Ce sa vizitezi pe plajele Debarcarii din Normandia

Dacă plănuiți să vizitați Normandia, dacă sunteți pasionați de istorie și mai ales de cea a celui de-al doilea război mondial, este musai să luați în calcul turul plajelor debarcării din Normandia. Copiii ar fi foarte încântați de o astfel de excursie, așa că familiile sunt invitate să pună la punct o debarcare pe plajele normande. Pentru că am vizitat Normandia de două ori, în acest articol voi încerca să vă spun ce puteți vizita pe aceste plaje încărcate de o istorie atât de viu prezentă încă și astăzi.
Cele cinci plaje, Utah, Omaha, Gold, Sword și Juno, atrag anual milioane de vizitatori, unii pe urmele bunicilor lor participanți la Bătălia pentru Normandia, alții dornici de a vedea, simți dimensiunea istorică a evenimentului din 6 iunie 1944.

In Debarcarea din Normandia pe intelesul tuturor, am explicat evenimentul, din punct de vedere istoric, așa că vă recomand să-l citiți neapărat.

Cum să vizitezi plajele debarcării?

Pentru cei mai puțin familiarizați cu istoria recomand un tur ghidat de o zi. E drept că este mai costisitor, dar faptul că un specialist vă va explica ceea ce vedeți acum și ce-a fost în trecut, poate face diferența.

Pentru cei care au deja un minim de cunoștințe de istorie a zonei sau despre Al Doilea Război Mondial, plajele pot fi vizitate pe cont propriu, cu mașina. In acest caz, aveți mai multă libertate de alegere și puteți să vă creați propriul tur, personalizat pe propriile interese.

Unde ne-am cazat pentru a vizita plajele debarcării?

Am ales satul Longues-sur-Mer, situat fix în mijlocul zonei vizate, mai exact între plajele Omaha și Gold. Mai multe despre experiența noastră în Longues-sur-mer în Longues-sur-Mer (Normandia)-povesti, cazare si produse de terroir.

Ce să vizitezi pe plajele debarcării?

1. Utah Beach. In acest sector american au încercat să aterizese 13.000 de parașutiști, dar datorită condițiilor meteo, nu puțini au aterizat la zeci de kilometri distanță, sau în copaci, sau chiar pe turla unei biserici (Sainte-Mère-Église), aceasta din urmă fiind și astăzi un loc foarte vizitat. Noi n-am ajuns în zona Utah Beach, dar iată ce-am aflat că ar fi interesant de făcut:

  • Vizită la Muzeu al Debarcării care este construit pe ruinele fostelor buncăre germane, oferind o panoramă spectaculoasă asupra mării. Pe lângă colecția de obiecte, vehicule de război, muzeul deține unul dintre ultimele exemplare din lume ale legendarului bombardier B26 Marauders. Preț pentru adulți 8 euro.
  • Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial din Quineville. Se spune că ar fi unic în Franța pentru că prezintă viața cotidiană din timpul războiului, de la ocupație până la debarcare fiind reconstituite străzi cum erau atunci, cu magazine, case, felinare, încercând să surprindă atmosfera epocii.
  • Un alt muzeu interesant ar fi D-Day Experience care oferă printre altele, ceva inedit: vizitatorii sunt invitați să-și ocupe un loc într-un autentic avion C-47 transformat într-un simulator de zbor și pentru 7 minute, vor simți intens că iau parte la luptele aeriene din dimineața zilei de 6 iunie 1944.

2. Point du Hoc. Situat la 30 metri deasupra mării, aici era un punct strategic al fortificațiilor germane. In dimineța zilei de 6 iunie 1944, trupele de asalt americane ale colonelului Rudder au escaladat cu franghiile faleza înaltă pentru a neutraliza tunurile germane de 155mm. Efortul lor a fost zadarnic. Tunurile nu erau pe poziții de tragere, ci asunse pentru a nu fi distruse într-un atac aerian. Astăzi, se mai găsesc fostele cazemate germane, cratere uriașe rezultate în urma bombardamentelor aliate și un monument care este un omagiu sacrificiului soldaților americani. Începând cu anul 1979, întreaga zonă (13 ha) a fost transferată spre administrare Statelor Unite ale Americii. Accesul este liber și gratuit tot timpul anului. Chiar dacă face parte din sectorul Omaha, i-am făcut o descriere aparte datorită importanței care i se cuvine.

