentru copii

10 carti pentru copii, de cultura si istorie romaneasca

2 comentarii la „5 carti pentru copii si tineri, de Neagu Djuvara

 1. Pingback: 10 carti pentru copii, de cultura si istorie romaneasca – AveHistoria

 2. Pingback: Istoria povestita copiilor, de Simona Antonescu – AveHistoria

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.