Primul Razboi Mondial in 20 de caricaturi

Pe 11 noiembrie, anul acesta, se împlinesc 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. In acea zi a anului 1918, Aliații au semnat armistițiul cu Germania, în orășelul Compiegne din Franța. De atunci, în Franța și în Belgia, 11 noiembrie numită Ziua Armistițiului este aniversată  în fiecare an.

Pentru că, la bibliotecă fiind, mi-au căzut ochii pe cartea La Grande Guerre en caricatures, de Patrick Delcord, mi s-a părut interesant s-o împărtășesc tuturor, marcând astfel cei 100 de ani de la sfârșitul unui război care a marcat profund omenirea la începutul secolului XX.

La Grande Guerre en caricatures

Marele Război, așa cum l-au numit francezii a fost perceput în epocă drept unul al Binelui contra Răului, iar propaganda a jucat un rol determinant.

Prin propagandă (folosită pentru prima dată la scară atât de mare) statul își autojustifica acțiunile și își critica adversarii. Se încerca să trezească spiritul combativ al soldaților pe front, arătând că războiul este unul defensiv și just, iar inamicul este un adevărat demon care trebuie ucis fără milă. Propaganda a fost o armă foarte utilă care trebuia să ridice moralul atât celor de pe front, cât și celor de acasă.

In acest articol vă voi prezenta câteva caricaturi din cartea de mai sus care reflectă spiritul, stereotipurile și mentalitatea epocii de atunci din presa britanică, franceză, germană și belgiană.

1914

Pe 28 iunie 1914, un student sârbo-bosniac i-a asasinat la Sarajevo pe prințul moștenitor al Austro-Ungariei și pe soția acestuia. Această crimă a fost pretextul, gazul pe foc care a aruncat Europa într-un război nemilos și neașteptat de lung. Taberele beligerante, Antanta (Franța, Marea Britanie și Rusia) și Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria și Turcia) se vor duela într-un război cum nu mai fusese nicicând altul, prin absurdul, milioanele de victime făcute și pagubele materiale.

1. Bravo, Belgium!

Caricatura îl arată pe Kaiser-ul German care amenință micuțul stat belgian, promițându-i provincii din Franța, ilustrate prin cârnații care-i atârnă din buzunar. Belgia nu a cedat tentațiilor promise și în momentul în care i-a fost încălcată neutralitatea, l-a surprins pe Kaiser prin ferocitatea rezistenței, întârziind avansarea armatei germane spre Franța cu câteva săptămâni.


Caricatura din Primul Razboi Mondial
2. Well met!

Un soldat britanic strânge mâna camaradului său francez, luptând împreună împotriva dușmanului comun, Germania.


Caricatura din Primul Razboi Mondial

1915

3. Francezii sunt în dilemă

Strategia ofensivă a generalului Berthelot de la Crouy a eșuat. Bilanțul este unul rușinos și îngrijorător…11000 de soldați căzuți la datorie pentru câțiva metri caștigați și apoi pierduți cu ușurință.

Caricatura germană îl ridiculizează pe Berthelot: In ofensivă eșec, în defensivă tot eșec…ce mai putem face de acum?

Caricatura din Primul Razboi Mondial
4. Maiou antitorpile

Războiul s-a extins și pe mare, dar blocada germană din jurul arhipelagului britanic nu a micșorat plăcerea celor care doreau să se scalde în mare..câteva măsuri de protecție se impuneau totuși pentru a evita să fie atinși de torpile…

Caricatura din Primul Razboi Mondial
5. Roland Garros este luat prizonier/Dragostea are aripi

Sub-locotenentul Roland Garros, aflat la bordul avionului său dotat cu mitralieră este obligat să aterizeze în teritoriul german, datorită unei defecțiuni la motor. A încercat de câteva ori să evadeze, dar nu a reușit decât în februarie 1918. Cu o luna de zile înainte de finalul războiului, avionul său a fost doborât. In memoria sa a fost construită în 1920 arena de tenis care-i poartă numele.

Caricatura Dragostea are aripi ilustrează șarmul pe care-l aveau piloții de avioane asupra femeilor. De familie bună, eleganți, curajoși, cu maniere de gentlemani, piloții rupeau cu ușurință inimile feminine. Ei sunt numiți as atunci când doboară minim 5 avioane inamice. Pilotul german, Manfred von Richtofen alias baronul roșu, a fost considerat asul așilor. Despre el s-a făcut un film The red baron cu un scor de 6,4 pe IMDB.