Pointe-du Hoc, Franta
Monumentul dedicat trupelor de asalt americane
Pointe-du Hoc, Franta
Buncar
Pointe-du Hoc, Franta
Monumentul dedicat trupelor de asalt americane

3. Omaha Beach.  Acesta a fost numele de cod dat plajelor a trei sate franceze (Vierville-sur Mer, Sain-Laurent-sur-Mer și Collerville-sur-Mer). Ce puteți face și vedea pe cea mai sângeroasă plajă a debarcării din Normandia?

  • Puteți să vă plimbați de-a lungul plajelor late cu nisip auriu, considerate cele mai frumoase din regiunea Calvados.
Omaha Beach, Franta
Omaha Beach
  • Să admirați și să vă reculegeți în fața monumentului Les Braves din Saint-Laurent-sur Mer și a celui dedicat Regimentului 116 din Vierville-sur Mer.
Les Braves, Sain-Laurent-sur-Mer, Franta
Monumentul „Les Braves”
Omaha Beach, Vierville-sur Mer, Franta
Monumentul din Vierville-sur Mer
  • Să vizitați Muzeul Memorial Omaha Beach care prezintă pe o suprafață de 1200 metri pătrați o importantă colecție de obiecte personale, vehicule, uniforme, arme, fotografii și un film de 25 de minute care explică debarcarea americanilor pe plaja Omaha. Prețul intrării pentru un adult este de 6,90 euro.
  • Să vizitați Muzeul Overlord care încearcă pe o suprafață de 1400 metri pătrați să arate tinerii generații cum s-a ajuns la decizia debarcării, invazia aliaților în Normandia până la eliberarea Parisului. Colecția muzeului cuprinde în jur de 10.000 de exponate și 35 de vehicule, tancuri și tunuri. Prețul intrării: 7,8 euro/adult și 5,70 euro/copil între 10-18 ani. Gratuit pentru copiii sub 10 ani.
Muzeul Overlord, Omaha Beach, Franta
Muzeul Overlord, Omaha Beach, Franta
  • Să vă reculegeți în Cimitirul American situat în apropierea plajei (Collerville-sur-Me) unde își dorm veșnicia 9386 de soldați căzuți în întreaga Operațiune Overlord.
Cimitirul American din Normandia, Franta

4. Gold Beach. Sectorul britanic îl avea la comandă pe rivalul mareșalului Rommel, generalul Bernard Law Montgomery. In dimineața zilei de 6 iunie 1944, Divizia 50-a Northumbrian, cu experiența sa redutabilă în bătălia El Alamein din Africa a debarcat pe teritoriul normand, fiind însoțită și de aviația care a lansat asupra țintelor germane, tone de bombe. Până seara, 25.000 de britanici controlau o zonă de 10 km. Ce puteți vedea interesant în sectorul britanic?

