Arta pe înțelesul copiilor, Cartea Albă și Cartea Galbenă


Ce cadou mai frumos poate oferi un părinte copilului lui decât inițierea în lumea magică a cărților? 

Editura Arthur, ne propune o carte în două volume care va trezi interesul părinților dornici de a-i introduce pe copii în lumea artelor. Educația prin artă contribuie foarte mult la dezvoltarea armonioasă a copilului și de aceea este foarte important ca cei mici să fie expuși către artă de la cele mai mici vârste.

Cartea albă Arta pe înțelesul copiilor le stimulează interesului copiilor pentru artă într-un mod simplu, atractiv și amuzant. Acestora le sunt explicate pe scurt operele de artă a treizeci de mari artiști printre care: Sandro Botticelli, Pieter Bruegel cel Bătrân, Edgar Degas, Jan van Eyck, Vincent van Gogh, Leonardo da Vinci, Claude Monet, J.M.W. Turner, Diego Velazquez, etc. Nu este vorba însă despre o istorie a artei pentru copii, pentru că nu prezintă cronologic evoluția acesteia.

Arta pe intelesul copiilor

Autoarele, Amanda Renshaw și Gilda Williams Ruggi, două britanice specialiste în artă, curatoare și editoare li se adresează copiilor direct și prin întrebări bine meșteșugite îi ajută să intre în mintea artiștilor, să-i înțeleagă și să fie atenți la detalii, forme, linii. Și arta poate fi examinată cu ochi de detectivi, nu-i așa?

Auzi zgomotul din acest tablou?…Crezi că este frig în cameră? E o șură, nu uita! După cum observi, toată lumea poartă ceva pe cap:  căciulă, o eșarfă, o glugă. Cineva are o lingură prinsă în borul pălăriei. O vezi?

Ce stare de spirit crezi că avea Pollock când a pictat Numărul I, 1948? Entuziasm? Confuzie? Furie?

Vezi ceva care să arate a pasăre sau a femeie?

Câți soldați sunt în acest tablou? Sute? Mii? Fiecare soldat și armură sunt pictate în detaliu. Din loc în loc vedem câte o mantie colorată sau un coif cu panaș. (…) In colțul din dreapta jos vedem un soldat care urmărește cu atenția bătălia. Poate că este un ofițer sau un comandant care urmărește felul în care luptă trupele lui. (…) Și dacă tabloul este despre înfrângerea lui Darius și victoria lui Alexandru, ei unde sunt? 

Arta pe intelesul copiilor

Uneori arta trebuie privită cu ochi de detectiv. Tablourile sunt câteodată pline de indicii strecurate de pictor pentru a ne ajuta să ne dăm seama cine sunt personajele sau despre ce este vorba. (…) Pe masă sunt două globuri. Cel de pe raftul de jos ne arată Pământul, cel de jos, planetele. (…) Dacă în dormitorul tău ar veni un detectiv, crezi că ar putea ghici ce fel de persoană ești doar văzând pozele de pe pereții camerei și lucrurile de pe rafturi?

Descrierea de pe coperta cărții este foarte elocventă:
Bogată în detalii și explicații, este  o carte care încurajează creativitatea și imaginația copiilor, propunându-le să găsească răspunsuri și soluții la întrebările și dilemele cu care s-au confruntat mari artiști din trecut sau din prezent. Cartea explorează de asemenea ideile, semnificațiile, rolurile și funcțiile artei, prezentând exemple celebre din istoria picturii, sculpturii și fotografiei.

Am apreciat stilul la obiect, claritatea și simplitatea, fără a fi totuși simplistă și exuberanța ideilor. Grafica este impecabilă, demnă de o carte care are ca subiect arta.

Cartea Galbenă și-a făcut apariția la scurtă vreme, datorită succesului cu care a fost primită Cartea Albă. Alți 30 de artiști și operele lor sunt puși sub lupele celor mici: Salvador Dali, Albrecht Durer, Vasili Kandinski, Rene Magritte, Henri Matisse, Rafael, etc.

Arta pe intelesul copiilor

Arta pe înțelesul copiilor nu este o carte doar pentru ei, ci pentru întreaga familie pentru că stimulează discuții, reflecții și o bună apreciere a artei. Ambele volume, sunt ideale pentru copii, dar și pentru părinți, bunici și profesori, sau pentru cei care fac cunoștință cu arta pentru prima oară.

Lectură plăcută!

Autor: Amanda Renshaw, Gilda Williams Ruggi

Cod: ART978-606-788-121-9

Colectie: Arthur

Editie: Cartonată

Editura: GRUPUL EDITORIAL ART

Format: 290×260

Nr. pagini: 80

Traducator: Florentina Hojbota

Varsta: 7-10 ani

2 comentarii la „Arta pe înțelesul copiilor, Cartea Albă și Cartea Galbenă

  1. Fantastica idee sa pui asemenea carti la dispozitia copiilor (si parintilor) si minunata initiativa din partea ta sa ni le faci cunoscute! Multumim! Deci trebuie sa mai astept cativa anisori ca sa i-o iau Klarei 😉

    Apreciază

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.