Caricatura din Primul Razboi Mondial
6. Ultimul răcnet 

Germanii folosesc pentru prima dată o nouă armă cu efecte atroce…gazele chimice. Presa franceză îl prezintă ironic pe un soldat german barbar hotărât să impună o civilizașie așa-zisă superioară. 

Caricatura din Primul Razboi Mondial
7. Marioneta bulgară, Ultima precauție

Bulgaria s-a alăturat Puterilor Centrale în 1915.
In caricatură, Kaiserul îl prezintă armatei sale pe regele Ferdinand al Bulgariei precum o marionetă. Pentru francezii care au făcut caricatura, aportul pe care-l putea aduce această mică țară, i-a făcut să zâmbească…Nu zâmbiți și voi superiori…urmează să vedeți în continuare cum a fost România ilustrată.

Caricatura din Primul Razboi Mondial
8. Apetit cu măsură

Pe măsură ce războiul se prelungea, aprovizionarea cu mâncare devine problematică, iar cei de acasă trebuiau să strângă centura. Iată propaganda britanică ce îndemna: Mâncați două uncii de carne mai puțin pe zi!…

Un copil foarte scrupulos îi spune tatălui: Tată, mi-ai pus o optime de uncie în plus.


Caricatura din Primul Razboi Mondial

1916

9.Ora germană

Pentru a face economie, Germania hotărăște să de-a ora înainte pentru a profita la maximum de lumină. Această măsură a fost ulterior adoptată aproape în toată Europa. Recent, UE a renunțat la acest obicei și în octombrie anul acesta a fost ultima oară când ora s-a modificat.

Caricatura belgiană ilustrează un ceas care arată ora germană în așteptarea orei reparațiilor de război.

Caricatura din Primul Razboi Mondial
10. Piticul și gigantul

Italia declară război Germaniei. Caricatura germană îl ilustrează pe un țăran german care primește amuzat declarația de război a Italiei de la minusculul rege Victor-Emmanuel III.

Caricatura din Primul Razboi Mondial
11. Vulturul Mackensen

Pe 6 septembrie 1916, armata română este înfrântă la Turtucaia de către armata austro-germano-bulgară condusă de mareșalul von Mackensen. Luptele începuseră pe 1 septembrie și au fost de o violență incredibilă, miza acesteia fiind uriașă…odată pierdută lupta, inamicul avea deschisă calea spre București.

Caricatura, îl ilustrează pe Mackensen ca un vultur care prinde în ghearele sale firava armată română, sub nasul aliaților ei, Marea Britanie, Franța și Rusia.

Caricatura din Primul Razboi Mondial
12. Un nou Sfânt Gheorghe ucigând dragonul prusac.

Folosite pentru prima dată în bătălia de pe râul Somme, tancurile, invenție britanică inedită, au luat cu asalt tranșeele germane precum Sfântul Gheorghe (patronul Angliei) care ucide dragonul.

Caricatura din Primul Razboi Mondial

1917

13. Provocarea

Șocate de atacurile submarinelor germane (vezi cazul RMS Lusitania), SUA declară război Kaiser-ului.

Statuia Libertății arată Aliaților făclia semn al speranței într-o victorie apropiată denunțând barbaria germană.

Caricatura din Primul Razboi Mondial
14. Perfect innocence

Statele Unite ale Americii a denunțat faptul că Suedia, declarată neutră permitea tranzitul a unor documente secrete germane și o acuză a fi un cuib al spionilor germani.

Caricatura din Primul Razboi Mondial
15. Execuția dansatoarei olandeze, Mata Hari

Celebra spioană Mata Hari aflată în serviciul Franței, interogată fiind, a recunoscut că spiona și pentru germani. Înainte de a cădea sub gloanțele plutonului de execuție francez, ar fi spus făcând referire la asasinarea de către germani a infirmierei Edith Cavell acuzată și ea de spionaj că:

Voi francezilor, nu reacționați mai elegant atunci când îi acuzați pe germani de barbarie. Gândiți-vă la Edith Cavell! Ipocrizia voastră mă va face nemuritoare!

