10 filme europene inspirate din fapte reale

Imi plac filmele europene! Dați-le și voi o șansă!

Știu că în România nu este o obișnuință ca lumea să dorească să vadă filme făcute în Europa, preferate fiind cele americane, de la Hollywood. Incercați însă, să vedeți și filme europene! Veți rămâne surprinși de profunzimea scenariilor, a mesajului transmis și de jocul actoricesc. In ele încă mai găsiți ceea ce se cheamă artă cinematografică, dialoguri savuroase și inteligente și ceea ce este foarte important, respectarea detaliilor istorice. E drept că filmele europene nu sunt făcute cu sume exorbitante precum cele americane și uneori se vede asta, însă este de apreciat cum cu bani mai puțini, fără prea multe efecte speciale, poți face ceva valoros.

Așa că, dacă sunteți amatori de filme inspirate din fapte reale și/sau istorice, vă recomand să încercați și altceva decât filmele americane. Există viață și dincolo de Hollywood!

Lista ce urmează nu este un top și cade sub incidența subiectivismului.

cinema

1.The lives of others,(2006), scor IMDB 8,5. Este un film german de excepție care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2007, plus alte 75 de premii acordate de alte festivaluri, academii și asociații de film. Acțiunea filmului se petrece în Germania fostă comunistă (RDG), atunci când fiecare acțiune era urmărită de Stasi (Securitatea est germană). Actorul principal, Ulrich Mühe, joacă rolul unui agent secret care-l urmărește pe un scriitor celebru până în toate detaliile intime. Atunci când scriitorul plănuiește să scrie ceva interzis, securistul devine un personaj pozitiv, un înger păzitor, fără ca scriitorul s-o știe. N-aș vrea să povestesc filmul care ține privitorul în suspans până la final, doar să mai spun că ultimele cadre și replici sunt extrem de emoționante. Viața actorului principal a bătut filmul. El însuși a trăit în RDG, a fost turnat la Stasi de propria soție (a doua), aflând asta după ce zidul Berlinului a căzut și după ce și-a citit și el dosarul de urmărit. In februarie, la gala Oscar, Ulrich Mühe era deja extrem de bolnav, în fază terminală de cancer și a murit câteva luni mai târziu…în plină glorie. La Berlin, într-un eveniment organizat pentru a-l comemora, Tom Cruise a venit special pentru a-i aduce un omagiu pentru întreaga sa carieră.

2. Downfall (2004), scor IMDB 8,2. Acest film german, nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin în 2005, aproape că nu mai are nevoie de comentarii. Cred că mai toată lumea cunoaște celebra scenă cu Adolf Hitler aflat în buncărul său, cuprins de o furie spumegândă, scenă care a fost parodiată pe youtube de „n” ori, cu mare succes. Vă recomand să vedeți întreg filmul care prezintă ultimele zile ale lui Adolf Hitler care încearcă cu o disperare furibundă din interiorul buncărului să salveze Germania de la dezastru (în viziunea lui), în fapt de la cucerirea sa de către forțele aliate (americano-anglo-ruse).

cinema tickets

3. A royal affair (2012), scor IMDB 7,6. A fost primul film danez pe care l-am văzut și nu am regretat deloc. Avându-l într-unul dintre rolurile principale pe celebrul Mads Mikkelsen, filmul spune povestea regelui Cristian VII al Danemarcei care, suferind de o boală psihică, reușește să se impună cu ajutorul influentului său sfetnic. Valoarea filmului a fost remarcată de Academia Americană de Film care l-a nominalizat pentru un premiu Oscar la categoria cel mai bun film străin în 2013.

4. Why me? (2015), scor IMDB 7,5. Un film românesc care spune povestea tragică a tânărului procuror Cristian Panait care anchetează un caz de corupție cu rădăcini la nivel înalt. Sinuciderea sa a marcat profund opinia publică și chiar și astăzi, în momente cheie din politică, cazul Panait este reamintit. Sper să vă convingă să vedeți filmul, declarația regizorului, Tudor Giurgiu:

Un film inspirat dintr-o realitate atât de puternică poate fi făcut într-o mie de feluri. Pe mine, însă, mă interesează strict demontarea mecanismelor prin care un om puternic, la propriu și la figurat, ajunge în doar 20 de zile să-și ia viața. Ce mecanisme, ce resorturi interne se declanșează în momentul în care descoperi că tot sistemul pentru care ai lucrat și în care te-ai format e corupt și putred din temelii? E, practic, un film despre dezintegrarea rapidă a unui om care alege să lupte, din interior, împotriva sistemului.