  • Port-en-Bessin, astăzi un port pescăresc pitoresc, încă mai poartă urmele trecutului. Chiar lângă piața de pește, pe faleza înaltă, la baza turnului Vauban este Monument 47th Royal Marine Commando dedicat soldaților britanici căzuți pentru a elibera satul de germanii care opuseseră o rezistență cruntă. Tot în acest micuț port este un Muzeu al Epavelor Submarine ale Debarcamentului (D-Day Wrecks) care expune munca de 25 de ani de explorări submarine: mari nave de război scoase la suprafață.
Port-en-Bessin, Franta
Port-en-Bessin
  • Bateria Germană din Longues-sur-Mer era echipată cu 4 tunuri de 155 mm, adăpostite fiecare sub cazemate. Acestea puteau deschide focul atât asupra Omaha Beach, cât și asupra Golden Beach. În ziua de 6 iunie 1944, germanii au trebuit să lupte împotriva unui cuirasat americane și a crucișătoarelor britanice și franceze. O vizită la fața locului astăzi este foarte interesantă pentru că este singura din zonă care și-a păstrat tunurile. Accesul este liber, doar pentru ghidaj (opțional) costă 5 euro.
German Battery, Longues-sur-Mer, France
Buncar cu tun german de 155 mm, Longues-sur-Mer
  • Arromanches n-a fost eliberat în urma debarcării, ci a unui asalt terestru. Și totuși, Arromanches este astăzi celebru pentru portul său artificial, numit și Portul Winston, care a asigurat timp de câteva luni aprovizionarea cu arme, petrol, alimente, etc care să susțină războiul de eliberare. Idea aparținuse lui Winston Churchill, proiectul în sine era îndrăzneț, inovator și extrem de complex, fiind asamblat piesă cu piesă în spatele liniei de front. A fost construit un port artificial și la Omaha Beach, dar o furtună puternică l-a distrus aproape complet. Astăzi, vizitatorii încă mai pot vedea vestigiile fostului port artificial pe care le-am zărit și eu într-o zi ploioasă de mai. Muzeul Debarcamentului din Arromanches a fost creat cu scopul de a explica celor care-i trec pragul cum a fost construit și cum a funcționat Portul Winston. Inedită este o animație 3D a machetei portului artificial și o dioramă care încearcă să le creeze vizitatorilor senzația întoarcerii în timp, în primele ore ale dimineții de 6 iunie 1944.
Arromanches, portul flotant, Franta
  • Tot în Arromanches, merită o vizită Cinema Circular 360 care proiectează pe 9 ecrane filmul Cele 100 de zile ale Normandiei dedicat soldațlor căzuți, dar și celor 20.000 de civili uciși de-a lungul Operatiunii Overlord. Pe durata celor 19 minute, vizitatorii vor urmări imagini inedite găsite în arhivele britanice, americane, franceze, germane și canadiene. Prețul este de 6 euro/adult și 5,5 euro pentru copii mai mari de 10 ani.
Arromanches, portul flotant, Franta
Arromanches-Portul Winston
  • Arromanches Militaria este un magazin care vinde antichități militare din perioada celui de-al Doilea Război Mondial…aviz amatorilor pasionați!

5. Juno Beach. Nici pentru canadieni nu a fost prea ușoară debarcarea. Divizia a 3-a de infanterie, susținută de o brigadă de blindate a început debarcarea cu întârziere. Multe dintre ambarcațiuni au sărit în aer datorită minelor plasate pe plaja acoperită de maree. Totuși, până la lăsarea întunericului, 21.000 de canadieni debarcaseră pe țărm. În 2003, Centrul Juno Beach a fost inaugurat pentru a explica efortul canadienilor voluntari în debarcarea din Normandia.

6. Sword Beach. Pe lângă vremea rea, rezistența puternică a germanilor, anglo-canadienii au avut ca dificultate și relieful. Zona era plină de recifuri și debarcarea trebuia făcută într-o zonă îngustă ceea ce a produs întârzieri, ofensivă încetinită, aglomerarea trupelor și expunerea lor tirului german. Chiar dacă au reuși să respingă contra-atacul german, n-au reușit să cucerească orașul strategic Caen din prima zi. Trupele aliate au ajuns la porțile Caen-ului abia seara, când deja germanii mobilizaseră o defensivă puternică. A fost nevoie de lupte dure care au durat o luna de zile până când aliații au reușit să intre în orașul devastat de război. Ce este de vizitat astăzi pe Sword Beach?