Caricatura din Primul Razboi Mondial

1918

16. Pacea de la Răsărit

Situația extrem de dificilă din Rusia a cărui Țar fusese silit să abdice, iar puterea a fost preluată de bolșevicii lui Lenin, a dus la încheierea păcii de la Brest-Litovsk. Rusia ieșea din război, iar Germania jubila, considerându-se aproape de victorie.

In caricatură, porumbelul și îngerii celebrează pacea, răsăritul soarelui și venirea primăverii aduc speranța victoriei pentru Germania.

Caricatura din Primul Razboi Mondial
17. Eroismul feminin

In timpul războiului mii de femei s-au înrolat ca infirmiere voluntare mânate de dorința de a ajuta răniții și a le salva viața. Adevărate eroine, multe scoțând soldații răniți sub ploaia de gloanțe, ele au luptat și cu prejudecățile vremii. Efortul lor a fost salutat de toată lumea, dar nu de puține ori, ironiile și-au făcut loc și în caricatură. In cea de mai jos, aflată în preajma unui cadavru, o infirmieră este înspăimântată la vederea unui șoricel și spune: Bine, am văzut bătălia de la Marna, dar asta…nu pot să suport!

Caricatura din Primul Razboi Mondial
18. Liga abdicărilor

Infrânt, regele Ferdinand al Bulgariei abdică și pleacă în exil. Presa britanică l-a ilustrat ironic purtând un dialog cu regele Greciei, Constantin I și el plecat în exil, despre Kaiserul german.

Salut Freddie, ai vești de la Wilhelm (Kaiser)?

-A rămas în urmă. O să ni se alăture în curând.

Caricatura din Primul Razboi Mondial
19. Presupunere selenară

În acest război au fost implicate 21 de state și a făcut 10 milioane de victime, iar 40% din soldați s-au întors cu sechele fizice și psihice pe viață. Cât privește Pământul, a fost lovit, se estimează, de 1 miliard de obuze.
Văzând Terra sub focul armelor, extratereștrii se întreabă care-i cauza haosului de pe planeta vecina. Unul dintre ei presupune…

Eu cred că pământenii fac focuri mari ca să preîntâmpine răcirea planetei lor.

Caricatura din Primul Razboi Mondial
20. Pacea, moștenirea copilului

11 noiembrie 1918. Intr-un tren special, în Rethondes, o comună din Franța, reprezentații celor două tabere aflate în război, semnează armistițiul (încetarea focului). Războiul a luat sfârșit după mai bine de 4 ani, iar supraviețuitorii se puteau întoarce acasă. Consecințele războiului au fost atât de dezastruoase încât Europa și-a promis că nu va mai cunoaște un astfel de război. Pacea a durat 21 de ani.

Pe 22 iunie 1940, în același vagon de tren, în aceeași comună, Rethondes, Adolf Hitler își lua revanșa forțând Franța să semneze capitularea în fața sa.

Pacea moștenită de copiii anului 1918 a fost scurtă.

Caricatura din Primul Razboi Mondial

Aștept impresii și comentarii despre caricaturi, despre care v-a plăcut, care v-a impresionat, care v-a amuzat sau care v-a lăsat un gust amar.


Dacă v-a plăcut articolul și-l considerați folositor, nu ezitați să-l distribuiți și să dați like paginii de facebook @AveHistoria. Mulțumesc!

6 comentarii la „Primul Razboi Mondial in 20 de caricaturi

  1. Mie îmi place a 19a caricatură, cea cu extratereștrii. Mi se pare o ironie fină, o părere „din afară” 🙂 E foarte interesantă această abordare, îmi place mult cum reușești să faci istoria atractivă. Eu n-am avut noroc de profesori de istorie entuziaști, în școală, ci doar genul care erau în ultimul an dinaintea pensiei și așteptau să treacă timpul 🙂 Așa că mulțumesc, mai recuperez și eu la vârsta asta ce n-am învățat în școală 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Da, e interesantă caricatura 19. Dacă stam sa ne gandim ca a fost desenată la începutul secolului XX, e cu atat mai surprinzătoare.
    Si eu am avut, din pacate, în liceu o asemenea profesoară, care se așeza la catedra si doar dicta. Norocul meu a fost ca mi-a fost inserat microbul istoriei de catre bunici, de tatăl meu si mai ales de catre profesoară din scoala generala.

    Apreciat de 1 persoană

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.