5. Riphagen (2016), scor IMDB 7,2. N-aș fi crezut că un film olandez poate fi atât de bun! Dries Riphagen a fost un oportunist olandez care în perioada de ocupație nazistă a reușit să se disimuleze în apărătorul evreilor, să-i manipuleze, făcându-i să-i doneze toate averile în schimbul libertății promise. Până la sfârșitul filmului am stat într-un suspans continuu, situațiile răsturnându-se cu repeziciune. Acest trădător, cum l-au considerat olandezii, a reușit să cadă în picioare de fiecare dată. Oare până la final? Vă las pe voi să descoperiți. Il găsiți pe Netflix.

6. Two lives (2012), scor IMDB 7,1. Acest film norvegiano-german scoate în evidență drama unei femei aparent obișnuită, familistă, dar care, pentru a supraviețui în vremurile tulburi de după al doilea război mondial,  a ascuns secrete de neînchipuit. Ea și familia ei vor reuși să suporte și să accepte adevărul scos la iveală? Un film pe care l-am văzut pe Netflix, însă nu l-am găsit și astăzi. Poate îl reintroduc în viitorul apropiat. E un film bun care merită ținut minte!

cinema

7. Indochine (1993), scor IMDB 7,1. Un film francez de mare valoare, apreciat și premiat la Oscar și la Golden Globe la categoria film străin, plus alte 11 în Europa. Actrița Catherine Deneuve a fost și ea nominalizată pentru prestația ei la un Oscar la categoria cea mai bună actriță într-un rol principal. Filmul are în prim plan o poveste de dragoste care se desfășoară în anii 30, în Indochina, colonia Franței, în timpul unei puternice revolte vietnameze împotriva stăpânitorilor. Dramele prin care trec cele trei personaje principale aflate într-un triunghi amoros din care a rezultat și un copil, țin privitorul până la final cu sufletul la gură. Unde l-am văzut? Tot pe Netflix, dar e aceiași poveste ca la filmul de mai sus.

 

8. Pope Joan (2009), scor IMDB 6,7. Știați că o femeie a fost în Evul Mediu papă? Legendă sau adevăr, acest film german (în limba engleză) îi spune povestea. Aici puteți găsi și DVD-ul.

director chaire

9. 1898. Our last men in the Philipines (2016), scor IMDB 6,5. Aș zice că scorul este unul nedrept pentru acest film spaniol. Scenariul a încercat să redea în detaliu drama unui grup de soldați spanioli trimiși să apere onoarea coroanei Spaniei în colonia Filipine. Spaniolii sunt asediați într-o biserică timp de un an de zile de unde așteaptă întăriri deșarte. Având toate căile de comunicații tăiate, spaniolii nu au cum să știe că Spania a vândut colonia Americii și că de fapt războiul lor s-a încheiat. Comandantul se încăpățânează să reziste chiar și in condițiile în care un reprezentant al guvernului Spaniei vine sa-l anunțe că războiul s-a sfârșit, crezând că este vorba despre o înșelăciune. Un film cu un final dramatic și emoționant căruia i se cuvine toată atenția! Il găsiți pe Netflix.

10. To kill a king (2003), scor IMDB 6,2 este un film britanic istoric bine realizat. Știați că Anglia și-a decapitat regele și s-a proclamat republică? A fost pentru prima și ultima oară când englezii au trecut prin așa ceva, lăsându-se conduși de Oliver Cromwell. Dacă vreți să vedeți cum s-au petrecut lucrurile, urmăriți acest film!

Bonus!

The theory of everything  (2014), scor IMDB 7,7. Zilele trecute am aflat despre moartea celebrului fizician Stephen Hawking cunoscut pentru teoriile sale despre găurile negre și despre relativitate, dar și pentru cărțile sale Scurtă istorie a timpului , sau în limba engleză A brief history of time, sau pentru Universul într-o coajă de nucă. Mi-am amintit de acest film britanic, biografic, care prezintă viața omului de știință și pe cea a soției sale pentru care, actorul  Eddie Redmayne cel care a interpretat atât de bine rolul Stephen Hawking, a câștigat Oscarul la categoria cel mai bun actor într-un rol principal.