  • Muzeul Memorial Caen a fost inaugurat pe 6 iunie 1988 de președintele Franței, François Mitterrand. S-a vrut încă de atunci un altfel de muzeu care să depășească granițele bătăliei pentru Normandia. Firește, este un muzeu dedicat celui de-al Doilea Război Mondial, dar vrea în același timp să fie un muzeul care să celebreze pacea. Astfel, pe lângă zonele dedicate războiului, există zona Oamenii păcii și viitorului și Galeria Premiilor Nobel pentru Pace. Muzeul este destul de mare, fiind recomandate, în general 3 ore pentru vizitare. Pentru intrare, prețul este destul de piperat: 19,80 euro, iar pentru familie (cel puțin 2 adulți+1 copil) 51 euro.
  • Muzeul Pegasus Bridge dedicat soldaților Diviziei a 6-a Aeropurtată Britanică care au fost primii soldați aliați care au pus piciorul pe pământ Normand în noaptea de 6 iunie 1944.
  • Locația Le Grand Bunker sau Muzeul Zidului Atlanticului, cu ai săi 17 metri înălțime din beton armat, a făcut parte din fortificațiile de apărare germane, având ca sarcină să păzească intrarea în portul Ouistreham. Astăzi încearcă să reproducă cu exactitate cum arătau încăperile buncărului în Ziua-Z, dar explică prin documentele, fotografiile și obiectele expuse cum a fost construit Atlantic Wall, doatarea cu artilerie, sistemul defensiv de pe plaje și viața de zi cu zi a soldaților din buncăr.

Sper că veți găsi utile informațiile din acest articol pentru a vă face singuri un tur al plajelor Debarcării din Normandia. Aveți de unde alege!

S-ar putea să vă mai intereseze și:

Debarcarea in Normandia pe intelesul tuturor

In Normandia cu copilul(ii)

Longues-sur-Mer (Normandia)-povesti, cazare si produse de terroir

Ghiduri turistice în limba română:

Franta – Rough guides

Franta – Key guide

Ghiduri turistice pentru francofoni:

Les Plages du Debarquement, Jean Quellien
Normandie, Le Routard

Normandie, Guides Bleus

Calvados, Guides Gallimard

Sur la route des régions de France , Lonely Planet

Nos 1200 coups de coeur en France

Thank you

9 comentarii la „Ce sa vizitezi pe plajele Debarcarii din Normandia

    • Madi, ai grija ce-ti doresti…cine stie. In fond, nici nu e greu de ajuns.
      Atunci cand am inceput sa ma documentez de zona, si eu am ramas surprinsa de cate muzee sunt de vizitat.
      Se vede ca americanii, britanicii, francezii si canadienii au investit multi bani pentru a prezerva si exploata turistic intreaga zona.

      Apreciat de 1 persoană

  1. se pare ca ai ratat cel mai interesant lucru de vizitat pe plajele normande. si anume muntele san michell si plaja utah. ambele sunt superbe iar plaja utah nu se compara cu nicio plaja prin monumente tipice ww2. iar carentanul este absolut mirific. incearca sa ajungi acolo vara si duminica. sunt acolo niste grataragii care vand niste pui la rotisor facut cu foc de lemn… o minunatie…. succes

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pingback: Debarcarea in Normandia pe intelesul tuturor – AveHistoria

  3. Draga dna profesoara de istorie…inca de la primele randui despre vizitarea plajelor din Normandia incepeti cu :” Copii ar fi foarte incantati…”.. Regret,articoluleste bun, util dar….copiii se scrie cu trei de i…poate sunt eu prea sever…

    Apreciază

    • Vă mulțumesc pentru observație! Am corectat-o.
      Ați citit întregul articol și l-ați apreciat drept unul bun, util. Mă miră ironia și concluzia dumneavoastră pripită care n-a putut lua în calcul o simplă scăpare de tehnoredactare, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o regulă banală de ortografie.
      Se poate întâmpla chiar și la un comentariu scurt precum al dumneavoastră, cu atât mai mult la un articol de 2000 de cuvinte.

      Apreciază

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.