Sper să vă placă măcar unul dintre filmele de mai sus. Nu sunt toate filmele europene pe care le știu și le-am văzut, dar le las pe restul pentru un alt articol. Nu de alta dar, ce-i mult strică. Dacă știți și voi filme europene care v-au plăcut, mi-ar face mare plăcere să le scrieți într-un comentariu mai jos spre folosul tuturor!

 

Vizionare plăcută!

Photo credit: @canva

 

Thank you

8 comentarii la „10 filme europene inspirate din fapte reale

  1. Si mie imi plac filmele europene 🙂 iar The lives of others este cu siguranta sus si in topul meu.
    Fara sa scotocesc prea mult prin lista personala imi vin in minte urmatoarele : Cinema Paradiso , Goodbye Lenin! si mai recentul si probabil mult mai cunoscutul Intouchable.
    Astept cu interes urmatorul articol pe aceasta tema :).

    Apreciat de 1 persoană

    • Multumesc pentru recomandari! Si uitasem ca am vazut demuuult Cinema Paradiso.Cred ca am sa-l mai revad inca o data. Cat despre Goodbye Lenin, este si el unul dintre filmele mele preferate si chiar am vrut sa-l pun pe lista, dar parca prea erau multe filme germane. Am sa-l includ in urmatorul articol. Merita! Pe Intouchable l-am vazut cred ca de vreo 3-4 ori si-ar mai merge si a 5-a oara, insa nu l-am inclus pentru ca, mai toate celelalte filme aveau o tenta istorica, ori Intouchable, desi inspirat din fapt real, are o tenta personala.

      Apreciază

  2. The theory of everything mi-a placut si mie foarte mult. Pe celelalte nu le-am vazut, dar par foarte interesante din descrierea ta. De-a lungul timpului am mai vazut filme de Pablo Almodovar care mi s-au parut complet altceva fata de Hollywood, dar nu se încadrează in sectiunea „filme istorice” 🙂 O alta recomandare este Mustang ( http://www.imdb.com/title/tt3966404/ ) , mie mi-a placut mult profunzimea scenariului.

    Apreciat de 1 persoană

    • Wow, Mustang! Multumesc pentru recomandare, Madi! L-am cautat pe IMDB si din descriere si scorul de 7,6 m-a convins sa-l pun pe lista. Nu l-am gasit inca pe Netflix si nici filmele lui Almodovar, dar voi incerca sa gasesc DVD-urile.

      Apreciază

  3. Cum bine ai punctat in inceputul articolului, filmele europene sunt mult mai « naturale », dialogurile sunt savuroase, iar interpréterea actorilor e minunata! Dar nu ma indepartez de Hollywood, pentru ca sunt mare amatoare de filmé fantasy.
    In ultimii ani am acordat mai mult timp filmelor europene, trecand prin toate genurile si am facut o pasiune pentru filmele italiene. Mi-au placut in mod deosebit: La grande bellezza, La giovinezza, La vita e bella (tulburatoare povestea, dar presarata cu umor), Perfetti sconosciuti, Una giornata particolare.
    Din filmele europene istorice mi-au placut si recomand: Munich, The king’s speech, Darkest Hour.
    Merci pentru recomandari, sunt cateva filme pe care nu le-am vazut, dar par intéressante.

    Apreciat de 1 persoană

    • Tiiii ce de filme! Multumesc Roxana pentru recomandari!
      Nu exclud nici eu filmele de la Hollywood. Nici n-as avea cum…fac filme foarte bune. Bine, fiind un business, sunt si muulte filme de toata jena, dar situatia asta se poate gasi si in randul filmelor europene.
      Chiar inainte sa public articolul, ma gandeam ca nu am in lista niciun film italian, asa ca ma bucur mult ca ai amintit aici cateva dintre ele. Am sa le caut cu siguranta, mai ales ca nu sunt o cunoscatoare a filmelor italiene. Mi-ai dat acum ocazia sa devin 🙂
      Ce sa mai zic despre premiatele The king’s speech si Darkest Hour, ultimul castigator acum la Oscar, ambele filme britanice (in cea mare proportie, dar si cu participare SUA, ceea ce se simte intr-un sens pozitiv). Inca nu l-am vazut pe Darkest Hour, dar din trailer este super.
      Ehehei, timp sa avem sa le vedem pe toate! 🙂

      Apreciază

  4. Un film vechi dar foarte interesant este Ora 25 dupa romanul lui Virgil Gheorghiu. „The 25th hour” (1967) Scor IMDB 7.6 cu Anthony Quinn ca taran roman prins in vartejul razboiului mondial

    Apreciază

Lasa un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.